Skolyozu Önlemek İçin 4 Egzersiz

Skolyozu Önlemek İçin 4 Egzersiz
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Son Güncelleme: 07 Ekim, 2018

Skolyoz (omurga eğriliği), ergenlikten hemen önceki büyüme döneminde ortaya çıkan lateral omurga eğriliğidir. Büyümenin aniden meydana geldiği durumlarda bilhassa yaygın olarak görülür. Omurganın herhangi bir bölümünü etkileyebilir, ancak en olası bölgeler göğüs bölgesi ve alt sırttır.

Ortopedik cihazlarla veya ameliyatla birleştirilerek skolyozu önlemek konusunda yardımcı olmak için tasarlanmış egzersizler vardır. İşte bu yazıda skolyoz yani omurga eğriliği için faydalı bazı egzersizlere yer vereceğiz. Doğru yapıldığı takdirde bu egzersizler omurganızın, göğüs kafesinizin, omuzlarınızın ve pelvisinizin yeniden hizalanmasına yardımcı olabilir. Tüm bunlar normal duruş pozisyonuna ulaşmanıza yardımcı olabilir. Ancak belirtileriniz şiddetli ise doktorunuza danışmalısınız.

Skolyoz Nedir?

Skolyoz çocuklarda ortaya çıkma eğilimindedir. Çoğu durumda, tedavi gerekli değildir ve çocuk büyüdükçe eğrilik kendiliğinden düzelir. Bununla birlikte, eğrilik derecesine ve göründüğü yaşa bağlı olarak, bazen fizik tedavi ve ortopedi kombinasyonu önerilir.

skolyoz egzersizleri

Skolyoz hastalarının çok azı için ameliyat gerekir. Yalnızca çok ciddi vakalar için ameliyat önerilecektir. Komplikasyonlar arasında kronik ağrı, düzgün nefes alamama ve egzersiz yapma kabiliyetinin azalması sayılabilir.

Bazı çalışmalar,bölge hedefli egzersizin otopoedik tedavi veya ameliyat için bir alternatif olmadığını göstermektedir. Öte yandan, tek başına veya başka müdahale türleriyle birlikte kullanılan bir yardımcı terapi olarak düşünülebilir.

Skolyozu önlemek için egzersiz yapmanın faydaları

Eğer skolyoz egzersizleri ameliyata bir alternatif değilse, neden yapalım ki diye soruyor olabilirsiniz. İsminden de anlaşılacağı gibi skolyoz için bu egzersizleri yapmanın temel işlevi, gelecekteki komplikasyonlardan kaçınmaktır. Egzersizlerin faydaları şunlardır:

  • Ameliyat veya platin takılması ihtiyacını azaltır
  • Mevcut eğriliği stabilize edip azaltır
  • Durumun ilerlemesini durdurur
  • Beyin ve kas koordinasyonunu geliştirir
  • Spinal eğriliği azaltır

Skolyozu önlemek için 4 egzersiz

Yazımızın bu bölümünde, skolyozun önlenmesi için en iyi dört egzersizi keşfedeceksiniz. Bunları sıklıkla yaparsanız, belirtileriniz kaybolacaktır.

1. Plank Hareketi

Bu egzersizi farklı şekillerde yapabilirsiniz. Bu yöntemlerin hepsi de karın kaslarını ve temel kaslarınızı güçlendirir. Bununla birlikte, spora yeni başlayanlar vücut ağırlıklarını ön kol ve ayak parmaklarıyla sabitledikleri plank versiyonunu yapmalıdır.

Yüz üstü durup vücudunuzu yavaşça kaldırın, karnınızı ve bacaklarınızı artık yere değmiyor olacak şekilde yükseltin. Sonra karın kaslarınızı sıkın ve bu pozisyonu bir dakika boyunca koruyun, öte yandan derin nefes almaya devam edin. Son olarak, bir dakika dinlenin. Bu adımları üç kez tekrarlayın.

Vücudunuzun tamamen düz ve zemine paralel olması gerektiğini unutmayın. Dizlerinizi bükmeyin ve sırtınızı eğmeyin.

skolyoz egzersizleri


2. Kuş-Köpek Hareketi

Skolyoz egzersizleri içinde skolyozu önlemek için en iyi egzersizlerden biri budur. Karnınızı desteklemek için egzersiz topuna ihtiyacınız olacak. Topun üzerine uzanın, bedeninizi ayak parmaklarınızla destekleyin.

Şimdi, sol bacağınızı ve sağ elinizi kaldırın. Üç saniye bekleyin, ardından kol ve bacağınızı indirin. Ardından sol elinizi ve sağ bacağınızı yukarı kaldırın. Üç saniye daha basılı tutun ve başlangıç pozisyonunuza geri dönün. Bu hareketi her iki tarafta 10 kez tekrarlayın.

Gövdenizi topla dengelemeyi unutmayın, böylece düşmez ve kendinizi incitmezsiniz. Bu, sırtınızın yanı sıra temel kaslarınızı güçlendirmeye de yardımcı olacaktır.

3. Triseps kaldırma

Triseps kaldırma, vücudunuza destek sağlayan kasların çalışmasına yardımcı olur. Serbest ağırlık bu egzersiz için mükemmeldir, ancak kollarınız zayıfsa, bir makine de kullanabilirsiniz.

Bacaklarınızı omuzlarınızla aynı hizada olacak şekilde ayırıp egzersiz topunun üzerine oturun. Sağ elinize bir ağırlık alarak başınızın üzerine kaldırın. Sonra Sağ elinizi sol elinizle tutun. Ardından sal dirseğinizi büküp sağ ön kolunuzu aşağı, omurganızın arkasına doğru itin. Sağ elinizi kaldırın ve dinlenme pozisyonuna geçerken nefes verin. Bu egzersizi 10 defa tekrar edip diğer elinize geçin.

Nefes almaya devam etmek son derece önemlidir. Dirseğinizi esnettiğinizde ve elinizi düzelttiğinizde nefes almayı unutmayın.

4. Ağaç duruşu

Bu yoga duruşu, skolyozun önlenmesi ve tedavisi için mükemmeldir. Önce ayaklarınız ve omzunuzun paralel olmasını sağlayın. Bedeninizi sağ ayağınızla destekleyin ve sol bileğinizi bükün. Sol bileğinizi iki elinizle sarın.

Sonra, sol bacağınızı sağ uyluk kasınızın içine doğru düz bir şekilde yerleştirin. Avuç içlerinizi bir araya getirin ve kollarınızı başınızın üzerinde kaldırın ve sağ ayağınız üzerinde denge kurun. Bu pozisyonu 30 saniye ile bir dakika arasında tutun, her iki tarafta 5 kere tekrar edin.

Skolyoz için bu dört egzersiz en ciddi semptomları önlemeye yardımcı olacaktır. Ancak ağrınızın kötüleştiğini fark ederseniz, derhal doktorunuza gidin. Probleminizi hafifletecek en iyi tedbiri doktorunuz alacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.