Verimlilik Artırmak İçin 5 Taktik
Verimlilik artırmak daha fazla çalışmak anlamına gelmez. Aslında tam tersidir. Daha verimli olmak daha kısa sürede daha fazla şey yapmak demektir. Nihai hedef işinizi tam manasıyla verimli bir şekilde yapmanızı sağlayarak daha fazla boş zaman elde etmenizdir.
Çalışmak streslidir. Streslendiğinizde de daha az verimli olursunuz ve çok daha hızlı yorulursunuz. Bu gidişle berbat bir ruh haline bürünürsünüz. İş yerinin dışında da etkilerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Fakat tek yaptığınız şey durumu idare etmek olur.
“Gerekli olanı yapmakla başlayın; sonra olası olanı yapın; ve bir bakmışsınız imkansız olanı yapıyorsunuz.”
Verimliliğinizi artırmak sadece performansınızı artırmak demek değildir. Yaşam kalitenizi artırmanız anlamına gelir aslında. İşinizin sizi aşağı çekmesine izin vermemek demektir. Kendinize iyi bakmanız ve daha iyi sonuçlar almanız anlamına gelir. Haberler iyi! Buna yardımcı olabilecek taktikler var. Şimdi size bu taktiklerden beş tanesini göstereceğiz.
1. Günün başında verimlilik artırmak
Verimli bir gün iyi bir gündür. Uyandığınız an gününüz şekillenmeye başlar. Bu nedenler biraz erken kalkmak iyi bir fikirdir. Size ekstra zaman verecektir ve böylelikle aceleyle uyanmanız gerekmez.
Gün başlangıcının kendinizle ilgili ve motive edici olması önemlidir. Gününüzün nasıl geçeceğini gözünüzde pozitif manada canlandırın. Kendinizle konuşun ve ilham alın. Ne yapacağınıza dair net bir planına sahip olmaksızın hiçbir çalışma gününe başlamamaya çalışın.
2. Vurgulanacak veya odaklanacak bir şey arayın
Konsantrasyon verimlilik artırmanın temel bir parçasıdır. Belirli bir şeye odaklanmak anlamına gelir. Bunu, işlerinize bir vurgu veya odak seçerek kolaylaştırabilirsiniz. Bir şeyi kendinizce yapmanın yolunu bulmanıza yardımcı olur.
Vurgularınız ile ilgili temalar bulmanız iyi bir fikirdir. Pazartesi, Salı bir diğeri vb. meşhur yapacaklar listesi (önce yapılacak ve sonrasında yapılacak şeyler) hala işe yarar elbet. Uzmanlar en az motive edici, en rahatsız edici, sıkıcı veya zor görevi önce yapmanızı önerir. Sonrasında geri kalanına odaklanabilirsiniz.
3. Performansınızın doruğunda olduğunuz zamanları belirlemek
Hepimizin farklı duygusal ve biyolojik döngüleri vardır. Daha uyanık ve motive olduğunuz zamanlar vardır. Bu zamanları anlayabilmek için birkaç gün boyunca kendinizi gözlemleyin. Performansınızın doruğunda olduğunuz zamanları bilmek isteyeceksinizdir.
Yalnızca daha fazla enerjiniz olan zamanları çözerek bile büyük bir adım attınız. Bundan sonra gelen şey ise en zor işlerinizi bu saatlere koymaktır. Bu, verimliliğinizi artırmak için kullanabileceğiniz en etkili taktiktir.
4. Zamanınızı ve işlerinizi bölün
Hem zaman hem de yapılacak işler eğer onları bölerseniz yönetilebilirler. Bölebileceğiniz kadar bölün; bu hiçbir zaman şaşmayan bir taktiktir. Yapacağınız her iş için belirli zamanlar seçin. Fakat beklenmedik şeyler için de bir süre ayırın ve bunu da planınıza dahil edin.
Bunu yaparken işinizi analiz etmeyi unutmayın. İşleri parçalarına bölmenin en iyi yöntemini bulmaya çalışın. Her parçaya bir zaman verin ve planınıza ekleyin. Bu daha organize olmanızı sağlayacak ve size daha tutarlı bir başarı hissi verecektir.
Bir işi ne kadar sürede tamamlayabileceğinize dair tahmininizin az veya çok çıkmasını da engelleyecektir. Aşamalara bölerek her şeyin tam olarak ne kadar süreceğini bileceksiniz.
5. Mekanikleşin ve bağlantınızı koparın
Her işin mekanik bölümleri vardır. Çoğu zaman bu düşündüğünüz bir şey değildir fakat her iş kesinlikle buna sahiptir. Zor olanı ise her zaman aynı şekilde yaptığınız işleri ayırmaktır. Bunu yaptıktan sonra onları basitleştirmenin bir yolu olup olmadığını görebilirsiniz. Aynı anda birden fazlasını yapıp yapamayacağınızı keşfedin.
Mekanikleştirdiğiniz her iş için bir uygulama vardır. Bunu araştırın. Ayrıca günün belli zamanlarında sosyal medya ve telefonunuzdan da uzaklaşmak için zamanlar belirleyin. Araştırmalar insanların zamanlarının üçte birini anlamsızca internette dolaştıkları için kaybettiklerini ortaya koymuştur.
Bu taktikleri uygulamak oldukça kolaydır. Rutininizde büyük değişiklikler yapmadan daha verimli olmanıza yardımcı olurlar. Sonunda, tek gereken şey biraz analiz, daha iyi planlama ve ufak yeni alışkanlıklardır. Gerçekten bir fark yaratabilirler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Nagles N. Productividad: una propuesta desde la gestión del conocimiento. Revista Escuela de Administración de Negocios [Internet] 2006 [consultado 11 abr 2022]; (58): 87-105. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=20605807
- Marvel M, Núñez M, Rodríguez C. La productividad desde una perspectiva humana: Dimensiones y factores. Intangible Capital [Internet] 2011 [consultado 11 abr 2022];7(2): 549-584. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=54921605013
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.