Logo image
Logo image

Uzak Bir Dürüstlüğü Yakın İkiyüzlülüğe Tercih Ederim

3 dakika
Uzak Bir Dürüstlüğü Yakın İkiyüzlülüğe Tercih Ederim
Son Güncelleme: 22 Kasım, 2017

İkiyüzlülerin yoğun olduğu bir ortamda, samimi insanlar kötüdür ve gerçek ise düşmanımızdır. Bundan dolayı, değerlerimiz nezaket maskesini giyen anlaşılmaz yakınlık ve yalancılığı saklayan o yaldızlı zırh ile çatıştığında, uzak dürüstlük her zaman daha iyidir.

“Boş kanının ve ikiyüzlülüğün bol miktarda maaşı olur, ama hakikat işsiz kalır.”

– Martin Luther

Bilim adamları Michael Tobias Charles ve Jane Gray Morrison’ın “Antrozooloji: antroposende birlikte yaşamı kucaklamak”  kitabı gibi ilgi çekici kitaplar bize tam olarak çok spesifik bir konu hakkında konuşur: insanların riyakarlığı. Bir şey söyleyip, onun yerine başka bir şey yapan bir omurgalı tür olmaya devam ediyoruz. Dahası, kültürel, sosyal ve cinsiyet farklılıklarını bir kenara bırakarak, birbirimizle olmayı desteklemek bizim için çok zordur.

Hepimiz biliyoruz ki, bizi memnun etmeyen ya da bizi rahatsız eden birinden uzaklaşmak kolay değil. Bazen, deli fikirlere sahip aile üyemizle ya da ahlaki ilkelerimize uymayan müdürümüzle alanımızı paylaşmak zorundayız. Bununla birlikte, yapabileceğimiz şey, kendimizi korumak için yeterli bir alan yaratmaktır; böylece sağlıksız ikiyüzlülük meselesine girmeyiz.

Some figure

İkiyüzlülük krallığında sadece en güçlü hayatta kalır

İlyada’da, Aşil, Hades’in kapılarından daha fazla rahatsız eden bir şey varsa onun, bir şey söyleyip ve başka bir şey yapan insanlar olduğunu söylemiştir. Bilmediğimiz şey şudur ki, ikiyüzlüleri yalnızca davranışları için suçlayamayız.

Riyakarlık, sözlerimiz ve davranışlarımız arasındaki klasik anlaşmazlığın ötesinde bir şeydir. Bazen, çevremiz bizi ikiyüzlü davranmaya zorlar. Her gün hayati bir bulmaca ile karşı karşıyayız, parçalar bazen dağılır ve karmaşık sosyal alanlarda hayatta kalmak zorunda kalırız. Farkına bile varmadan, bazen, ilkelerimizle, fikirlerimizle veya kanaatlerimizle uyuşmayan şeyleri yaparken buluruz kendimizi.

Düşünülen, söylenen ve yapılan şey arasında bir uçurum olabilir ve iç gerçeğimizi inkar etmek istemediğimizi düşünsek de, çevremizdeki dünyadaki baskılar nedeniyle kendimizi başka bir şey yaparken buluruz. Leo Festinger’in bilişsel çelişki olarak tanımladığı şey budur, yani fikirler, inançlar ve duygular (bilişler) sistemimiz içindeki davranışlarımızdaki bir çatışma veya uyumsuzluk yaşanmasıdır.

Some figure

Günümüz toplumu ikiyüzlü gibi yetişmemiz için iyi bir alan olsa da, aslında, iki çeşide ayrılabiliyoruz. Bir yandan, bilişsel çelişkiden muzdarip ve düşünülenle yapılması gereken şeylerin arasında doğru dengeyi bulmak için sınır koymaya karar veren insanlar var. Öte yandan, yaşamı sadece bu şekilde anlayan birçok kişi var. Yapılanın anlam taşıdığının ve her şeyden önce amacının olduğunu güçlü ve açık bir bilince izin verdiğimizde, anlaşmazlık varlığını ortadan kaldırır.

İkiyüzlü davranışlardan kendimizi nasıl koruruz

Öğüt verdiğimiz şeyleri uygulamak sadece bir saygı eylemi değil aynı zamanda kendine saygılı olma ve kişisel sağlık halidir. Hepimiz bir yerde bu eylemi bir duruma bir şekilde uydurmuşuzdur: bir işte, bir partide veya bir aile toplantısında.

Bilişsel uyumsuzluğun açık ve gerçekçi bir amacı varsa, bu, değerlerimizi ve davranışlarımızı destekleyen ince çizginin aşılmak üzere olduğunu bildirmek için psikolojik bir uyarıyı ateşlemektir. Şüphesiz, bir yansıma sürecini başlatmak ikiyüzlülükten korunmamıza yardımcı olabilir.

“Birisi seninle yüz yüze konuşurken daha az kendidir. Ona bir maske ver ve sana doğruyu söylesin.”

– Oscar Wilde

Ancak… çok yakınımızda yıpratıcı ikiyüzlü biri varsa ne yapabiliriz? Dürüst insanlar, karakter ve değerler arasındaki uyuşmazlık gibi basit bir şeyi basitçe algılayınca aralarında mesafe koymayı seçerler, ancak bunu zarafet ve saygı ile yaparlar. Kuşkusuz, bu takdir ettiğimiz bir şeydir, ancak ne yazık ki, herkes aynı standartlara veya iyi prensiplere sahip değildir.

Some figure

Kuşkusuz, doğru olan şey uzaklaşmamızdır ve böylece onlarla tekrar anlaşma durumuna gelmeyiz. Bununla birlikte, eğer o kişi bir aile üyesi, bir çalışma arkadaşı veya patronunuzsa, dönüşü olmayan bileti satın almak o kadar da kolay olmayabilir.

Bu durumda bu 3 kural bize çok yardımcı olacak:

  • “Güçlendirmeyin”: İkiyüzlünün çevrenizdeki yaşamını sürdürmek için her hakkı vardır, ancak davranışlarını hiç bir zaman desteklememeliyiz. İdeal olarak onlardan olabildiğince uzak durmalıyız, kendimizle ilgili kişisel konuları açığa vurduğumuz konuşmalar yapmamalıyız ve söylediklerini çok fazla önemsememeliyiz.
  • “Onlara ve kendinize saygı gösterin”: İkiyüzlü kişilerin kendi alanlarında istediği gibi olmalarına, istediğini yapmalarına izin verin, ancak kendi alanınıza girmesine asla izin vermeyin. Kendinize saygı gösterin ve onların tutumunuzu etkilemesine izin vermeden, gereken önemi verin.
  • “Değerlerinizden vazgeçmeyin”: Bazen, ikiyüzlülük içeren bir ortamda çok fazla zaman harcandığında, aynı davranışlara girmek yaygın görülen bir şeydir. Değerlerinizi ve ilkelerinizi hatırlayın ve kimse anlamasa da, onaylamasa da onu savunun.

Son olarak ise en önemlisi, ikiyüzlülüğün uygun olduğunda nezaketle kamufle edildiğini her zaman unutmayın. Sezgisel ve temkinli davranmayı öğrenin ve eğer fırsat doğarsa, duygusal ve psikolojik bütünlüğünüzü geri kazanmak için uygun mesafeyi koymaktan çekinmeyin.