Psikologlara Göre Donald Trump'ın Kişiliği
Donald Trump’ın kişiliği akıl sağlığı uzmanları için ilginç bir soru. Bir tür psikolojik bozukluğu var mı? Onun histrionik davranışları, narsisizmi, empati eksikliği ve dürtüselliği, her gün birlikte çalıştığı insanlar için büyük merak konusu. Sahip olduğu güç nedeniyle şayet bu şüpheler doğruysa, Trump gezegende yaşayan her varlık için ciddi bir tehlike oluşturabilir.
Donald Trump başkan olduğu için akıl sağlığı ile ilgili raporlar yayınlandı. Bununla birlikte, bunu yapmanın bazı etik sorunları gündeme getirdiğini belirtmek önemli.
Birincisi, davranışsal ve sağlık bilimleri uzmanlarının titiz bir değerlendirme yapmadan insanları rapor etmeleri yasal değildir. “Bu hipotezlerin hangi sebepten kaynaklandığı” sorusu, kişinin psikolojik bir kişilik analizi yapmak isteyip istemediği hakkında sorulması gereken bir başka sorudur.
“‘5. Caddenin ortasında durup birini vurabilirim ve bu bana bir tek oy bile kaybettirmez’ gibi cümleler kurması aslında Trump’ın ne denli tehlikeli bir ruhsal duruma sahip olduğunu gözler önüne seriyor.”
– John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi psikolog John Gartner
İkincisi ise, kendisi yerine kişliğine odaklanan birçok değerlendirme yapıldı. Birçok kamu figürü onun gibi olmak için büyük yatırımlar yaptı.
Ancak onun bu karikatürize hali yerine gerçek ve samimi halleri hakkında pek az şey biliyoruz. Mesela ailesi ve yakınlarıyla nasıl ilişkileri olduğunu bilmiyoruz.
Yani sadece halka mal olmuş bir kişiden söz etmiyoruz. Tüm iniş ve çıkışlarıyla Donald Trump’ın kişiliği güvensizlikten başka bir şey yaratmıyor. Bu nedenle kamuya mal olmuş ve güçlü birinin bu kadar belirsiz davranışları olması risk taşıyor.
Donald Trump’ın kişiliği mercek altında
Donald Trump’ın kişiliği hakkında bildiklerimiz, halkın davranışından çıkartabileceğimiz bir şey. Japonya’ya yaptığı son devlet ziyaretinde, dünyaya yayılmış bir sahnede oynadığı rolü oynadığını gördük. O ve Japon bakanın Shinzo Abe’nin koi tankındaki balıkları beslemek için durması ilginçti.
Japon kültüründe olduğu gibi, tüm eylemlerin törensel yönleri vardır ve bu nedenle Abe, balık yemlerini yavaş yavaş ve sabırla kullanmaya başladı. Donald Trump, sabır ve geleneğin tam aksine, yemleri bir kerede bıraktı.
Bu sadece bir örnekti, ancak bu gibi sorunları ortaya seren pek çok hareketi var. Yale profesörleri “A Duty to Warn” isimli akıl sağlığı organizasyonunda derler ki: “Donald Trump pozisyonu için uygun olmayabilir”. Ancak, hangi rahatsızlıklara özellikle atıfta bulunduklarına bakmadan önce, onun toplumdaki davranışlarının analizine ve onun kişiliği hakkında neler çıkartabileceğimize odaklanalım.
Trump’ın topluluk içindeki davranışlarını gözlemleyelim
- Trump eleştiriyi, kendine karşı çıkılmasını, kuralları ve protokolleri sevmiyor. Sık sık fikir değiştirir ve kuralları kabul etmez. Bu davranışlara dürtüselliği de eklersek dsm-5 yani antisosyal davranış bozukluğu olduğunu söyleyebiliriz.
- Çok kısa dikkat verebiliyor. Kendi fikirlerinden farklı olan yaklaşımlar karşı ilgi duymuyor çünkü fikir kalıpları oldukça katı. Anı yaşıyor ve uzun vadede gelecek sonuçları düşünmeden hareket etmeye eğilimli.
- Açıkça narsistik kişiliğe sahip. Çok az kişiye güveniyor bu nedenle ilişkileri güvensiz. İster dost ister düşman olun ya vatanseversiniz ya da değil.
- Entelektüellere güvenmiyor ve gazetecileri tehlikeli olarak addediyor. Uzmanlara karşı da aynı şekilde yaklaşıyor çünkü kendi fikirlerine karşı çıkılmasından hoşlanmıyor.
- Sadece ilginin odağı olmak istediği zamanlarda sosyal. Olayların merkezinde yer almadığı zaman sinirleniyor ve asabileşiyor.
“Çoğu insan kendi dramasına aşıktır. Kendi hikayesi, kendi kişiliğidir. Ego hayatlarını mahveder.”
– Eckhart Tolle
Trump’ın kişiliğine dair muhtemel rahatsızlıklar
Daha önce de söylediğimiz gibi, kişisel olarak muayene edilmeyen insanlar hakkında psikolojik raporlar yayınlamak etik değildir. Aslında, sözde “Goldwater Kuralı” nın ihlalidir.
Ancak, bu çizgi John Hopkins’te psikolog olan John Gartner tarafından aşıldı. Aslında, uzun zaman önce, 18.000’e yakın psikolog, Donald Trump’ın pozisyonu için zihinsel olarak yetersiz olduğuna dair bir dilekçe uyarısı imzaladı.
“Psychology Today” de yayınlandığı gibi, Donald Trump’ın kişiliği, potansiyel olarak tehlikeli özelliklere sahip şüphelere yol açmaktadır. Aslında, Dr. Gartner’ın açıkladığı gibi – kulağa garip gelebilir – Trump ciddi bir aşağılık kompleksine sahip olabilir.
Ancak, Alfred Adler’in zamanında söylediği gibi, bazı insanlar domine ederek ve düşmanca davranarak aşağılık kompleksi ile uğraşırlar. Böyle davranmaları için tek bir neden vardır: kendilerini doğrulamak ve kendi ihtiyaçlarını karşılamak için.
Bir kez daha, tüm bunların sadece başkan Trump’ın kamusal alnalardaki davranışlarının değerlendirmeleri olduğunu vurguluyoruz. Bunları mutlak hakikat olarak almamalıyız. Bunalar yalnızca çok önemli bir şeyi tartışmak isteyen uzmanların varsayımlarıdır: herhangi bir politikacı iktidara gelmeden önce psikolojik yetenek testlerinden geçmelidir.
Sonuç olarak, Donald Trump’ın kişiliğinin kişiliğin karanlık üçlüsüne (narsisizm, psikopati ve machiavellianism) girip girmediğini bilmiyoruz. Gerçekten tehlikeli olup olmadığını da bilmiyoruz.
Görünüşe bakılırsa bu gerçekten farklı maske de olabilir. Zaman gösterecek. Umarız ki, tüm bunlar, balık yemlerini geleneklere uygun olmayan yollardan suya atmak kadar kolay sonuçlar olsun.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.