Logo image
Logo image

Üstünlük: Güvensiz İnsanların Bir Özelliği

3 dakika
Üstünlük: Güvensiz İnsanların Bir Özelliği
Son Güncelleme: 23 Kasım, 2017

Hepimiz kendini güvende tutan ve kendi ile övünen insanlar tanırız. Burunlarını havada tutarlar, her şeyi bilir gibi davranırlar ve kimse de o kişilerin seviyesine çıkamaz. Bu insanlar üstünlük havaları ile bilinirler. Yanındaki taraftarları ve kurbanlar ile, herkesten daha iyi olduklarını düşünürler.

“Ego, kendini güvensiz hissetmekle doğru orantılıdır.”

– Rafael Calbet

Alçak gönüllülük, bu insanların bir özelliği değildir. Her zaman gururlu davranırlar ve diğerleri arasında kendilerini yükseltmeyi sağlayacak her şeye takılıp kalırlar. Ama, aslında bundan daha fazlası mı var? Bu sadece derin bir kompleksi saklayan bir maske olabilir mi?

Üstünlük ve kendini aldatma

Başkalarını rahatsız eden insanları düşünün. Göründükleri kadar güçlü değillerdir, çünkü aslında başkalarına zarar vermelerinin sebebi korku ve saygı duygusu uyandırmaktır. Fakat, içlerinde göründükleri kadar cesur değillerdir. Çevrelerindeki insanlardan gizledikleri ciddi sorunlarla karşı karşıyadırlar.

Aynı şey, üstünlük havası olan insanlarda da geçerlidir. Kendi arkadaşlarına yaptıkları aşağılamanın ardında, örtbas etmeye çalıştıkları daha derin bir sorun vardır. Bu durum onları kendi kendine yeterlik maskesini takmaya iter, ancak bu ihtiyaç asla karşılanamaz.

Some figure

İnsanlar, onları çevreleyen sorunları inkar etme açısından büyük bir kapasiteye sahiptirler. Ve bazen, gerçeklikleri gözleri ile bile görseler, hala inkar edecek kadar cüretkardırlar. Bazen bunun sebebi korkudur, bazen de utanmadır. Üstünlük havası olan insanlar söz konusu olduğunda en büyük problem aslında onları takip eden güvensizlik duygusudur.

Tabiki benlik saygısı burada önemli bir rol oynamaktadır. Bu durumda, üstün hissedebilir veya aşağı hissedebilirsiniz. Üstün havası olan insanlar güvensizliklerini, kendilerini daha iyi hissetmek için başkalarına üstünlük sağlayarak ve onları küçük düşürerek maskelerler.

Size tepeden bakarlar

Bir kişiyi başkalarına göre daha üstün davranmaya yönlendirecek faktörlerden biri, çocukken zorbalığa maruz kalmış olmasıdır. Üniversiteye geldiklerinde, gelecekteki saldırı ve tacizlere karşı kendilerini koruma tarzlarını büyük ölçüde değişmeleri mümkündür.

Bu nedenle, ilk günden itibaren başkalarının üzerine basmak ve kendilerini güvence altına almak zorunda kalırlar; böylece kendi üzerlerine basılmaz ve kendilerini gerçekte olmayan biri olarak sunabilirler. Yaptıkları bir hatayı asla kabul etmezler, başkalarını suçlarlar. Aynı zamanda, kendilerini çevreleyen insanlara örnek teşkil edecekleri konusundaki pozitif görüşleri ile çok bilmiş ve kibirli davranabilirler.

Some figure

Üstünlük taslamaları için insanların onları takip etmesi ve onlara dikkatlerini vermesi gerekir, bu olmazsa da başarısızlık ve çöküş hissederler. Bu yüzden aşırı duygusal davranırlar ve patronun kim olduğunu ispatlama isteği ile üstleri hakkında şakalar yaparlar.

Maalesef onlar için, er ya da geç bu durum sona erecek ve bu gerçekleştiğinde de özsaygı yara almış olacak. Bir sorunu göz ardı etmek, onu daha da kötüleştirmekten başka bir şey yapmaz ve artık düzeltilemediğinde de, karşı koyması zor bir güçle size doğru gelir.

“Kendini aldatmak ilk önce sıcak bir sığınaktır, daha sonra da soğuk bir cezaevidir.”

– María Jesús Torres

Maske takmak asla iyi bir seçenek değildir. Çözüm, kendinizle ilgili iyi ve kendinizi güvende hissetmenizi sağlayan dengeli bir benlik saygısı aramaktadır. Kendinizi başkalarını inciten biri olarak sunmak sizi daha iyi hissettirmez, en azından uzun vadede. İçinizde, o korkunç boşluk ve güvensizliği hissetmeye devam edersiniz.

Bu nedenle, üstünlük problemi olan biri ile karşılaştığınızda dikkatli olun. Yaşadıkları korkunç durumlardan ötürü bu şekilde davrandıkları için hatalı değiller. Eğer elinizi uzatma ve onlara yardım etme imkanınız varsa, bunu yapın; yoksa, kendinizi uzaklaştırın ve güvensizlik sorunlarını kendileri çözünceye dek kendi yollarını takip etmelerine izin verin.

Some figure

Artık güvenlik, güç, cesaret ya da zeka gibi erdemlerini abartan ve diğerlerinden üstün gibi davranan herkesin bunu güvensiz olduğu için yaptığını biliyorsunuz. Aslında bu yaptıkları daha fazla zarara yola açmasına rağmen, onlar için kendilerini korumanın bir yoludur.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.