Logo image
Logo image

Onu Baştan Savdıklarında, Harika Bir Şey Yaptı

3 dakika
Onu Baştan Savdıklarında, Harika Bir Şey Yaptı
Son Güncelleme: 06 Aralık, 2017

İyi bir ilk izlenim bırakmanın ne kadar önemli olduğunu defalarca işitmişsinizdir. Başkaları üzerinde bıraktığımız o ilk etki, bize dair oluşturdukları imajı ve kim olduğumuza dair inançlarını belirleyecektir. Ne var ki ilk izlenimler bizi yanlış yönlendirebilir.

İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi ve ABD’deki Princeton Üniversitesi’nde çalışan psikologlar, basit bir ”merhaba”nın kişinin karakteri hakkında sonuçlar çıkarmaya yettiğini göstermiştir.

Kaç kez edindiğiniz ilk izlenimin gerçeklikle uyuşmadığını gördünüz? İlk izlenimlere asla güvenemeyiz çünkü karşımızdaki kişiye dair bir imaj oluşturmak için küçük unsurlara dayanmış oluyoruz. Ayrıca o kişiyi tanımadığımızı ve bizi çok şaşırtabileceğini unutmayalım.

İlk izlenim ve önyargılar

İlk izlenimler, karşımızdaki kişiye dair olumu ya da olumsuz fikirler olabilir. Yürüyüşü, konuşması jest ve mimikleri, bütün bunlar o kişinin kişiliğine dair ipuçları verebilir. Bu da kabul, ret ya da umursamazlık gibi farklı pozisyonlar almamıza sebep olabilir.

Ama bu ilk düşünceler, ön yargılarımızla çok ilgilidir. Çok fazla soruna yol açabilecek şeylerdir. Zira ilk oluşturduğumuz imajı onaylama eğiliminde oluruz.

Some figure

Alexander Todorov’a göre bir yabancı hakkında fikir oluşturmak  40 mili-saniye sürer. Gördüğünüz gibi ilk izlenin ve önyargılar konusundaki sorun, tanımadığımız bir kişiye dair oluşturduğumuz hızlı ön düşüncedir. peki, sorun buysa, neden bir çözüm getirmeye çalışmıyoruz? Neden bir kişiyi yanlış bir şekilde algılamadan evvel daha sabırlı davranmıyoruz? Çünkü koşullandırıyoruz kendimizi.

İlk izlenimimiz daima ön yargılarımızla yakından ilişkili olacak. Çünkü o kişi hakkında başkalarından bilgi edinmiş ya da daha ilk andan bizi körleştiren ön yargılar oluşturmuşuzdur zihnimizde. Buna örnek olarak ”bütün sarışınlar aptaldır” ya da ”feminen jestler yapan bütün erkekler homoseksüeldir” gibi yargıları verebiliriz.

İlk izlenimimiz öyle çabuk oluşur ki adeta bir nefesten bile kısa bir süre içinde diğer kişi hakkında birçok bilgi ”ediniriz”. Peki ya kendi fikrimizi oluşturmak için daha çok zaman tanısaydık kendimize? Ne de olsa sabır, bir erdemdir.

İlk izlenim hatası

Sanki hiç kimse ilk izlenim oluşturma eğiliminde özgür değil gibi gözüküyor. Ama otomatik bir şekilde harekete geçirilen bu mekanizma biri hakkında yargıda bulunma söz konusu olduğunda pek çok hata yapmamıza neden olmaktadır.

hızlı bir şekilde yargıda bulunduğumuzda bunun nedeni yanlış ilk izlenimler nedeniyle haksız bir durumda kendimizi bulmamış olmamız olabilir. Bu yüzden size bir kişiyi vaktinden önce yargılayarak yaptığımız ciddi hatayı açıkça gösteren bir video izlemeye davet ediyoruz.

Bu videoda bir yetenek programına katılan sanatçı Corinne Sutter’ı görüyoruz. Resim sehpasında bir resim yapıyor ve bu esnada jüri üyelerinin memnuniyetsiz yüzlerini görebiliyoruz. Sanki ortaya çıkmakta olan resim hiçbirinin hoşuna gitmiyor gibi. Bu yüzden tek tek kırmızı butona basıyorlar, ta ki sanatçı çalışmasını sonlandırana dek.

Evet, sanatçının çizdiği resim ilk başta tuhaftı ama sabırlı olursanız çalışmasını nasıl sonlandırdığını görmek için merakınız sizi teşvik edecek. Jüri üyeleri ona zaman tanımadı, beklemediler… ama bilmedikleri şey, Corinne’in çalışmasıyla onları şaşkına çevireceğiydi. 

Bu video, ilk izlenimin daima doğru olmadığını ve bir durumun gerçekliğinin sizi nasıl şaşırtabileceğini en açık şekilde gösteriyor. Seyirciler, Corinne’in çalışmasını ayakta alkışladı ama sevinçten mi yoksa kendini güçsüz hissettiği için mi ağladı, onu bilmiyoruz.

Some figure

Haksız bir ilk izlenimin mağduru oldunuz mu hiç? Kaç kez biri sizi yargıladı ve hakkınızda tamamen yanlış olduğunu anladı? Başkalarının da kim olduğunu göstermesi için bekleyin ve sabırlı olun. Acele edip kişiliklerine dair yanlış bir imaj oluşturmayın.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.