Neden Kimsenin Beni Umursamadığını Hissediyorum?

Neredeyse çok az düşünce, hiç kimsenin bizi umursamadığını fark etmekten daha yıkıcıdır. Bu hissin arkasında çok farklı nedenler gizlenebilir.
Neden Kimsenin Beni Umursamadığını Hissediyorum?
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 14 Aralık, 2021

“Neden kimsenin beni umursamadığını hissediyorum?” Bu fikrin farkına varmak, duygusal bir tokattan biraz daha fazlasıdır, ruhsal dengeyi sarsan mutlak bir huzursuzluk, bizi bu tür bir yıpratıcı yalnızlığa iter. Aynı şekilde, birinin sevildiğini, takdir edildiğini veya değer verildiğini hissetmemesinden daha yıkıcı bir düşünce yoktur.

Bu gerçek karşısında ne yapılabilir? Öncelikle birisi bize bu cümleyi söylediğinde, bu durumun gerçekliğini değerlendirmemiz gerekir. Bu ifadeyi bize kim kurarsa kursun, kaçınılmaz olarak, depresif bir bozukluktan muzdarip olma olasılığını araştırmamız gerekir. Bu olumsuz fikirler ve acı şüphesiz umutsuzluğun nüfuz ettiği bu durumun bir yansımasıdır.

Öte yandan, kanıtları da inkar edemeyiz. Yalnızlıktan hasta olmuş bir toplumuz ve bu duygu hem yaşlılarda hem de genç nesillerde her yıl artar. Hiç kimse tarafından umursanmadığını hissetmek, geçerli, yakın ve anlamlı bir sosyal ağdan yoksun olanların hissettiği bir acıdır. Yazımızın devamında bu konuyu analiz ediyoruz.

 kimsenin beni umursamadığını hissediyorum

Neden kimsenin beni umursamadığını hissediyorum

Biri kendine “neden kimsenin beni umursamadığını hissediyorum?” diye sorduğunda, çok acı çektiği anlaşılır. Bu sorunla karşı karşıya kaldığımızda, gerçekleri göremeyiz. Hatta bu tarz yorumlar, özellikle bu düşünceyi yüksek sesle ifade eden kişiyi seven, takdir eden ve değer veren kişiler tarafından zaman zaman acı verici olabilir.

Birincisi, o kişinin zor bir dönemden geçiyor olabileceğidir. İkincisi, bu duygu temelsiz olmaktan ve çevresindeki insanların doğru davrandıkları düşüncesinden çok uzaktır. Bu nedenle, ihmal edebileceğimiz gerçekleri vurgulamak için cesur olmak ve tüm bağlamı analiz etmek gerekir.

Kırılgan bağlar ve gerçek yalnızlık hissi

Pennsylvania Üniversitesi, sevildiğimizi öğrendiğimizde kendimizi nasıl hissedeceğimize daire 2016’da bir çalışma yaptı. Elde edilen sonuçlar, insanların sevildiğini, saygı duyulduğunu ve onaylandığını öğrendiğinde hislerinde ne gibi değişiklikler olduğu konusunda büyük değişkenlik gösterdi. Bununla birlikte, ortak başka faktörler de vardı:

  • Kendinizi kararsız hissetmeyin. Sevginin sürekli olduğunu, ihmal edildiğimiz anların olmadığını algılamak önemli bir faktördür.
  • Diğer bir unsur ise iletişimdir: Birisine ne demek istediğimizin anlatılması bize güven verir.

Ancak, kimsenin bizi umursamadığını hissetmemizin nedenlerinden biri de kırılgan bağlardır. Buna örnek olarak, bizi sevdiğini söyleyen ailenin, onlara ihtiyacımız olduğunda ortada olmamalarını verebiliriz. Bizi yargıladığını düşündüğümüz arkadaşlarımız, bize en çok destek olan kişilerdir. Uzun sürmeyen flört dönemi ya da bir ilişki içinde olmamıza rağmen, bizi yalnız hissettiren flörtlerimiz de bize bu duyguları hissettirebilir.

Dikkat edilmeyen travmaların üzerimizdeki ağırlığı

Psikolojik travmanın izini taşıyan pek çok kişi vardır. Bu da yalnızlık algısını artırır. Yönetilemeyen, tedavi edilemeyen ve baş edilemeyen acılar, güçlü bağlar kurmayı zorlaştırır.

Dahası, bazen bir ilişkiden çok şey talep edilir. Geçmişte yaşadığımız ilişkinin acılarını yeni ilişkimizden çıkarmak isteriz. Ancak bu bizim yararımıza olan bir durum değildir.

