Ön Yazı Yazmak İçin Beş İpucu
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
İş ararken yalnızca bir özgeçmişe ihtiyacınız olacağını düşünseniz de, ön yazı da bu konuda size çok yardımcı olabilir. Bir ön yazıya kendiniz hakkında özgeçmişinize dahil edemediğiniz bilgileri ekleyebilirsiniz. Bu yazı, istediğiniz işe girmekle girmemek arasındaki farka neden olabilir.
Bazı şirketler, bir özgeçmişin yanı sıra özellikle bir ön yazı talebinde bulunabilir ya da varlığını takdir ederler.
Peki ya nasıl yazacağınızı bilmiyorsanız? Nelere odaklanmalı ve neleri hesaba katmalısınız? Açıkçası, ön yazısız bir özgeçmiş göndermemelisiniz. Buna ek olarak, yazı stiliniz ve gramer konusunda da dikkatli olmanız gerekir.
İşte bir ön yazı yazarken size yardımcı olabilecek beş ipucu!
Ayrıca bakınız: Hedeflerinizi Gerçekleştirmek İçin Vizüalizasyona Başvurun
1. İşe alımdan sorumlu kişiyi unutmayın
İşe alımdan sorumlu kişiyi göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu noktada, ilk paragrafı, başvuracağınız spesifik pozisyona ayırmalısınız.
Ayrıca, bu ilk paragrafta, işe alımdan sorumlu kişinin dikkatini çekmeniz çok önemlidir. Bu pozisyona ne kadar uygun olduğunuzu açıklayın. Bu noktada çok fazla şey paylaşmayın, çünkü söz konusu kurumun size neden ihtiyacı olduğunu da daha sonra açıklayacaksınız.
2. İlginizi gösterin
Bir ön yazı yazarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan bir tanesi de söz konusu pozisyona karşı gösterdiğiniz ilgiyle alakalıdır. Bu ilgiyi, yazım tarzınızda ve paylaştığınız fikirlerde yansıtabilirsiniz.
Buna ek olarak, geçmiş iş deneyimlerinizi, aldığınız eğitimi ve talibi olduğunuz iş için faydalı olacağını düşündüğünüz bir kursa gittiyseniz, ön yazıda belirtmelisiniz. Bir sertifikanız olmasa bile, konuştuğunuz ya da anladığınız dillerden bahsetmeyi de unutmayın.
Ayrıca bakınız: Yabancılarla Konuşurken Neden Bazen Daha Az Çekingen Hissederiz?
3. İyimser ve olumlu bir tavır takının
Bir ön yazı yazarken, iyimser ve olumlu bir tutumu benimseyin. Ancak dikkatli hareket edin. Çok coşkulu ve konuşkan biri gibi algılanmak istemezsiniz.
Buna ek olarak, iyimser ve olumlu bir dil, mektubunuzu okuyan kişinin onu yarıda bırakmayacağından emin olmanızı sağlar. Size acımalarından daha ziyade başarılarınız, becerileriniz ve yetenekleriniz sayesinde işe alınmak isterseniz.
Bir ön yazı, bu iş pozisyonuna karşı ne kadar ilgili olduğunuzu göstermelidir. Ayrıca, söz konusu kuruma katkıda bulunmak adına duyduğunuz heyecanı da yansıtmalıdır.
4. Güçlü yönlerinizi öne çıkarın
Zaman zaman, karakterinizin güçlü yanlarını sergilemek size zor ya da tuhaf gelebilir. Bu nedenle, ön yazı yazmadan önce bu konuda derinlemesine düşünmeniz gerekir. Gönderdiğiniz bu mektup doğru bilgiler içermeli, işe alımdan sorumlu kimsenin sorularının çoğuna cevap vermeli ve bu pozisyon için sizin neden en doğru kişi olduğunuza yer vermeli.
İşinizi daha iyi yapmanıza olanak tanıyan güçlü yönleriniz nelerdir? Sizi diğer adaylardan ayıran ve öne çıkmanızı sağlayan ne tür becerilere sahipsiniz? Ön yazıda bu sorulara yanıt vermek, onu okuyan kişinin dikkatini cezbedecektir.
Öte yandan, işe alımdan sorumlu kişinin sizi tanımadığını unutmayın. Böylelikle, ön yazınız sizin hakkınızda edinecekleri ilk izlenimi derinden etkileyebilir.
5. Mülakata katılmak konusunda istekli olun
Her ön yazı bir kapanış paragrafı içermelidir. İçinde, size ayırdıkları zaman için mektubun alıcısına teşekkür edin ve görüşmeye çağrılmak konusundaki isteğinizi gösterin. Bu mülakatta, işe alımdan sorumlu kimsenin size yönelik sorularını yanıtlayabilirsiniz.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, ön yazı, işe alımdan sorumlu ekibin sizin hakkınızdaki ilk izlenimleri üzerinde fark yaratmanızı sağlar. Bu nedenle, yapabileceğiniz en iyi şey iyi bir tane yazmak için gerekli zamanı ayırmaktır.
Giderek çok daha fazla şirket öne çıkan adaylar arıyor. İyi bir ön yazı yazabilmek onlara sizin neler yapabileceğinizi gösterir. Bu yazı, aynı pozisyona başvuran diğer adaylar arasında öne çıkmanızı sağlayan bir avantajı size kazandıran bir çabayı temsil eder.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.