Logo image
Logo image

Kendinizi Geçmişinize Göre Yargılamayın, Artık Orada Yaşamıyorsunuz

3 dakika
Geçmişteki eylemlerinizden ve kararlarınızdan kaç kez pişman oldunuz? Bu yazıda, bu tür bir pişmanlığın hayatınızın geri kalanını nasıl etkileyebileceğini anlatıyoruz.
Kendinizi Geçmişinize Göre Yargılamayın, Artık Orada Yaşamıyorsunuz
Elena Sanz

Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Günde kaç kez geçmişi düşünüyorsunuz? Ne yaptığınızı, ne yapmadığınızı veya neleri daha iyi yapabileceğinizi analiz etmek için ne kadar zaman harcıyorsunuz? Her şeyden önce geçmişinize, artık var olmayan bir zamana dair düşüncelerinize ne kadar yıkıcı eleştiri ekliyorsunuz? Bu sağlıklı değil. Gerçekten de, geçmişiniz hakkında kendinizi bırakın, çünkü artık orada yaşamıyorsunuz.

Muhtemelen geçmiş deneyimlerinizi, eylemlerinizi ve kararlarınızı sık sık hatırlama alışkanlığınız var. Ancak, ne yazık ki, bunu nazik bir şekilde yapma eğiliminde olmayacaksınız. Bunun yerine, muhtemelen son derece acımasız bir bakış açısı benimsiyorsunuz. Nitekim herkes bir büyüteçle geçmişini sorgular. Ayrıca, acımasız ve gerçekçi olmayan bir mükemmeliyetçilik filtresiyle başarısızlıklarınızın her birini vurguluyorsunuz.

Neden kendinize daha fazla şefkat göstermiyorsunuz? Gerçek şu ki, kendinize verdiğiniz zararın gerçekten farkında değilsiniz. Geçmişinizi eleştirel bir şekilde analiz ederek ondan bir şeyler öğrendiğinizi düşünme eğilimindesiniz. Muhtemelen, olanlar için sürekli pişmanlık duyarak veya kendinizi suçlayarak, bir tür ödenmemiş borcu ödediğinize inanıyorsunuz. Ancak, geçmiş benliğinizi yargılamayı bırakıp onunla uzlaştığınızda çok daha fazlasını öğrenmeye başlayacaksınız.

Kendinizi geçmişinizle yargılamayın

Some figure

Kendini suçlama

Suçluluk, egonuzun en güçlü aracıdır. Gerçekten de, sizi geçmişe tutsak bırakır. Birini incittiğiniz için veya kendinizin incinmesine izin verdiğiniz için veya daha iyi kararlar vermediğiniz için kendinizi suçlu hissedebilirsiniz. Sürekli olarak belirli durumlarda nasıl davranabileceğinizi merak ediyor ve daha iyisini yapmadığınız için kendinizi suçluyorsunuz.

Ancak, suçluluk tuzağına düşmeden önce, o anda elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı hiçbir zaman unutmayın. Gerçekten de o zamanlar sahip olduğunuz bilgiyle farklı davranamazdınız. Yaptığınız şey, o sırada bildiklerinizle, kim olduğunuzla ve kendinizi içinde bulduğunuz koşullarla yapabileceğiniz tek şeydi.

Şimdi, geriye dönüp baktığınızda ve tecrübeyle, elbette, alternatif bulmanız kolay olacaktır. Ancak, netlik her zaman öğrenmeden sonra gelir, önce değil.

Aslına bakarsanız, geçmişi başka bir açıdan görebiliyorsanız, bunun nedeni önceki hatalarınızdır. Bu nedenle farkındalığınızı kutlamanız gerekir. Hiçbir durumda kendinizi suçlama tuzağına düşmemelisiniz. Çünkü bugün o zamanlar bilmediğinizi biliyorsunuz ve o zaman yine de elinizden geleni yapmıştınız.

Geçmişinizden pişman olmayın

Pişmanlık sizi tutsak eden başka bir duygudur. Tabii ki, uygun eylemi takip ettiğiniz sürece, birine, hatta kendinize zarar verdiyseniz, pişmanlık duymanız kesinlikle kabul edilebilir. Başka bir deyişle, af dileyin, zararı telafi edin ve bundan ders alın.

Bir şey olduktan sonra onu inkar etmenin hiçbir faydası yok. Ayrıca, hayal kırıklığına uğramak ve bunun hiç olmamasını dilemek için enerji harcamayın. Değiştiremezsiniz. Bunun yerine, tüm bu deneyimlerin size dersler verdiğini unutmayın. Aslında, sizi bugün olduğunuz kişi yaptılar. Bu sizin hikayeniz, sizi buraya getiren tüm hataları ve başarısızlıkları içeriyor. Bu nedenle, öğrendikleriniz için minnettar olun ve devam edin.

Kendinizi kınamayın

Son olarak, her gün kendinizi yeniden keşfetme fırsatınız olduğunu unutmayın. Çünkü geçmişiniz bugün kim olduğunuzu tanımlamaz. Ayrıca, bir hata yaptıysanız, bu sizi başarısız veya kötü bir insan yapmaz.

Denediniz ama başarısız mı oldunuz? Bu, tekrar başarısız olacağınız anlamına gelmez. Geçmişte bencil olduysanız veya sınır koyamadıysanız, bunun sizin doğanızda olduğu ve değiştirilemeyeceği anlamına gelmez. Kendinizi olduğunuz kişi için tanımlamayı ve yargılamayı bırakın. Artık içinde yaşamadığınız bir geçmiş için kendinizi yargılamayın.

Some figure

Kendinizi yargılamayın, kendinizle barışın.

Nihayetinde, geçmiş benliğinize şefkatle bakmanın zamanı geldi. Şüphesiz, o zaman incindiniz ve bunun olmasına izin verdiniz. Her halükarda, şu anda sahip olduğunuz bilgiyle zamanda geriye gidebilseydiniz, geçmiş eylemlerinizin çoğunu değiştirirdiniz. Ancak, kendinizi affetmeli, kendinizi anlamalı ve geçmiş benliğinize nazikçe bakmalısınız.

Her şeyden önce deneyimlerin dersler olduğunu unutmayın. Geçmişinizi ve içinde olan her şeyi entegre etmek, kendiniz için yeni bir yol yaratmakta özgür hissetmeniz için çok önemlidir. Suçluluk, pişmanlık ve sürekli öz eleştiri, sizi o acı anlara bağlar ve üzerinden çok uzun zaman geçmiş bir zamanda kalıcı olarak yaşamaya mahkum eder.

Kendinizle uzlaşın ve devam etmenize izin verin. Hazırsınız ve farklı bir insan olmaya muktedirsiniz. Artık geçmişinizde yaşamıyorsunuz. Bütünleştirin, ondan öğrenin ve hayatınıza devam edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • De Rosa, L., Dalla Valle, A., Rutsztein, G., & Keegan, E. (2012). Perfeccionismo y autocrítica: consideraciones clínicas. Revista Argentina de Clínica Psicológica21(3), 209-215.
  • Maynar, M. A., & Germer, C. K. (2016). Autocompasión en Psicoterapia y el Programa Mindful Self Compassion:¿ Hacia las Terapias de Cuarta Generación?. Revista de Psicoterapia27(103), 169-185.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.