Migren Hastalarında Bilişsel Bozukluk
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Migren hastalarında bilişsel bozukluk, onu destekleyen çok sayıda kanıt bulunan bir olgudur. Bu acı verici ve sinir bozucu ataklar sırasında beyin düzeyinde değişiklikler meydana gelir. Dikkat ve konsantrasyonda işlev bozukluklarına neden olurlar. Ayrıca düşünceler yavaşlayarak hafızanın bozulmasına neden olur.
Bunlar hafif değişikliklerdir ve neredeyse her zaman geçicidir. Bununla birlikte, birçok migren hastasının bilişsel eksikliklerden şikayet etmesi yaygın bir durumdur. Bu, onları daha iyi bir yaşam kalitesi sunan daha terapötik stratejiler benimsemeye teşvik eder.
Dikkat ve yürütme işlevi, migren sırasında en çok etkilenen iki süreçtir.
Migren hastalarında bilişsel bozukluk
Kural olarak, herhangi bir rahatsızlık hissi, bilişsel performansı bozan bir dikkat dağıtıcı olabilir. Bu, çalışma, konsantre olma veya problem çözme gibi günlük görevleri zorlaştırır. Bununla birlikte, Dementia y Neuropsychologia dergisinde yayınlananlar gibi araştırmalar, migren hastalarının çeşitli bilişsel süreçlerin devreye girdiği görev türlerinde hafif değişiklikler sergilediğini vurgulamaktadır.
Genellikle, yıllarca migrenden muzdarip olan insanlar, hafıza ve dikkat eksikliği yaşarlar. Bunlar neredeyse her zaman geçici dönemlerdir ve atakların süresiyle bağlantılıdır. Ancak bilim, bunların uzun vadeli bir etkisinin olup olmayacağını belirlemekle de ilgilenir.
Kronik migreni olan ve sık sık atak geçiren kişilerde kalıcı bilişsel gerileme riski daha yüksektir.
İlişkili nedenler: migrende elektriksel bozukluklar
Bilişsel bozukluk, kronik migren hastalarında daha yaygındır. Deneysel Nöroloji Enstitüsü, Milano (İtalya) tarafından yapılanlara benzer analizler, bu durumun beynin çeşitli kortikal ve kortikal altı alanlarında işlevsel ve yapısal değişiklikler gösterdiğini vurgulamaktadır.
Ek olarak, sıklıkla kortikal yayılan depresyon (CSD) gibi elektriksel işlev bozuklukları ortaya çıkar. Bu, dış uyaranlara karşı büyük bir hassasiyete ve dikkati odaklama sorunlarına neden olur.
Migrene paralel anormal elektriksel aktivite, serebral korteksin diğerlerinin yanı sıra konsantrasyon ve karar verme gibi görevleri yerine getirmesini zorlaştırır.
Hangi bilişsel işlevler etkilenir?
Bir migren atağı sırasında en çok etkilenen bilişsel süreçler, dikkat ve yürütme işlevidir. Bunlar günlük performans için son derece kritik alanlardır. Kural olarak, bir migren atağı aşağıdaki süreçleri etkiler:
- Öğrenme.
- Planlar hazırlamak.
- Sözel hafıza.
- Karar almak.
- Bilgileri analiz etmek.
- Sorun giderme.
- Duygusal düzenleme.
- Otokontrol süreçleri.
Lizbon Üniversitesi (Portekiz) tarafından yürütülen bir araştırma, hastalar aurasız bir migren atağı yaşadıklarında, bu bilişsel değişikliklerin geri dönüşümlü olduğunu iddia ediyor. Sorun, auralı kronik migren hastalarında ortaya çıkar.
Bilişsel bozukluk: geri döndürülebilir mi yoksa kalıcı mı?
Veriler, insanların çoğunun geçici ve geri döndürülebilir işlev bozuklukları gösterdiğini gösteriyor. Bununla birlikte, sık atak geçiren kronik migren hastalarının uzun süreli rahatsızlıklardan muzdarip olma riski daha yüksektir.