Kalıcı yalnızlık hissi, TSSB (Travma sonrası stres bozukluğu) kişilerde sık görülen bir durumdur. Tilburg Üniversitesi’nde (Hollanda) yapılan araştırmalar bu gerçeği desteklemektedir.

Depresyonu görmezsiniz ama o hep oradadır

Bir süredir, kendinize “neden kimsenin beni umursamadığını hissediyorum?” şeklinde sorular soruyorsanız, muhtemelen depresyonun pençesinde olabilirsiniz. Ancak, insanlar her zaman bunun farkında değillerdir, acıya aşina oluruz ve kendimize bir duvar öreriz. Hayal kırıklığı, üzüntü, acı ve yalnızlıkla dolu bu duyguları aylarca sessizce harekete geçmeden sürdürürüz.

Depresyonla ilişkili semptomların neler olduğunu bilmek, adım atmak ve profesyonel yardım almak önemlidir:

  • Motivasyon ve zevk kaybı (anhedoni). Daha önce tutkuyla bağlandığımız veya ilgilendiğimiz şeylerden artık zevk alamamak
  • Fiziksel olarak yorgun hissetmek.
  • Uyku bozuklukları: uykusuzluk veya aşırı uyku.
  • Öfke, hayal kırıklığı ve umutsuzluk duyguları.
  • Aynı anda yalnızlık ve suçluluk duygusu.
  • İzolasyon ihtiyacı.
  • Olumsuzluk yüklü düşünceler.

Neden kimsenin beni umursamadığını hissediyorum? Düşük benlik saygısının sesi

Birinin “beni kimse umursamıyor” dediğini duyduğumuzda, belli olan şey, bazen olumsuz bir benlik algısıdır. Basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, kendini takdir edilmeye ve değer görmeye layık görmez. Kişinin kendisine yönelik bu değersizleştirme, sevilmeye layık olmadığı hissi uç seviyelerde sorunlara neden olabilir.

Düşük benlik saygısı, çoğu durumda, birçok ilişkinin sınırlandırılması demektir. Çünkü düşük benlik saygısıyla beraber güvensiz ilişkiler gelişir, mantıksız inançlar tüm ilişkiyi sabote eder.

önemsenmediğini düşünen çocuk

Bu hisle nasıl baş ederiz?

Kendimize “neden kimsenin beni umursamadığını hissediyorum” diye sorduğumuzda, bu duygunun arkasında başa çıkmamız gereken bir başka his vardır. Yapmamız gereken ilk şey; bu duyguyu neyin motive ettiğini, içimizde ve hayatımızda bu yorucu gerçekliği deneyimlemek için gerçekte neler olduğunu açıklığa kavuşturmaktır.

  • Sorunumuz, yalnızlık ve anlamlı ilişkilerin olmaması ise, belki de değişiklik yapmamız gerektiğindendir. Bugün ve yeni teknolojiler sayesinde benzer zevklere sahip insanlarla tanışabiliyoruz. Zenginleştirici ve samimi ilişkiler arayalım.
  • Özgün sevgiye, değer görmeye, değer verilmeye ve tanınmaya layık insanlar olduğumuzun farkına varalım. Şu anda etrafımızı çevreleyen insanlar, bize daha fazla ayrıntı, anılardan, mutluluktan daha fazla sorun getiriyorsa, belki de bir karar vermemizin zamanı gelmiştir.
  • İlişkilerimizin kalitesine değinmenin yanı sıra, öz saygımıza da önem vermemiz çok önemlidir. Değer verilen ve takdir edilen kişi, sadece sevilmeye değil, mümkün olan en iyi aşkı da bulmaya kendini layık hisseder.

Son olarak, sürekli (bizi takdir eden insanlara sahip olmamıza rağmen) hiç kimse için önemli olmadığımızı hissetmemiz, bir uzmandan yardım almamızı gerektiği anlamına gelir. Bazen çözülmemiş travmanın veya gizli depresyonun gölgesi kendimize karşı olan bakış açımızı tamamen bozar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Oravecz Z, Muth C, Vandekerckhove J (2016) Do People Agree on What Makes One Feel Loved? A Cognitive Psychometric Approach to the Consensus on Felt Love. PLoS ONE 11(4): e0152803. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0152803
  • van der Velden, P. G., Pijnappel, B., & van der Meulen, E. (2018). Potentially traumatic events have negative and positive effects on loneliness, depending on PTSD-symptom levels: evidence from a population-based prospective comparative study. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology53(2), 195–206. https://doi.org/10.1007/s00127-017-1476-8

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.