Tek Taraflı Bir İlişki ve Özellikleri

Bu yazımızda tek taraflı bir ilişkinin özelliklerini inceleyeceğiz.
Tek Taraflı Bir İlişki ve Özellikleri
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Eşiniz, yaşadığı sorunları ve sıkıntılarını tahmin etmenizi bekliyorsa, siz bunu başaramadığınızda size kızıyorsa, tek taraflı bir ilişki içindesiniz demektir. Bu oldukça mantıksız ve çocukça olsa da, düşündüğünüzden çok daha yaygındır. Gerçekten de birçok insan partnerlerinin zihinlerini okumasını bekler.

Bazı insanlar girişken olamazlar ve sorunlarını, hayal kırıklıklarını veya endişelerini dile getiremezler, bu yüzden pasif bir tavır benimserler. Bu nedenle, eşlerinin rahatsızlıklarının nedenini tahmin edebilmelerini beklerler. Bu, iki yönlü bir hayal kırıklığına yol açar, çünkü partnerlerinin neler olup bittiğini tahmin edemediğini fark etmeleri sorunu daha da artırır.

Bu cinsiyete özel değildir. Aslında, partnerlerinin Sherlock Holmes gibi sorunlarının ne olduğunu araştırmasını bekleyenler sadece kadınlar değil.

Çoğu insan zihin okuyamaz. Ayrıca, birini sevmek size onlar üzerinde sihirli güçler vermez. Bu nedenle, partneriniz sadece onlara söylerseniz neler olduğunu bilecektir ve bunun tersi de geçerlidir. Gördüğünüz gibi aşk aslında karşılıklı paylaşım ve anlayışla ilgilidir.

“İnsanlar söylemediklerinizi duyamaz. Düşünmek iletişim kurmak değildir.”

– Frank Sonnenberg

bağıran kadın

Tek taraflı bir ilişki içinde misiniz?

“Neyin var?”
“Yok bir şeyim.”
“Bir şey için mi endişeleniyorsun?”
“Biliyor olman gerek.”

Bu konuşmayı bir noktada yapmış olabilirsiniz. Bu gerilimin veya öfkenin bariz bir nedeni olabileceği doğru olsa da, ikisinden birinin bu gerçeğin tam olarak farkında olmaması da oldukça olasıdır.

Ancak, “İyiyim” veya “Bilmelisin” demek kötü bir iletişim stratejisidir. Empati kurmayan ve bir sorun olduğunu fark etmeyen kişi, onu açıkça ifade etmeyen kadar kötü bir duygusal yöneticidir.

Bu nedenle, siper alma, ironi veya savunmacılık olumlu hiçbir şeye katkıda bulunmaz. Şaşırtıcı olan, bu durumun yaygın olmasıdır. Nedenini anlamak için okumaya devam edin.

Tek taraflı ilişkiler beklenti tuzaklarıdır

Eşiniz, hayatındaki sorunları tahmin etmenizi beklediğinde, bir şeyler kesinlikle yanlıştır. Sebeplerden biri, aşağıdakiler gibi yanlış beklentilerde olabilir:

  • Bir ilişki içinde olmanın her saniye ve her nüansta karşılıklı anlayışla ilgili olduğunu varsaymak ve kabul etmek. Bu nedenle, “ruh eşiniz”, acı içinde olduğunuzu, bir şeyin sizi endişelendirdiğini, korkuttuğunu, öfkelendirdiğini veya rahatsız ettiğini hemen fark etmelidir. Sonuçta aşk bundan ibarettir.
  • Bir başka tehlikeli beklenti, sevgiyi sihirle donatmaktır. İdealleştirilmiş “ruh eşi” ve “hayat arkadaşı” kavramları, eşinizin ne hissettiğini hissedebilmeniz gerektiği gibi yanlış bir fikre yol açar ve birçok ilişkiye zarar verir.

Bunlar, sağlıklı bir şekilde yeniden tanımlamanız gereken, kendi kendine inşa edilmiş gerçekliklerdir. Ancak o zaman kendinize zarar vermeyi bırakacaksınız.

