Solomon Asch: Sosyal Psikolojinin Öncülerinden Biri

Bu yazımızda, sosyal psikolojinin önemli isimlerinden biri olan Solomon Asch hakkında pek çok bilgi bulacaksınız.
Solomon Asch: Sosyal Psikolojinin Öncülerinden Biri

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 17 Haziran, 2021

Birçok uzmana göre, Solomon Asch sosyal psikolojinin öncülerinden biridir. Bu yazımızda onun hayatı ve katkılarından bahsedeceğiz.

1907’de Polonya’nın Varşova kentinde doğdu. 13 yaşındayken ailesi New York’a taşındı. Solomon Asch orada çalışmalarını tamamladı ve 1932’de doktora derecesini aldı. Zamanla, özgün sosyal psikoloji deneyleriyle tanınırlık kazandı. Özellikle, başkalarının bir kişinin davranışı üzerinde sahip olabileceği etkiyi göstermeye çalıştı.

Solomon Asch, Columbia Üniversitesinde okurken Max Wertheimer’ın öğrencisiydi. Bu Gestalt psikolojisi uzmanı onu gerçekten etkiledi. Özellikle algı, düşünce ve çağrışım fenomenleriyle ilgilenmesine yardımcı oldu.

“Çoğu sosyal eylem, kendi ortamında anlaşılmalı ve izole edilirse anlamını yitirmelidir. Toplumsal gerçekleri düşünmekteki hiçbir hata, onların yerini ve işlevini görmemek kadar ciddi değildir.”

– Solomon Asch

Solomon Asch’ın entelektüel gelişimi

Asch, 19 yıl boyunca Swarthmore Kolejinde psikoloji profesörü olarak çalıştı. Kurumda geçirdiği süre boyunca, her zaman hayran olduğu Wolfgang Kohler ile güçlü bir ilişki kurdu. Özellikle, teorileri araştırmaya olan ilgisini uyandırdı. Ayrıca, deneylerinin temeli olarak hizmet ettiler. Asch, deneyleri ve 1952 tarihli Sosyal Psikoloji kitabı nedeniyle çok ünlendi.

İnsan zihni araştırmalarında devrim yarattı. Aynı şekilde Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Pennsylvania Üniversitesinde de çalıştı. Ayrıca, Harvard Üniversitesinde ünlü ve tartışmalı Stanley Milgram’ın doktora tezini yönettiği kısa bir görev yaptı.

yapboz olan iki kafa ağacı

Asch uygunluk deneyleri

1951’de Solomon Asch, Asch uygunluk deneyleri olarak bilinen bir dizi deney yaptı. Spesifik olarak, asıl amaçları insanların bir gruba boyun eğdiğini kanıtlamaktı.

Deneylerinden biri, yedi ila dokuz öğrenciden oluşan bir grup oluşturmaktan ibaretti. Biri hariç hepsi araştırmacının suç ortağıydı. Araştırmacılar öğrencilere iki satır sundu. Daha sonra öğrencilerden hangi satırın daha uzun olduğunu belirtmelerini istediler. Doğru cevap çok açıktı. Ancak, suç ortakları yanlış seçeneği seçmeye başladı. Bu, suç ortağı olmayan kişi üzerinde büyük bir baskı yarattı. Sonuç olarak, denek mantığı hiçe sayarak gruba uydu.

Solomon Asch, deney deneklerinin çoğunun, açıkça yanlış olmalarına rağmen, çoğunluğun yanıtlarıyla aynı fikirde olduğunu gösterdi. Bu, Asch’e “sürü psikolojisi” cevapları veren deneklerin, cevaplarına gerçekten ikna oldukları için mi böyle yaptığını merak ettirdi. Bu sorunun cevabı hayırdı. Kararlarını özel olarak ifade etmelerine izin verildiğinde, çoğunluğun cevabına teslim olan kişilerin sayısının önemli ölçüde azaldığını keşfetti. Yani, etki bireyin yargısında değil vicdanındaydı.

Asch uygunluk deneylerinin diğer yönleri

Solomon Asch, ana deneyi tamamlamak için bazı varyasyonlar sundu. Bunlardan biri, gruba çoğunluğun fikir birliğini bozan bir kişiyi (yine bir suç ortağı) tanıtmasıydı. Asch, fikir birliği ile aynı fikirde olmayan kişinin varlığının, çoğunluğun yanlış görüşüne uyan veya buna sesini çıkarmayan deneklerin sayısını büyük ölçüde azalttığını buldu.

asch ve deneyi

Asch’in deneyleri, eleştirilmesine rağmen, bir grubun bizi nasıl etkileyebileceği ve koşullandırabileceği konusunda farklı ve orijinal bir bakış açısı sağladı. Aslında birçok kişi onu tarihin en önemli psikologlarından biri olarak görüyor.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.