Veli WhatsApp Grupları İçin 7 Tüyo
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Günümüzdeki teknolojik cihazlar çocuklarımızın eğitim hayatına daha fazla dahil olmamıza imkan tanımaktadır. Artık notların çevrimiçi olarak görüntülendiği ve hatta çocuklarımızın çalışmalarıyla ilgili son gelişmelerle ilgili bildirimler aldığımız platformlar bulunmaktadır. Ayrıca, çocuklarımızın eğitim hayatıyla ilgili bilgi almamızın en yaygın yolu veli WhatsApp gruplarıdır. Bu WhatsApp grupları velilerin iletişim halinde kalmasını, fikir ve bilgilerini paylaşmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu gruplar velilerin bu süreçte daha fazla sosyalleşmesine olanak sağlamaktadır.
Veli WhatsApp grupları eğer doğru şekilde yönetilmezlerse pek çok probleme de sebep olabilirler. Bu sebepten ötürü, bu yazımızda WhatsApp gruplarının potansiyelinden tümüyle yararlanabilmek adına ne yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.
Veli WhatsApp Grupları Nasıl Doğru Şekilde Kullanılır?
En etkili biçimde yararlanılabilmesi adına, bilgi teknolojilerinin kullanımı için bazı bilgilere önceden sahip olmak gerekmektedir. Veli WhatsApp grupları özelinde en önemli öneriler şunlardır:
- Her zaman hoşgörülü olun.
- Fikirlerinizi girişken bir biçimde ifade edin.
- Diğer velilerle dayanışma halinde olun.
- WhatsApp’ı bir sorgulama aracı olarak kullanın.
- WhatsApp’ı veli toplantılarının bütünleyici bir öğesi olarak görün.
- Öğretmenlere ve uzmanlara daima saygı gösterin.
- Bu grupları okulda bulunmak yerine kullanabileceğiniz bir araç olarak görmeyin.
Tüm bu önerileri tek tek inceleyelim.
1. Her Zaman Hoşgörülü Olun
Çocuklarımızın sınıflarında olduğu gibi, veli Whatsapp gruplarında da farklı inançlara, fikirlere, geleneklere sahip ve başka milletlerden gelen insanlar olabilir. Bu gibi durumlarda, kolaylıkla tartışmalar patlak verebilir ve gruptaki diğer veliler arasında rahatsız edici bir ortamın oluştuğu görülebilir.
Bu sebepten ötürü, bu iletişim aracından en iyi şekilde yararlanabilmek için, farklı düşüncelere sahip insanlara karşı nasıl hoşgörülü olunacağının öğrenilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, eğer veliler arasındaki tartışmaların kaynağını belirlersek, bu tartışmalarda ara buluculuk da yapabiliriz. Bu sayede, gruplarda iyi bir hoşgörü ortamı yaratabiliriz.
2. Fikirlerinizi Girişken Bir Şekilde İfade Edin
Büyük bir grup içindeyken iletişim kurmak zordur; hele ki iletişim yazılı olarak sürdürülüyorsa durum daha da zorlaşır. Bundan dolayı, WhatsApp gruplarından mümkün olan en iyi biçimde yararlanmak istiyorsanız, etkili ve verimli bir iletişim kurmalısınız.
Bunu yapmak için, ya girişken olun ya da aktif bir dinleyici olun. Bunlar olumlu bir ortam yaratmanın yapı taşlarıdır. Diğer insanları görmediğiniz, kişisel olmayan bir iletişim aracılığıyla fikirlerinizi beyan etmeniz zor olsa da, biraz pratikle bunu başarabilirsiniz.
3. Diğer Velilerle Dayanışma Halinde Olun
Veli WhatsApp grupları eğer kullanıcılar hedefleri konusunda hemfikirse ve bu doğrultuda birlikte çalışıyorlarsa yararlı iletişim araçlarıdır. Eğer bu araçtan faydalanmak istiyorsanız, ortak bir hedef belirlemeli ve gruptaki diğer velileri bu doğrultuda desteklemelisiniz.
