Logo image
Logo image

Müzik: Havada Duygular Var

2 dakika
Müzik: Havada Duygular Var
Son Güncelleme: 11 Ağustos, 2019

Hayatımızdaki en önemli pek çok ana müziğin eşlik ettiğini hiç fark ettiniz mi? Mutlu anlar, üzüntülü anlar ve bilhassa da unutulmaz anlar. Daha doğmadan müzikle tanışırız. Bir fırtınanın ortasında, bir uçakta yolculuk ederken ya da evimizi temizlerken kendimizi daha az yalnız hissettiren bir müziktir bu.

‘Müzik’ kelimesini duyduğumuzda bile özel olarak bir şarkıyı duymamıza gerek kalmadan zihnimizde bazı değişiklikler yaşanır. Bir şarkının ilk birkaç notasını duyduktan sonra vücut kendiliğinden ritme ayak uydurur. Müziğin üzerimizdeki etkisi hakkında daha fazla şey öğrenmek ister misiniz? Çoğumuzun onsuz yaşayamayacağı müzik hakkında ilginç bilgiler edinmek için bu yazıyı okumaya devam edin.

Müzik, insanlık kadar eskidir

Dünyaya ayak basmış ilk insanlar, sesler ve sessizlik vasıtasıyla iletişim kurmuştur. Nasıl hissettiklerini veya yaşadıklarını anlatacak sözleri yoktu. Kullandıkları seslerin yoğunluğu ve tonu; güç, kuvvet, bilgelik ve hatta sevgiyle ilgiliydi.

Yalnızca sesleri kullanarak “Özür dilerim”, “Seni seviyorum” ya da “Sana inanmıyorum” demeye çalışırsanız, bunun çok güç olduğunu ya da kelimeler kadar doğal olmadığını görürsünüz. Bu sesler yavaşça kelimelere dönüşmüştür ama atalarımızdan gelen hafızamızda bazı izleri mutlaka kalmıştır.

Müzik dinlerken zihnimizde neler oluyor?

Müzik algılandığı esnada beyinde gerçekleşen süreç karmaşıktır. Sesli bilginin işlenmesinde de önemli bireysel farklar vardır.

Some figure

Ses dalgaları, kulaktan girerek beyne ulaşır. Ardından şarkı sözleri, lengüistik işeme aracılığıyla analiz edilir. Başka bir dil bile kullanılsa, beyin duyduğu her kelimeyi analiz eder.

Sonraki adım, inanılmazdır ve her birimizde farklı şekilde gerçekleşir. Beyindeki çağrışım alanları, hafızamızda depolanmış olan bilgilere göre farklı hatıra ve duyguları getirmek için durmadan çalışır.

Peki ya o şarkıyı daha önce hiç duymadıysanız? Yine de duygularınız etkinleşir çünkü beyniniz, bu şarkıyı her zaman açıklayamadığınız şekillerde bazı şeylerle birleştirir. Mesela, şarkıyı yazmış olan sanatçıyı seviyorsunuzdur ya da daha önce duyduğunuz bir şeyi hatırlatmıştır size. Belki de zihninizde bir durumu yeniden yaratmanıza veya rahatlayıp daha çok enerji kazanmanıza yardımcı olmaktadır.

Ne zaman müzik dinleriz?

Melodiler daima günlük hayatımızın içindedir ve kendimizi nasıl hissettiğimize ya da ihtiyaçlarımıza göre bir müzik türünü, diğerlerine tercih ederiz. Duygusal ve psikolojik düzeyde müzik, tam da ihtiyacınız olan şey olabilir. Kaybettiğiniz aşka ağlarken, güzel bir güne gülümserken ya da artık bulamayacağınızı sandığınız gücünüzü yeniden kazanmaya çalışırken size eşlik edebilir. Sesler, bazı insanların hastalıklarla mücadele etmesine veya gece uyumayan bebekleri yatıştırmaya da yardımcı olabilir.

Some figure

egzersiz

Müzik neden bu kadar önemli?

Müzik, ruh hâlinizi dengeleyip sizi daha mutlu kılabilir. Ayrıca nasıl hissettiğinizi ifade etmenin harika bir yoludur (Kaç kez bir şarkıyı dinleyip kalbinizde duyduğunuz acıya ağladınız?).

Some figure

Dahası melodiler, kendi benliğinizi keşfetmenize yardımcı olabilir. Belli becerileri uygulamanız için size motivasyon sağlayabilir, uyanık kalmanıza yardımcı olabilir ve yüksek tansiyon, uykusuzluk, anksiyete, baş ağrısı ve sinir bozukluğu gibi rahatsızlıkları iyileştirebilir.

Müzik dinlediğinizde hayatınız, enerjiyle dolar. Her gün sevdiğiniz en az bir şarkıyı dinlemenizi öneriyoruz! Hatta son ses dinleyin!

“Müzik olmasa, hayat bir hata olurdu.”

– Friedrich Nietzsche