Girişkenlik eksikliği ve pasiflik

Pasif insanlar romantik ilişkilerde bol miktarda bulunur. Başka bir deyişle, bazı insanlar duygusal düzeyde minimum çabayı gösterir ve girişken olmak yerine sessizliği tercih eder. Bu insanlar, ya sürekli savunmada olduklarından ya da zayıf iletişim becerilerinden dolayı sorunlarını paylaşmazlar.

Bu durumlarda belirleyici bir faktör vardır: İki eşin beraber yapması gereken işi eşlerinin tek başına yapması ihtiyacı. Böylece, kendilerinde neyin yanlış olduğunu bulmanın ve gerçekten seviyorlarsa hayatlarını kolaylaştırmanın eşlerinin görevi olduğuna ikna olurlar.

Partneriniz, kendisinde neyin yanlış olduğunu tahmin etmenizi bekliyor, çünkü bunu nasıl ifade edeceğini bilmiyor

Benimle ilgili bir sorun yok, ama bende her şey yanlış ve bu durumu çözecek kişinin sen olmasını bekliyorum.Partneriniz, onun hayatında neyin yanlış olduğunu tahmin etmenizi bekliyorsa, duygusal yönetim becerileri zayıf demektir. Kendi duygularını algılamakta, anlamakta ve düzenlemekte zorlanabilir. Bu nedenle, duygusal bir tıkanıklık vardır.

Sabırlı olmalı ve eşinizin neler olup bittiğini ifade etmeyi öğrenmesine yardımcı olmalısınız. Bu nedenle, Columbia Üniversitesinde yapılanlar gibi çalışmalar, bu özdenetim ve atılganlık eksikliğinin kişilerarası ilişkilerde büyük bir sorun olduğunu hatırlatıyor.

Herkes bunun üzerinde çalışmalıdır. Günün sonunda kimse zihin okuyamaz. Bu nedenle, sıkıntınızın kaynakları konusunda her zaman objektif ve net olmalısınız.

iki sıska bitkiyle birbirine bakan iki surat

Endişelerinizi dile getirmeyi öğrenin

Partneriniz, sevginin gerçekte ne olduğu konusunda yanlış bir fikirleri olduğu için, onun hayatında neyin yanlış olduğunu tahmin etmenizi bekleyebilir. Aslında, daha empatik olmanızı isteyebilir. Ancak dikkatli olun, çünkü empati, karşınızdakinin ne düşündüğünü tahmin etmekle ilgili değildir. Yanlış bir şey yaptığınızı algılayabilirsiniz ama ne olduğunu bilemeyebilirsiniz.

Herkesin onlara neyin acı verdiğini söylemeyi öğrenmesi gerekiyor. Bunun nedeni, sizi rahatsız eden şeyi ifade etmenin sağlıklı olmasıdır.

Bu nedenle, partneriniz sizi gücendirdiyse ama sessiz kalır ve onların bunu anlamasını beklerseniz, sadece girişkenliğinizden bahseden çocukça bir stratejiye başvuruyorsunuz demektir.

Romantik bir ilişki büyülü değildir ve günlük çalışma gerektirir. Çünkü sevmek, istediğiniz şeye yatırım yapmaktır. İşler kendi kendine çözülmez ve eşiniz aklınızı okuyamaz ve sorunlarınızı çözemez. Bunu birlikte yapmalısınız, bu yüzden iletişim kurmayı öğrenmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Harris, Victor. (2012). 9 Important Communication Skills for Every Relationship. . American Scientist, 91(July-August), 330-335.
  • Rosenberg, M. B. (2003). Nonviolent Communication – A Language of Life. Encinitas US: PuddleDancer.
  • Segrin C. (2014) Communication and Personal Well-Being. In: Michalos A.C. (eds) Encyclopedia of Quality of Life and Well-Being Research. Springer, Dordrecht. https://doi.org/10.1007/978-94-007-0753-5_446
  • Weger, H., Castle, G. R., & Emmett, M. C. (2010). Active Listening in Peer Interviews: The Influence of Message Paraphrasing on Perceptions of Listening Skill. International Journal of Listening, 24(1), 34-49.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.