Kişisel Güçlenme: Zor Zamanlarımızdaki En İyi Yardımcı
Hiç “küçük” hissettiniz mi? Hayatın önünüze çıkardığı zorluğu aşamadığınızı hissettiniz mi? İşe yaramaz hissedersiniz. Değersiz. İşlerin asla yoluna girmeyeceğini ve bunun için elinizden bir şey gelmeyeceğini hissedersiniz.
Bunu düşünmekten ne çıkar? Durumu düzeltmek için hiçbir çaba göstermez ve hiçbir şeyin önemli olmadığını düşünüp durursun.
Bu da içinden çıkılması zor bir kısır döngü yaratır. İşler de doğal olarak iyice zorlaşır. Yapabileceğimiz bir şey yok mu? Elbette var! Zihniyeti değiştirmek için bu yazıyı okuyun ve güçlendirmenin faydalarını keşfedin!
“Soru kimin bana izin vereceği değil, kimin beni durduracağı.”
– Ayn Rand
Kişisel güçlenme nedir?
Öğrenilmiş mutsuzluğun girdabına girince durumumuz sadece gittikçe daha da kötüleşir. Bir şeyleri değiştiremeyeceğimiz düşüncesi fiziksel ve zihinsel sağlığımız tehlikeye atar.
Evet, hayattaki zorluklarla baş etmek zor olabilir. Zor ama imkansız değil.
Sırf iyi niyetli olduğumuz için hayatımızın toz pembe olacağını söyleyen biri varsa, yalancıdır. Ancak hayatta her şeyin ters gideceğini söyleyen bir şeytan varsa omzumuzda, o da yalancıdır.
Mutluluk aslında bir denge işidir. İçimizdeki ve dışımızdaki gücü kullanmazsak bu dengeyi çok zor buluruz. Bu bir irade meselesi fakat aynı zamanda yetenek ve zeka işidir.
“Bir insanın gücünden vazgeçmesinin en yaygın nedeni aslında hiç güçlü olmadığını düşünmesidir.”
– Alice Walker
Neden mi bahsediyoruz? Kendi kendine değişmeyen şeylerden. Her şeyden önemlisi kendimizi birer insan olarak değerli görmemiz gerektiği.
Ancak bu şekilde bahsettiğimiz kuvveti açığa çıkarabilir ve dengeyi bulabiliriz. Bundan başka olarak, irade dışında da unutulmaması gereken şeyler vardır. Bu önemli çünkü her şeyi kontrol etmeye çalışmak bizi tüketir.
Özellikle güçlenme, kendinizi karar alabilecek yeterlilikte görmek ve zorlukların üstesinden gelecek kuvveti bulmaktır.
Bu süreçte huzursuzluğun sadece dış etkenlerden kaynaklanmadığını anlamanız gerekir. Çünkü bu aynı zamanda içerden de yönetip kontrol etmeniz gereken bir süreçtir.
Kişisel güçlenmeyi nasıl başlatırız?
Bir insanın bunu gerçekleştirebilmesi için öncelikle özsaygısının olması gerekir. Öz imajının sağlam olması insanın yeteneklerine güvenmesi anlamına gelir. Bu da hayatta hoşumuza gitmeyen şeyleri değiştirme gücünü bulabileceğimiz anlamına gelir.
Özsaygı ve gerçeklik birbirine paralel olmalıdır. Bizden çok uzak hedefler belirlemek başarıyı engeller. Bu da eninde sonunda yıkıma götürür.
Bu nedenle kendimizi iyi tanımayıp güçlü ve zayıf yanlarımızı bilmek çok önemlidir. Bunun için ise kendimizi bir teste tabi tutmamız gerekiyor.
“Her zaman kendimiz tam hazır hissetmediğim şeyler yaptım. Böyle büyür insan. Bunu yapabileceğimden emin değilim der ve kendinizi zorlarsınız. İşte bu bir kırılma noktası.”
– Marissa Mayer
Rİsk almazsak ilerlemek zor olur. Gerçeklerle yüzleşmek aslında dert edindiğimiz şeylerin o kadar da zor olmadığını görmemizi sağlar. Ayrıca zorlukları yenmek için ihtiyacımız olan yetenekleri gösterir. Dener ve başarısız olursak nerde yanlış yaptığımız görürü ve bir dahaki sefere daha iyi sonuç almak için bunları düzeltmeye çalışabiliriz.
Güçlenme neye benzer?
Son olarak güçlü bir insanda görebileceğimiz bazı özelliklere göz atalım…
- Bilinçlenir ve ilgilerini çeken konular hakkında bilgi edinirler.
- Kendilerini eğitmeye çalışır ve yeni beceriler kazanırlar.
- Sorumluluk sahibi olurlar.
- Kendilerini tanır ve kabul ederler.
- Sağlıklı bir özgüven ve özsaygı sahibi olurlar.
- Kendilerine dikkat etmenin önemini bilirler.
- Sosyal ilişkilerinin farkında olur ve değer verdikleri kişileri önemserler. Sadece kendilerine yönelmez ve dengeli ilişkiler kurmaya özen gösterip sağlıksız her türlü duygusal bağımlılıktan kaçınırlar.
- Sınırlar koymanın insan ilişkilerindeki öneminin farkında olurlar.
- Zamanı iyi değerlendirmeyi bilir ve ihtiyaçlarını, hedeflerini ve önceliklerini bir sıraya koyarlar.
- Karar vermeyi bilirler.
- Herkes için en iyi sonucu verecek çözüm için çalışırlar.
- Sosyal becerilerini kullanarak ilişki kurar ve kararlılık sergilerler. Kendilerininki kadar başka insanların haklarına da saygılı olurlar.
Özellikle de güçlenme sayesinde kendimiz ve başkalarıyla uyum içinde yaşamayı öğrenmiş oluruz. İlişkilerimizin kalitesi artar. Gelin içimizdeki gücü keşfedelim!
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.