Nosiseptörler: Ağrı Reseptörleri Hakkında Her Şey

Hepimiz acı hissetsek de, ağrıya dahil olan duyusal nöronlar hakkında yeterince bilgili değiliz. Ağrı reseptörleri olan nosiseptörler hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Nosiseptörler: Ağrı Reseptörleri Hakkında Her Şey
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Hepimiz acı yaşıyoruz. Bazen kendi organizmamız bile iltihabı tetikleyerek ağrıya neden olur. Ancak, hepimiz acı hissetsek de, ağrıya dahil olan duyusal nöronlar hakkında yeterince bilgili değiliz. Bu yazıda ağrı reseptörleri olan nosiseptörler hakkında konuşacağız.

Tüm insanlar (ve merkezi sinir sistemine sahip diğer tüm canlılar) hiçbir şeyi acı hissetmemek kadar çok istemezler. Ancak ister inanın ister inanmayın, acıyı yaşamak hayatın anahtarıdır. Yanıklara, yaralanmalara veya bir hastalığın fiziksel belirtilerine karşı bağışık olsaydık, büyük olasılıkla çok kısa ömürler sürerdik. Ayrıca konjenital analjezi, yani ağrıya duyarsızlık yaşayan kişilerin trajik ve kısa hayatlar yaşadığı bilinmektedir.

Ağrı bir uyarı gibidir ve tehlikeli veya zararlı uyaranlara tepki vermemize yardımcı olur. Böylece, nosiseptörlerin daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmamızı ve kendimiz ve çevremizle çok daha iyi ilişki kurmamızı sağladığı için hayatta kalmamızı garanti ettiğini söyleyebiliriz.

sinir ucu ve ağrı reseptörü

Nosiseptörler

Daha önce de belirtildiği gibi, acı gereklidir ve onsuz yaşayamayız. Ama biyolojik olarak konuşursak, onu deneyimlememizi sağlayan nedir? Tek suçlunun beynin ağrı reseptörleri olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, ağrılı uyaranları algılayan birkaç müttefikin ve talamus ve afferent sinir lifleri gibi bu deneyimin bilgisini ileten karmaşık bir ağın yardımına ihtiyaçları vardır.

Ayrıca, nosiseptörler bu hoş olmayan duyumları tespit etmekten sorumludur. Vücudun her yerinde bulunan aksonların sinir uçlarıdır. Hem dış dokularımızda, yani deride, hem de iç fizyolojimizin herhangi bir alanında, yani kaslar, bağırsaklar, mesane, yumurtalıklar ve benzerlerinde bulunurlar. Biz acı çekerken vücudun hasarını değerlendirirler. Başka bir deyişle, bu bilgiyi merkezi sinir sistemine iletmekten sorumludurlar.

Bu duyu alıcılarına sahip olan tek canlıların insanlar ve hayvanlar olmadığını belirtmek önemlidir. En basit organizmalardan bazıları nosiseptif işlevlere sahiptir. Hepimizin hayatta kalmak için bu yapılara ihtiyacı vardır.

nosiseptör grafiği

Nosiseptör türleri

Vücudumuzda bulunan nosiseptör tipleri şunlardır:

  • Kemoreseptörler, bir enfeksiyon, iltihaplanma veya hastalık karşısında dokularımızın saldığı belirli kimyasallara tepki verir. Bunlar bir yara aldığımızda, bir kesik enfeksiyon kaptığında ya da bir darbe aldığımızda kana geçen bradikinin ve histamin gibi maddelerdir.
  • Termoreseptörler, çok yüksek sıcaklıktaki bir yüzey veya element ile temas ettiğimizde aktive olan ağrı reseptörleridir. Ne olduğunu veya neye dokunduğumuzu bile bilmeden bu acı hissi sıklıkla yaşarız.
  • Mekanoreseptörler, bireye zarar verebilecek veya vücut dokusunu deforme edebilecek herhangi bir mekanik basınçla aktive edilir. Bu en yaygın ağrı türüdür ve bu bilgi Aδ liflerinden geçtiği için en hızlı fark ettiğimiz ağrıdır.
  • Sessiz nosiseptörlerin aktif hale gelmesi uzun zaman alır. İltihaplı dokularda, bir yaralanmanın hemen yanında bulunurlar.
  • Polimodal nosiseptörler, yukarıda bahsettiğimiz her tür uyarana yanıt verdikleri için bilim insanları için bir meydan okumadır.
nörotransmitter ve nosiseptörler

Ağrı neden kronikleşir?

Şimdiye kadar nosiseptörler hakkında ne öğrendik? Öncelikle, aksonların sonunda yer alırlar ve ikincisi, tehlikeli termal, mekanik veya kimyasal uyaranlara tepki verirler. Artık belirli ağrı türlerinin diğerlerinden daha katlanılabilir olduğunu ve bazı koşulların ağrıyı kronik hale getirdiğini de biliyoruz.

Bazı uzmanlar, ağrının yaralanma veya işlev bozukluğunun ciddiyeti ile orantılı olduğunu belirtirler. Örneğin parmağınızı keserseniz, yarayı düzgün bir şekilde temizleyip tedavi ettiğiniz sürece ağrınız 2 veya 3 günden fazla sürmez. Ancak yanıklar farklıdır. Bunun gibi ciddi yaralanmalar daha fazla dokuya zarar verir ve bu da iyileşme sürecini çok daha karmaşık hale getirir.

Öte yandan, nosiseptif ağrıyı nöropatik ağrıdan ayırmak da önemlidir. Nosiseptif ağrı mekanik, termal veya kimyasal uyaranlarla üretilir. Bununla birlikte, nöropatik ağrı, sinir sistemine zarar verir. Bu aksonların veya ağrı reseptörlerinin herhangi bir uyarana daha yoğun ve kalıcı tepki vermesini sağlayacak küçük bir nörolojik değişiklik olabilir. İkincisi, fibromiyalji gibi zayıflatıcı koşullarla ilgilidir.

Bilim, ciddi yaralanmalardan veya koşullardan muzdarip kişilerin yaşam kalitesinin artık etkilememesi için daha fazla rafine ve kişiselleştirilmiş ilaçlar, ağrıyı tetikleyen somut ağrı reseptörleri üzerinde etki eden kimyasal ajanlar geliştirme zorluğuyla karşı karşıyadır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.