Logo image
Logo image

Kum Havuzu Tekniği

2 dakika
Kum Havuzu Tekniği
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır María Hoyos
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Çoğu zaman bir psikologa gittiğimizde, başımızda bela olmuş bir durum ya da olay vardır. Diğer zamanlarda ise, bizi neyin rahatsız ettiğini tanımlamakta zorlanıyor ve psikologlar bu sorunu bulmak için farklı teknikleri kullanmak zorunda kalıyor.

Bu teknikler arasında kum havuzu tekniği vardır. Sandbox tekniği olarak da bilinen bu yöntem, çocuklar genellikle kendi düşüncelerini ve duygularını ifade etmekte zorlandıkları için, çocuk psikolojisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.

Dora M. Kalfflos, kum havuzu tekniğinin mucididir ve kum oyunu tekniği olarak Carl Gustav Jung’un analitik psikolojisinden ve çocuk psikiyatristi Margarita Lowenfeld’in düşüncelerinden yararlanmıştır. Bu teknik, bir hastanın farkında olmadığı bilgilere erişmek için kullanılır.

Kum Havuzu tekniği nedir?

Psikologlar, beynimizin bilinmeyen içeriğine erişebilmek için, mavi bir ahşap veya plastik bir sandığı kumla doldurur. Hasta kutuya farklı figürler yerleştirir. Hastanın istediği gibi yerleştirdiği bu figürler gerçek veya sahte karakterleri temsil eder.

Bu figürlerden bazıları, insanlar, hayvanlar, bitkiler, binalar, ulaşım araçları, işaretler veya kayalar ve ahşap, bilim-kurgu elementleri ve film karakterleri gibi doğal eşyalardır.

Some figure

Bu süreçte terapistin sözlerini sınırlandırması ve yardım etmemesi gerekiyordu. Hasta, eşyalarını yerleştirdikten sonra terapistin sahnenin fotoğrafını çekmesi ve daha sonra bu seansın dışında bir analiz yapması gerekiyor.

Bu işlemin sonuçları çeşitlidir ve bir kum havuzu seansının ortaya çıkarabileceği pek çok farklı yorum vardır. Örneğin, kutuda tek bir figür bulursak, bu bize hastanın yalnız olduğunu veya terk edildiğini söyler. Öte yandan, hasta şiddetli bir sahne oluşturuyorsa, bu hastanın kendini yalnız hissettirdiğini gösterebilir.

Hangi hastalar kum havuzu tedavisi almalıdır?

Terapistler, genellikle çocuk psikolojisinde kum havuzu terapisi kullanırken, sandbox tekniği her yaşta uygulanabilir. Bir hasta duyguları hakkında konuşmakta zorluk çektiğinde, çok işe yarayabilir. Bu teknik, zihinsel veya fiziksel istismar gibi bir tür travma geçirmiş hastalar için mükemmeldir. Kum havuzu terapisi, aşırı kederle uğraşan veya duygusal ya da davranışsal bozuklukları olan kişiler için de yararlıdır.

Çocuklar duygularını geliştirme yolunun ortasındadırlar. Duyguları karmaşıktır ve çoğu zaman aradıkları şeyleri tam olarak nasıl ifade edeceğini bilmezler. Bu yüzden terapistler okullarda sıklıkla kum havuzu terapisini kullanırlar. Psikologlar ayrıca dil, benlik saygısı, kişiler arası ilişki, zorbalık veya aile sorunları ile ilgili bozuklukları değerlendirmek için de bu yöntemi kullanırlar.

Kum havuzu tekniği ne kadar kullanışlı?

Kum havuzu fikri, genç yaşantımızın bir kısmını ve o dönemde gerçekleşen zihinsel gelişmeyi geri getiriyor: bu bir oyundur aslında. Bu yaratıcı sanal alan oyunu, hastanın arketip iklimini araştırıyor. Oyunun gerektirdiği eylemler, iç psikolojimizi harekete geçiren görselleştirme ve kişisel seçim gerektirir.

Some figure

Terapist, hastanın eşyaları yerleştirdikten sonra sanal alanın fotoğraflarını çeker. Daha sonra terapist, bu düzeni, hastanın bilinçaltında farklı zihinsel kalıplar bulmak için analiz eder. Bu ilginç bir teknik çünkü dilsel düzlemden oldukça uzaktır. Birçok durumda, hasta, özellikle de çocuklar, yaşadıkları travmayı sözel olarak ifade edemezler. Bu nedenle, hasta kendi deneyimleri hakkında konuşamasa bile, psikolog akıllarında neler olduğunu hala görebiliyor.

Bu tip teknikler son derece kullanışlıdır. Stresten uzak bir ortam yaratır, böylece hasta kendini rahat hisseder. Aynı şekilde yaratıcı oyun, gerilimi serbest bırakmaya ve saygı duyulacak bir yer ortam olması için terapiyi geliştirmeye de yardımcı olur. Hastanın kendini ifade etmesi için bir özgürlük alanı olur.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.