Kullanmamamız Gereken 5 Söz

Kullanmamamız Gereken 5 Söz

Son Güncelleme: 27 Şubat, 2018

Bazı sözler, nefret için tasarlanmıştır. Bunlar insanların öfke anında ya da yıkım amacıyla daima kullandıkları sözlerdir.

En kötüsü bu sözlerin yarattığı sonuç. Bu ifadeler, insanların canını yakıyor onları yaralıyor ve mahvediyor. Bunları söyleyen kişi ise neredeyse daima sahte bir otorite hissine sahip.

Birinin size yaşattığı hayal kırıklığı ne kadar büyük olursa olsun, asla kullanmamız  gereken sözler vardır. Neden mi? Çünkü bunlar şiddetli mesajlardır.

Sağlıklı çelişki veya farklılıklardan kaynaklanan saldırganlıktan bahsetmiyoruz. Hayır, bizim söz ettiğimiz şiddet eylemleri çok daha fazla şiddet ve yıkım yaratıyor.

“Üç saatlik bir mücadeleyle her şey başarılabilir. Ama şefkat dolu üç sözün bunu sağlayacağına şüphe yoktur.”

– Konfüçyus

Bu ifadeleri kullanan kişilere, bu sözleri kullanmaya onları teşvik eden şeyler üzerine düşünmelerini tavsiye ediyoruz. Bu sözlerin ardında öfkeden çok daha fazlası var.

Kesin olarak bildiğimiz bir şey var ki bu sözlerden kurtulduğumuzda çok şey kazanacağız. Yazımızın bu bölümünde kullanmamız gereken beş sözü paylaşacağız sizlerle. Haydi gelin, bu sözlerin hepsinden kurtulalım.

Aptal… ve Eş anlamlıları

İnsanlara “aptal”, “geri zekalı” ya da “kıt zekalı” ve benzeri milyonlarca eş anlamlı sözü kullanmaktan vazgeçsek çok iyi bir şey yapmış olacağız. 

Bunlar şaka bağlamının dışında kullanıldığında hakarettir. Özellikle de öfkeli veya aşağılayıcı bir şekilde söylediğimizde.

eşyalar taşıyan adam

Bir insanın özüne yönelttiğimiz bir hakarettir. O kişinin zihinsel kapasitesini nitelendirir ya da aslında niteliksizleştirir. Bu bakımdan bu etiketler eleştiri sınırlarının çok ötesine gider. 

Bu sözleri hiç kimse için kullanmamalıyız çünkü hiç kimse bunları işitmeyi hak etmez.

Ezik

En geniş şekilde kullanılan sözlerden biridir bu. Özellikle de filmlerde “ezik” sözü, favori bir hakaret şeklinde kullanılmakta. Çok rekabetçi tüketimi toplumlarda başarının çok kesin sınırları ve dar bir anlamı vardır.

Biraz açık görüşlü bir şekilde düşündüğümüzde bu etiketin, hiç bir anlamı olmadığını fark ederiz. Kazanma zamanları ile kaybetme zamanı birbirini izler. Hepimiz gelişir ve kimi zaman da yere düşeriz. Hiç kimse tam anlamıyla bir ezik ya da kaybeden değildir, tıpkı kimsenin her konuda ve her zaman başarılı olmadığı gibi.

Fakat başka insanlara bu tür etiketler yapıştırmanın çok özel bir amacı vardır. Burada hedef o kişiyi kişisel ve toplumsal değerinden yoksun kılmaktır.

Hiç bir işe yaramazsın

Bu tür sözler, güç pozisyonundaki birinden geldiğinde gerçekten şiddet içermektedir. Bu kişi bir ebeveyn öğretmen, siyasetçi vs. olabilir.

Bunlar en büyük yıkıcı güçlerini açığa çıkardıkları koşullardır. Ne var ki bir insanın bir başka kişiye böyle bir şey söylemesi her koşulda çok üzücüdür.

kurbağalardan saklanan adam

Bir kişiyi “işe yaramaz” diye nitelendirmek onun tüm eylemlerini şüpheli kılmak demektir. Bu mutlakiyetçi bir nitelendirmedir. O kişi hakkında her koşulda ve her konuda geçerli bir şey söylemeye çalışmaktır.

Ve o kişiyi yıkmaya, insan değerleri bakımından kaybolmalarına yönelik bir harekettir. Bu sözü bir başkası için kullanmanın yapıcı hiçbir yolu yoktur.

Başaramazsın ya da Başaramayacaksın

Bu da o kesin ifadelerden bir diğeridir. Kırıcı olduğu gibi  aynı zamanda da kesinlikle doğru değildir. Elimizde bir “kristal küre” mi var ki bir kişinin bir şeyi yapamadığı ya da yapamayacağına karar verebilelim?

Tarih “yapamazsın” denmiş ve bu sözün tersini kanıtlamış insanlarla doludur. 

Bu sözlerin kaç teşebbüsün yarıda kalmasına neden olduğunu bilmiyoruz. İnsanlar sürekli değişmektedir ve yaşamımız dinamiktir.

Bugün yapamadığım şey, belki yarın çok kolay gelecek. Diğer yandan, hiç kimse  bir başkasına bunun doğru olmayacağını söyleme hakkına sahip değildir.   

Tuhaf ya da Garip

Bu en kötü sözlerden biridir çünkü doğrudan hakaret bile değildir. Bir kişi neye göre “tuhaf” ya da “garip” olarak tanımlanıyor?

Bir kişiyi farklı olarak tanımlamak üzere kullandığımız çerçeve hangisi? Ayrıca “tuhaf” olmanın nesi o kadar kötü? Böyle olmanın nesi bir sorun?

ilginç şapkalı kadın

Bu tür sözler, kişinin haysiyet duygusunu kemirmeye çalışır. Tuhaflık aslında bir erdemdir. Nadir olan, her gün karşımıza çıkan şeyden değerli değil midir? Dolayısıyla, sorun farklı olmakta değildir.

İnsanlar başkalarını işaretlemek ve dışlamak amacıyla bu sözleri kullanırlar. Diğer kişiyi kuralın y da kabul edilir olanın “dışında” hissettirmektir hedefleri.  

Kontrol edilemez öfke nöbetleri yaşayan biriyseniz, bu yaşadıklarınızı anlamanız gerek. Unutmayın ki sözler bir kez ağızdan çıktı mı geri alınamaz. Bu sözlerin ardından bıraktığı hasar, imkânsız bir görev olabilir.

Yıkıcı ifadeler, çözümü çok daha zor ve daha ciddi çatışmalara yol açabilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.