Öngörülemeyen Olaylar İstemeseniz de Olacaklar

Genellikle "öngörülemeyen" kelimesi bizi şaşırtan bir şeyi tanımlar. Öngörülemeyenleri öngörülenden nasıl ayırt edeceğimizi bilmeliyiz.
Öngörülemeyen Olaylar İstemeseniz de Olacaklar
Fátima Servián Franco

Yazan ve doğrulayan psikolog Fátima Servián Franco.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Hayatın amacı nedir? Yaşamak mı yoksa onu kontrol etmek mi? Onu yaşamak bizi tatmin edecektir tabii ki ama onu kontrol etmek bize asla neşe getirmeyecektir. Bu yüzden, hayattan sonuna kadar zevk almalıyız. Öngörülemeyen olaylar olsa da, onları önceden tahmin etmeyi ve bunlara hazırlanmayı öğrenmek, kontrol edemediğimiz şeylerin tadını çıkarmamıza yardımcı olacaktır.

Genellikle “öngörülemeyen” kelimesi bizi şaşırtan bir şeyi tanımlar. Öngörülemeyenleri öngörülenden nasıl ayırt edeceğimizi bilmeliyiz. Tembellik veya unutkanlık nedeniyle olayları öngörebilir bir kimse olmaktan kaçınacak şekilde, hiçbir çaba sarf etmediğimiz bazı durumları arayarak kendimizi kandıramayız. Öngörü eksikliği her zaman doğaçlama yaşamaya yol açar.

Öngörülemeyen olaylarla ilgili en kötü şey, bir kez gerçekleştiğinde, bir çözüm aramakla o kadar meşgul oluruz ki, kendimize bunları önceden görüp göremeyeceğimizi sormayı unuturuz. Ve sorunu çözmek için çok geç olduğunun farkına vardığımızda, genellikle cesaretimiz kırılır ve çaresiz hissederiz.

Hayatınızdaki beklenmedik ve öngörülemeyen olaylar için nasıl hazırlanılır?

Bazen hayat, sahip olduğumuzu sandığımız sorunlar da dahil olmak üzere her şeyi altüst eder. Varoluş tecrübemiz, düşündüğümüz ya da istediğimiz şekilde değildir. Bize olan budur. Hayal ettiğimiz veya istediğimiz şeyle değil, yalnızca bize olanlar üzerinden hareket ederek, ortaya çıkabilecek herhangi bir beklenmedik durumun üstesinden gelebiliriz.

Öngörülemeyen olaylar sizi de strese sokuyor mu?

Beklenmedik bir durumdan kurtulmak kolay olmasa da imkansız da değildir. Her şeyden önce, beklenmedik durumların her zaman olacağını anlamalıyız. Bu nedenle, gerçekleştikleri zaman onlar için hazırlıklı olmak ve yararlanacak ek kaynaklara sahip olmak daha iyidir.

Beklenmedik ve öngörülemeyen olaylarla çok daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olacak dört ipucu:

  • Bir B planı hazırlayın. Her zaman izleyebileceğiniz birkaç farklı yolunuz olmalıdır.
  • Beklentilerinizi ayarlayın. Olabilecek en olası olayları düşünün. Her biri için bir acil durum planı hazırlayın.
  • Özgüven içerisinde kararlar alın. Öngörülemeyen bir olaydan önce tüm bilgilere sahip olmasanız bile, her durumda neyin doğru olduğunu bildiğinizden emin olun.
  • Yardım isteyin. Bir şeyin sizi hazırlıksız yakaladığını ve bir yardım eline ihtiyacınız olduğunu bilmekte yanlış bir şey yoktur.

Bazı insanlar o kadar çok kontrol sahibi olmak isterler ki yaşamayı unuturlar

Bazı insanlar her şeyi kontrol edebileceklerini düşünüyor. Bu inanç, hafızamızın gerçekleri yargılayarak ve seçimlerimizi desteklemek için bilgileri manipüle ederek bize nasıl oyun oynadığıyla ilgilidir. Bu, kontrol yanılgısına yol açabilir.

Öngörülemeyen olaylar üzerinde kontrol oluşturmaya çalışıyor musunuz?

Kontrole takıntılı insanlar gerçekten hayattan zevk almazlar. Etraflarında olup biten her şeyden kendilerinin sorumlu olduğunu var sayarlar. Bir yandan, bu onların her şeye kadir hissetmelerini sağlayabilir. Öte yandan, bu onların kendi sorunlarını çözmede son derece yetersiz hissetmelerine ve başkaları tarafından veya kendi koşulları tarafından harici olarak kontrol edilmelerine de neden olabilir.

Bu özellikler onları çok takıntılı ve kontrolcü kılar, çılgın veya komik durumlar için çok az yer bırakır. Ayrıca, bir şeyi kontrol edemedikleri zaman acı çekme eğilimindedirler.

Kabul ve kararlılık terapisi (Acceptance and commitment therapy – ACT), kontrolün yararlılığı üzerine düşünmemizi sağlar. Çoğu durumun bilinçli çabamızla halledilebileceği doğru olsa da, durumun küçük ama önemli bir yüzdesinde bunun tersi olur. Onları ne kadar kontrol etmeye çalışırsak, o kadar kontrol edilemez ve travmatik hale gelirler.

“Tanrım, bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabul edecek sabır, yapabileceğim şeyleri değiştirme cesareti ve aradaki farkı bilmek için bilgelik bahşet.”

– Reinhold Niebuhr


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.