The Journal of Headache and Pain’de yayınlanan 2022 tarihli bir araştırma, migren, bilişsel bozukluk ve gelecekte bir tür demans geliştirme riski arasında önemli bir ilişki olduğunu iddia ediyor.
Bu, bu tür verileri gösteren ilk meta-analizdir. Bu nedenle, böyle bir iddianın sağlam kanıtlarını iddia etmek için daha fazla çalışma gerekecektir. Bu tür araştırmalar, nöroloji bölümlerinin migren hastalarının bilişsel süreçlerine yıllar içinde olası bozulmaları önlemek için daha fazla dikkat etmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Migrende bilişsel değişiklikleri önlemek için neler yapılabilir?
Migren, birçok ihtiyacı olan son derece karmaşık bir klinik gerçekliktir. Ana amaç sadece ağrıyı azaltmak değil, aynı zamanda beyin sağlığını ve süreçlerinin doğru işlevselliğini korumaktır. Bu nedenle, yeni terapötik ve yaklaşım mekanizmalarının geliştirilmesi önemlidir.
Bununla birlikte, kronik migren hastalarında bilişsel bozulma ve sık ataklar daha endişe vericidir. Bu durumlarda, olası herhangi bir kalıcı kötüleşmeyi tespit etmek için yeterli psikolojik ve nörolojik değerlendirmeler önerilir. Bu başarısızlıkların sadece migren atakları sırasında mı yoksa günlük olarak mı meydana geldiğini tespit etmek gerekir.
Sık migreni olanlara tavsiyeler
- Ağrıyı azaltmak için en iyi ilaç tedavisini bulun.
- Yaşam kalitesini artıran psikolojik terapileri tanıtın. Stresi yönetmek, gevşemeyi teşvik etmek ve duyguları yönetmek için teknikler ekleyin.
- Bilişsel stimülasyon programları
- Diğer komorbid durumları göz önünde bulundurun. Örneğin, sıklıkla bir depresif bozukluk, hastanın bilişsel performansını etkileyebilir.
- Beslenmeye özen gösterin. Aminler açısından zengin besinler genellikle migreni tetikler. Aslında, İspanyol Toplum Beslenmesi Dergisi tarafından yayınlanan bir çalışma, biyojenik aminlerin rahatsızlığa yol açan bir damar genişletici etkiye sahip olabileceğini açıklıyor.
Kural olarak, bu olayların yalnızca ataklar sırasında yaşanması tamamen normaldir ve uzun vadeli etkileri yoktur. Migren hastasıysanız ve migrenden uzun süre sonra hafıza kaybı ve/veya dikkat sorunları yaşıyorsanız, doktorunuza danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- de Araújo, C. M., Barbosa, I. G., Lemos, S. M. A., Domingues, R. B., & Teixeira, A. L. (2012). Cognitive impairment in migraine: A systematic review. Dementia & neuropsychologia, 6(2), 74–79. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5619244/
- Filippi, M., & Messina, R. (2020). The Chronic Migraine Brain: What Have We Learned From Neuroimaging? Frontiers in neurology, 10, 1356. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31998217/
- Gil-Gouveia, R., Oliveira, A. G., & Martins, I. P. (2015). Cognitive dysfunction during migraine attacks: a study on migraine without aura. Cephalalgia: an international journal of headache, 35(8), 662–674. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25324500/
- Gu, L., Wang, Y., & Shu, H. (2022). Association between migraine and cognitive impairment. The journal of headache and pain, 23(1), 88. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9317452/
- Navarro, E., Castan Cuella, E., Gasco Dalmau, L., & Santafé Martínez, M. (2019). Recomendaciones dietéticas actualizadas en la prevención de la migraña. Revisión. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 25(3). https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7137733
- Vuralli, D., Ayata, C., & Bolay, H. (2018). Cognitive dysfunction and migraine. J Headache Pain 19(109). https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/s10194-018-0933-4
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.