Sigarayı Bıraktıktan Sonra Bedeniniz Toparlanabilir Mi?

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Bedeniniz Toparlanabilir Mi?

Son Güncelleme: 28 Kasım, 2017

Herkes sigaranın sağlığa zararlı olduğunu bilir. Sigara öldürür ama buna rağmen binlerce insan sigarayı bırakamıyor ya da bırakmayı istemiyor. Çoğu insan, sigarayı bırakmanın negatif yönlerinin, pozitif yönlerinden ağır bastığı bahanesine başvuruyor.

Bu yazıda sigarayı bıraktığınızda yaşadığınız olumlu etkiler ve yan etkilerden bahsederek sürekli duyduğunuz efsaneleri çürütmeye çalışacağım. Eğer sigarayı bırakmak istiyorsanız bu yazıda yaşayacağınız bazı avantajlar ve rahatsızlıkları bulabilirsiniz.

Sigarayı bırakmanın faydaları

Sigarayı bıraktığınızda vücudunuzda birçok değişim yaşanır be sağlığınız anında iyileşmeye başlar. Sigarasız yaşadığınız her yıl bu faydalar artar.

  • Sigarayı bıraktıktan dakikalar sonra tansiyonunuz ve kalp atışınız normal seviyeye gelir ve böylece kan akışı ve dolaşımı iyileşir.
  • Sigarayı bıraktıktan yaklaşık 8 saat sonra kanınızdaki karbon monoksit azalır ve oksijen seviyesi normale döner.
  • Sigarayı bıraktıktan sonraki 24-48 saat içinde koku ve tat alma duyularınız normale döner. Sigaranın yol açtığı ağız kokusu yok olur. Parmaklarınızdaki sarı lekeler de yok olur. 
  • 2-3 hafta sonra kan dolaşımı düzelir ve yürümek kolaylaşır çünkü akciğeriniz %5 oranında iyileşir. Fiziksel yoksunluk kaybolmaya başlar ve saatlerce sigara içmeyi düşünmeden yaşayabilirsiniz.
sigarayı bırakmak
  • 1-9 ay sonra öksürme, burun tıkanıklığı, yorgunluk ve nefes alma güçlüğü gibi belirtiler düzelir. Ayrıca soğuk algınlığı ve astım gibi sorunlar daha az yaşanır.
  • Bir yıl sonra kalp hastalığı riski hala sigara içen birine göre yarı yarıya azalır.
  • 5 yıl sonra ağız, boğaz, yemek borusu rahim ve mesane kanseri riski yarı yarıya azalır. 10 sene sonunda ise akciğer kanserinden ölme riski sigara içenlerin taşıdığı riskin neredeyse yarısıdır.
  • Cildin görünümü iyileşir çünkü yaşlanma süreci yavaşlar. Sperm sayısı artar ve ameliyatlar sonrasında iyileşme süresi azalır. Çünkü kan dolaşımı ve dokuların oksijen alımı düzelmiştir.

Bütün bu sağlık faydalarının yanında ekonomik faydalar da vardır. Sigara almadığınız için para biriktirmiş olursunuz ve ayrıca sağlığınızla ilgili ikincil harcamaları yapmadığınız için de tasarruf etmiş olursunuz.

Sigarayı bırakmanın negatif tarafı

Ne var ki her uyuşturucu gibi sigarayı bırakmanın da ikincil etkileri ve  süreci nahoş kılan fiziksel ve psikolojik sonuçları vardır. Şimdi bunlara bir göz atalım.

Aksiyete artışı, insanlarda en çok kaygıyı uyandıran belirtilerden biri. Sigara içenler sigaranın onları rahatlattığını söylüyor ama aslında bu doğru değil çünkü sigaradaki ana madde nikotindir ve nikotin bir uyarıcıdır.

Peki neden sigara içmek rahatlatıcı? Çünkü sigara, farklı rahatlama tekniklerine benzer şekilde derin nefes almayı içerir. Bu yüzden endişeli hissetmek istemiyorsanız, sigarayı bıraktıktan sonra rahatlama tekniklerini uygulayın.

sıkıntıya düşmek

Bir diğer yan etki de kilo alma korkusudur. Sigara bırakmak kilo almanıza neden olmaz. İnsanlar üç nedenle kilo alır: Anksiyete duydukları için ki bu durum nefes alma teknikleriyle iyileştirilebilir yemeklerden sonra sigara içtikleri için, yani sigarayı bıraktıklarında daha fazla yemek yeme eğiliminde olabilirler çünkü yemekten sonra bir başka alışkanlık edinirler; ya da nikotin uyarıcısının yokluğunda metabolizmaları yavaşladığı için.

Yemeklere açık bir son belirleyen ve tüketilen yiyecek miktarını sınırlayan basit bir beslenme şekli, sizi hem kilo almaktan hem de aç kalmaktan alıkoyar.

Üçüncü yan etki ise ruh haliyle ilgilidir. Ruh halindeki değişimler ve sinir bozukluğu, sigara bırakma sürecinde çok yaygındır. Bu belirtiler geçicidir ve yalnızca sigarayı bıraktıktan en fazla 3 ay sonrasına kadar sürer.

Rahatlama teknikleri ve egzersiz, sıkıntılarınızdan kurtulmanıza yardım edebilir. Ayrıca iletişim ve problem çözme stratejileri de sinir bozukluğu hissettiğinizde tartışmalardan kaçınmak için çok önemlidir.

Dördüncü bir etki, fiziksel belirtileri içerir. Kabızlık, mide bulantısı, öksürme ve baş ağrısı bunlara dahildir. Bu belirtiler geçicidir ve genellikle sigarayı bıraktıktan sonraki ilk ayda görülür. Bunun nedeni vücudun, sigara nedeniyle maruz kaldığı toksinlerden temizleniyor olmasıdır. 

Öksürme ve mide bulantısı genelde sabahları yaşanır ve nefes sisteminin temizlenmesiyle ilgilidir. Kabızlık ve baş ağrısı ise metabolizmanın yavaşlayıp kan akışı ve beyindeki oksijen seviyelerinin artması nedeniyle sindirim fonksiyonlarının azalması sonucu yaşanır.

Düşündüğünüzde sigara içmenin olumlu yönleri ve faydaları, negatif yan etkilerine ağır basar. Ayrıca negatif yan etkiler geçicidir ve düzenli beslenme ve derin nefes alma, sorun çözme ve sosyal beceri teknikleriyle önlenebilir. Bu yüzden daha fazla beklemeyin. Sağlığınız tehlikede!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.