Peritravmatik Risk Faktörleri
Neden aynı travmatik olay karşısında bazı insanlar travma sonrası stres bozukluğu geliştirirken diğerleri geliştirmiyor? Bu sorunun cevabı, travma yaşandığında ortaya çıkan koşullar grubu olan peritravmatik risk faktörlerinde yatmaktadır.
Travmatik bir olay, yalnızca bireyi bunalttığında travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) gelişimini kolaylaştırır. Aslında, Belloch (2020) tarafından tanımlanan “travma eşiğini” aşarak normal günlük işleyişte ciddi bir bozulmaya neden olur.
“Belki de zihin sandığımızdan çok daha güçlüdür ve olumsuz düşünceleri ve travmatik anıları izole eder.”
-Armando Rodera-
TSSB kavramına bir yaklaşım
“Aklımın içine hapsolmuş gibiyim, bana yaptıklarından hala çok korkuyorum”, “Her gün yeniden tecavüze uğruyorum. Sanki hiç bitmiyor gibi”, “Anahtar sesini her duyduğumda, sanırım biri eve geliyor ve beni öldürecek”, “Biri bana herhangi bir asansöre binmemi söylediğinde, korkudan donup kalıyorum ve bir asansörde dayak yediğimi hatırlıyorum”, “Yeniden yaşarken aynı sesleri duyabiliyorum ve aynı kokuyu alabiliyorum”, “Hiçbir şey hissedemiyorum. Sanki bir anda herhangi bir duyguyu yaşama yeteneğimi kaybetmiş gibiyim.”
Önceki tüm cümleler, TSSB’nin tipik semptomlarının örnekleridir. Bu durum, olaylar bir kişi için olağanüstü derecede tehlikeli veya hatta yaşamı tehdit edici olduğunda gelişir. Aslında o kadar korkunçlar ki duyusal ve bilişsel sistemlerine kazınmış durumdalar. Sonuç olarak, travmatik olayla ilgili en ufak bir uyaran, ateşe benzin eklenmesi gibi etki eder. Ağrının daha şiddetli yanmasını sağlar.
Bu kişiler anılarını tekrar tekrar geçmişe dönüşler şeklinde yaşarlar. Aslında, şu anda oluyormuş gibi hatırlıyorlar. Bu onlara çok büyük bir rahatsızlık verir ve kendilerini dehşete kapılmış ve çoğu zaman felçli hissederler. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, onlardan kaçınmaya çalışırlar.
Öte yandan, sürekli olarak çevreyi izliyorlar. Son derece gergindirler ve en ufak bir gürültü veya tehlike belirtisinde aniden irkilirler. Yukarıdakilerin tümü haftalarca sürer (DSÖ, 2021) ve yaşamları üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.
“Kaygı, kabuslar ve sinir krizi, bir insanın sokaklara dökülüp çığlık atmaya başlayana kadar katlanabileceği pek çok travma vardır.”
– Blue Jasmine’deki Cate Blanchett –
Peritravmatik risk faktörleri: kaos arasında dans etmek
Peritravmatik hasar, travmatik olayın ürettiği zihin ve ruh liflerindeki yırtılmaları ifade eder. Şiddet yaraları. duygusal istismarın ardından kalanlar… Bireyin geleceğe olan inancını ve umudunu yok ederler.
Peritravmatik risk faktörleri, aynı travmatik olayla karşılaştıklarında neden bazı bireylerin TSSB geliştirdiğini ve diğerlerinin geliştirmediğini açıklayan bir unsurlar kümesidir. TSSB gelişimine zemin hazırlayan çeşitli faktörler tanımlanmıştır (Belloch, 2020):
- Bir kişi travmatik olay meydana geldiğinde duygusal olarak kırılgansa.
- İstismar geçmişine sahip olmak. Zaman içinde biriken ve şimdiki zamanda yaşanan stres, travma eşiğini düşürür.
- Aile ve arkadaşlarla güçlü bağların olmaması. Bu, travmatik bir olay yaşandığında, yardım eksikliği olduğu anlamına gelir.
- Değişen durumlara uyum sağlamada sorun yaşama. Bu da insanı çaresiz ve umutsuz hissettiriyor.
- Önemli miktarda zaman süren sık travmatik olaylar.
- Olayın türü. Örneğin, bir insan saldırganın TSSB’ye neden olma olasılığı, deprem gibi doğal bir olaydan daha fazladır.
- Travmatik olay üzerinde kontrol eksikliği.
- Daha yüksek travma şiddeti.
- Askerde bulunmuş ve birini öldürmüş olmak veya bir meslektaşının başka bir insanı öldürmesini veya işkence etmesini izlemiş olmak.
- Dissosiyasyon savunma mekanizması yoluyla travmaya tepki vermek.
Daha fazla araştırma gerekli
Gördüğünüz gibi, peritravmatik risk faktörlerinin bir karışımı var. Travmatik olay sırasında olanlara atıfta bulunurlar ve büyük ölçüde neden bazı insanların bu bozukluğu geliştirip diğerlerinin geliştirmediğini açıklarlar.
Açıkçası, bu değişkenlere müdahale ederek TSSB gelişiminin nasıl önleneceği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ne de olsa, güçleri, bir bireyin TSSB geliştirip geliştirmediğini belirleyebilir.
“Bir kişi asla travmasına indirgenmemelidir.”
-Boris Cyrulnik-
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Lensvelt-Mulders, G., van Der Hart, O., van Ochten, J. M., van Son, M. J., Steele, K., & Breeman, L. (2008). Relations among peritraumatic dissociation and posttraumatic stress: A meta-analysis. Clinical psychology review, 28(7), 1138-1151.
-
Briere, J., Scott, C., & Weathers, F. (2005). Peritraumatic and persistent dissociation in the presumed etiology of PTSD. American Journal of Psychiatry, 162(12), 2295-2301.
-
American Psychiatric Association. (2014). DSM-5. Guía de consulta de los criterios diagnósticos del DSM-5: DSM-5®. Spanish Edition of the Desk Reference to the Diagnostic Criteria From DSM-5® (1.a ed.). Editorial Médica Panamericana.
-
Belloch, A. (2023). Manual de psicopatología, vol II.
-
Carrobles, J. A. S. (2014). Manual de psicopatología y trastornos psicológicos (2a). Ediciones Pirámide.
-
De Sanidad, C. y B. S., & España Ministerio de Sanidad, C. y B. S. (2020). CIE-10-ES: Clasificación internacional de enfermedades : 10a revisión modificación clínica. Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.