Logo image
Logo image

Nikotin Beyni Nasıl Etkiler?

2 dakika
Nikotin, yapay bir refah duygusunu tetikleyen bir maddedir. Aynı zamanda, beynin erken yaşlanmasına neden olur ve bu da bazı düşünsel yetenekleri etkiler.
Nikotin Beyni Nasıl Etkiler?
Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial
Son Güncelleme: 09 Haziran, 2019

Uzun süredir birçok insan nikotin kullanımının bağımlılığa yol açabileceği gerçeğini görmezden geldi. Ancak, bilim adamları bu maddenin kokain ya da amfetaminler gibi ağır uyuşturuculara benzer bir bağımlılığa yol açabileceğini keşfettiler.

Nikotin beyni değiştirebilir. Karmaşık mekanizmaların bir sonucu olarak, beynin ödül sisteminde değişiklikler yaratır. Başka bir deyişle, beynin bağımlı olmaya başladığı bir zevk hissi yaratır. Bu vücudun bu maddeye ihtiyaç duymasına neden olur.

Sigara içmeyi bırakıp bırakmayacağına sadece sigara içen kişi karar verebilir. Bu karar ve süreç zordur, ancak imkansız değildir. Aşağıdaki bilgilerin amacı basitçe nikotinin beyindeki etkilerini göstermektir, böylece sigara içenler süprizlere maruz kalmazlar.

“Vücudunuza önem verin. İçinde yaşamanız gereken tek yer orası.”

– Jim Rohn

Nikotin beyinde nasıl çalışır?

Bir kişi nikotin tükettiğinde, beynin bir grup asetilkolin reseptörü aktive edilir. Bu reseptörler dopamin salınımına neden olur. Dopamin, motivasyon ve zevk duygularıyla ilişkili bir nörotransmiterdir. Kısacası, sigara içmek kimyasal olarak tetiklenen bir iyi olma hissine neden olur.

Vücut nikotini hızla beyne taşır. Nikotinin akciğerlerden kan dolaşımına geçmesinin sadece on ila on beş saniye sürdüğü tahmin edilmektedir. Araştırmalar, iyi olma duygusunun oluşma hızından dolayı, dumanını soluduğumuz her maddenin potansiyel olarak bağımlılık yarattığını göstermektedir.

Beynin kendi “nikotini” vardır: asetilkolin. Ayrıca kendi esrar, morfin, eroin, gibi maddeleri de vardır. Bu, beynin bu maddelerin etkilerini tüketmeden taklit edebildiği anlamına gelir. Bu, bir hedefe ulaşmak, gülmek veya rekor kırmak gibi olumlu deneyimler yaşadığımız zaman olur. Fakat eğer dopaminin etkilerini yapay olarak tetiklemek için kimyasallar kullanırsak, bağımlı olma riski altına gireriz.

Some figure

Nikotin bağımlılığı

Nikotin veya benzeri başka bir maddeyi tükettiğinizde, beyin hızla bir iyi olma durumuna erişir. Bu sık sık meydana gelirse, beyin madde tüketimi ile ilişkili olmayan bir zevk duygusu üretmeyi giderek daha az başarabilir hale gelir. Başka bir deyişle, aynı memnuniyetten doğal yollarla faydalanmak zorlaşır.

Aynı zamanda, beyin bu iyi olma halini nispeten daha sık arzu etmeye başlar. Bu nedenle, huzursuzluk, sinirlilik ve anksiyete gibi rahatsız edici semptomlar ortaya çıkabilir ve bu da kişinin bunlara bir son vermek için tekrar nikotin tüketmesine neden olur.

Beyin zevki doğal yollardan deneyimlediğinde bu olmaz. Ayrıca, zamanla beyin şartlanır. Kontrol edilemeyen bir sigara içme alışkanlığına yol açan bir iyi olma hissi beklemeye başlar.

Sigara içmenin zararlı etkileri

Sigara üretimi çok uluslu büyük şirketlerin elindedir. Bu şirketler tüketici davranışlarını incelemek ve bağımlılığı arttırmak için hiçbir çabadan kaçınmamışlardır. Her sigaradaki nikotin miktarını düzenleyerek bağımlılığın devam etmesini sağlarlar. 20 sigara içeren paketler yapıyorlar, çünkü araştırmalar gün içinde bundan daha fazla sigara tüketmenin memnuniyetsizlik yarattığını göstermiştir. Her şey dikkatlice planlanmıştır.

Some figure

Nikotin, beynin daha hızlı yaşlanmasına neden olur. Beynin problem çözme, karar verme, öğrenme ve dürtü kontrolü yeteneklerini azaltır. Bu madde beynin orbitofrontal korteksinin zayıflamasına yol açar. Ayrıca tüketiciyi diğer bağımlılıklara karşı daha savunmasız hale getirir.

Sigarayı bırakmak tam da yukarıda anlattığımız şeylerden dolayı hiç kolay değildir. Bunu başarmak için, kişinin güçlü bir irade ve etkili bir stratejiye ihtiyacı vardır. Sigarayı kademeli olarak değil de bir anda tamamen bırakmak en iyisidir. Aynı zamanda, bir teşvik ve destek sistemi oluşturmak yararlı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lborra, R. R., Pozo, M. C. C., & Pérez, V. M. S. (1994). Efectos cognitivos de la nicotina y el tabaco en sujetos humanos. Psicothema, 6(1), 5-20.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.