Sistemli odak noktasına bağlı olarak, grup üyelerinin dayanışma halinde olmasını istiyorsanız grubun kendi kimliği olduğunu düşünmelisiniz. Bir tartışma kendini gösterdiğinde kendinize şunu sorun: Grubun düzgün çalışmamasına sebep olan şey ne? Bu sorunun yanıtı dayanışma ortamının yaratılmasına yardımcı olacaktır.
4. WhatsApp Grupları Bir Sorgulama Aracı Olarak Kullanılmalı
Bazen çocuklarımız ödevlerinin ne olduğunu unuturlar ya da bize notlarından, sınav tarihlerinden ve diğer önemli bilgilerden bahsetmezler. Böyle bir durumda günü gününe bilgi alabilmek için veli WhatsApp grupları oldukça faydalı araçlar haline gelirler.
Çocuğunuzun ödevleriyle ilgili şüpheleriniz olduğunda ya da önemli bir şeyi kaçırdığınız düşündüğünüzde diğer velilere soru sormaktan çekinmeyin.
5. WhatsApp’ı Veli Toplantılarının Bütünleyici Bir Ögesi Olarak Görün
WhatsApp aracılığıyla iletişim kurmak çocuğunuzun okuluna gitmenizden daha kolaydır. Özellikle günümüzde çok yoğun hayatlar yaşıyor olmamız bu durumu doğrular niteliktedir. Fakat sohbet grupları hiçbir zaman veli toplantılarının yerini tutmamalıdır.
Bu toplantılarda tüm veliler ve çocuklarla ilgilenen kişiler, WhatsApp’ı olmayan kişiler dahil olmak üzere, fikirlerini dile getirirler. Ayrıca, öğretmenlerle ve diğer görevlilerle birebir iletişim halinde olur ve çocuğunuzun eğitimine doğrudan katkıda bulunursunuz.
6. Öğretmenlere ve Uzmanlara Daima Saygı Gösterin
Bazen öğretmenler hatalar yaparlar ve onların yöntemleri bize uymaz. Akademik başarısızlığın yüksek boyutlarda olduğu şu dönemlerde bu daha da net bir şekilde görülmektedir. Yine de, veli WhatsApp grupları öğretmenler hakkında şikayetlerinizi dile getirdiğiniz bir mecra olmamalıdır. Eğer grupları bu şekilde kullanırsanız, dedikodu çıkması ihtimali artar ve çocuğunuzun eğitimine zarar verebilecek sonuçların doğmasına sebep olursunuz:
- Eğer çocuğunuz öğretmeni hakkında ne düşündüğünüzü öğrenirse öğretmenlerine saygı göstermeyi bırakır. Bu da öğretmelerin çocuğunuzu eğitmesini zorlaştırır.
- Böyle bir durumda öğretmenler onlar hakkında ne düşündüğünüzü öğrenebilirler ve bu yüzden onlarla iletişim kurmanız zorlaşabilir. Çocuğunuz için onların öğretmenleriyle iletişim kurmak zorundasınız.
Eğer çocuğunuzun eğitimiyle ilgili bir şikayetiniz varsa, yapacağınız en iyi şey yakın olduğunuz velilerle özel olarak konuşmaktır. Hatta daha da iyisi, öğretmenlerle ve onların üstleriyle birebir konuşmak olacaktır. Bu sayede tartışma yaratmaktansa probleminize bir çözüm bulabilirsiniz.
7. Veli WhatsApp Grupları Okulda Bulunmak Yerine Kullanabileceğiniz Bir Araç Olarak Görülmemelidir
Diğer velilerle günlük olarak konuştuğunuzda, çocuğunuzun eğitimine daha fazla dahil olduğunuzu hissedersiniz. Tabii bunu yapmanın en etkili yolu veli toplantılarına katılmaktır. Teknoloji ne kadar gelişse de, bu gruplar veli toplantılarının yerini hiçbir zaman tutamazlar.
Bundan dolayı, yapabildiğiniz sürece çocuğunuzun öğretmenlerinden toplantı talep edin. Bu sayede, onları tanıyabilecek ve çocuğunuzun eğitimine katkıda bulunabilmek için neler yapabileceğinizi öğreneceksiniz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.