Sağlam Bir İlişki 5 Adımda Nasıl Kurulur?

Sağlam Bir İlişki 5 Adımda Nasıl Kurulur?

Son Güncelleme: 13 Ocak, 2017

Sağlam bir ilişki, birlikteliğin her iki üyesi tarafından inşa edilen belli sütunlarla desteklenir. Bu sütunlar iki kişi de bir birliktelik çerçevesinde beraber olmaya karar verdiğinde inşa edilir.

Kurulan birlikteliğin dayanıklı olması, istikrarın sağlanması için, çiftin kuruluş sürecine olabildiğince fazla zaman ayırmaları gerekir. Aksi takdirde, bir partnerin istekleri, diğerinin ihtiyaçlarına ya da düşüncelerine hitap etmeyebilir.

Bu nedenle, birlikteliği sağlam sütunlar üzerine inşa etmeden ve “biz” olmadan önce, partnerler birbirlerine önem verdikleri bireysel değerleri ve kişiliklerini göstermelidir.

Eğer bir kişiye kendimizi olduğumuz gibi gösterebilirsek, ilişkinin temellerini atmak ve sütunlarla sağlamlaştırmak kolaylaşır, bu nedenle ilişkinin başlangıç aşaması çok önemlidir. Ayrıca sağlam bir ilişki kurmak için aşağıdaki tavsiyeleri de göz önünde bulundurmanızda fayda var:

1. Sevgili olmadan önce arkadaş olun 

Partnerinizle ya da gelecekteki partnerinizle arkadaş olabilmeniz çok önemlidir. Kişiliklerinizin birbirini tamamlayıp tamamlamayacağını ve sağlam bir ilişki kurup kuramayacağınızı anlamanın en iyi yolu önce arkadaş olmaktır.

Arkadaşlık, karşıdaki kişinin olmamızı istediği kişi değil kendimiz olabildiğimiz, samimiyet, güven ve açık iletişim üzerine kurulu bir ilişkidir.

2. İlişkiyi akışına bırakın

İlişkiyi zorlamayın. Yani, gelecekte aranızın nasıl olacağı merakıyla sabırsızlanıp endişeye kapılmak yerine anın tadını çıkarmayı tercih edin. 

İki kişinin arasındaki sürprizlerin, duyguların, davranışların spontane ve doğal bir şekilde keyfini çıkarmaktan daha güzel bir şey yoktur.

insa-ask

 3. Kendinize saygı duyun

Yeni bir ilişkiye başlamanız kişiliğinizi bir kenara atmanız gerektiği anlamına gelmiyor! İlgi alanlarınız, istekleriniz ve amaçlarınız için çabalamaktan vazgeçmeyin; eğer her şey yolunda giderse sonunda zaten bir çift olacaksınız.

Bunun olması için karşı taraftaki kişiye abartılı bir şekilde odaklanmayın, çünkü bu sağlıklı bir ilişki kurmanız için gereken öz saygınızın az olduğunu ortaya koyabilir.

İlişkinin en başından itibaren, karşı taraftaki kişiye isteklerinizi, düşüncelerinizi ve duygularınızı yani kim olduğunuzu göstermekten çekinmeyin. 

Ayrıca, başlangıçtan itibaren, karşılıklı saygı her ilişkinin olmazsa olmazıdır. 

4. Gözlemleyin, tanımaya çalışın, saygı duyun

Karşınızdaki kişinin, tavırlarını, başka insanların yanında nasıl davrandığını görmeniz o kişiyi tanımanız açısından önemlidir. Ayrıca değerlerini, duygularını, hislerini de bilmelisiniz. 

Karşınızdaki kişiyi tanımak onların değerlerine, hayata bakış açılarına saygı duymanıza, nasıl biri olmalarını istediğiniz düşüncesinden kurtulup onları olduğu gibi kabul etmenize  yardımcı olur.

Böylece, birbirinizi gerçekten tamamlayıp tamamlamadığınıza rahatlıkla karar verebilirsiniz. Sonrasında da ilişkinizi sağlam temeller üzerine inşa edebilirsiniz.

5. İlişkinin adını koymak için acele etmeyin

Ve son olarak – arkadaş olmaya zaman ayırdıktan, birbirinizi iyi bir şekilde tanıdıktan, kendi duygularınızı ve karşınızdaki kişinin duygularını gözden geçirdikten sonra, partnerinizle birlikte ilişkinin adını koymaya, artık tutku ve aşkla birbirine bağlı olan bir “çift” olmaya karar verebilirsiniz.

Bu aşamaya ulaştığınızda; değerleri, tavırları, hayata bakış açılarıyla birbirlerini tamamlayan, böylece hayat yolunda mutluluğu elde etmek üzere ortak amaçlar edinmeye karar veren iki kişinin sağlam temeller üzerine inşa ettiği bir birliktelik kurmuş olursunuz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.