Logo image
Logo image

Kendine Zarar Verme İsteği

2 dakika
Kendine Zarar Verme İsteği
Son Güncelleme: 06 Temmuz, 2017

Kişi bazen sorunlarıyla başa çıkabilmesinin tek yolunun kendine zarar vermek olduğunu düşünür. Kelimelerle açıklayamadıkları duygularını ifade etmeye ve duygusal acılarını dışarı vurmaya çalışırlar. Ama kendini yaralayan insanlar söz konusu olduğunda bu acı verici duygular her zaman geri döner ve tekrar kendilerine acı verme ihtiyacını hissederler. Dolayısıyla, canınızı yakmadan kendinizi iyi hissetmenin başka yollarını bulmak gereklidir.

Bu; kendine zarar vermenin üzüntü, nefret, hata veya öfke gibi duygularla başa çıkmanın tek yolu olarak görüldüğü ve kendini daha iyi hissetmek ve ifade etmek amacıyla başvurulan bir davranıştır, kaçış mekanizmasıdır.

Kendine zarar vermenin farklı türleri

İnsanın kendine zarar verme güdüsü, farklı şekillerde gerçekleşebilir. Bunlardan en önemlileri: cildi yakmak,kesmek ya da aşırı şekilde kaşımak, kişinin başını ya da vücudunun bir başka kısmını bir yere çarpması, cildini delmesi ya da bir şey batırması, yaralarının iyileşmesini önlemesi, zehirli maddeler alması. Kişinin kendini tehlikeye sokabileceği daha az fark edilen diğer durumlar ise aşırı içki içmek, dikkatsiz araç kullanmak ya da tedbirsizce her tür ilacı kullanmak olabilir.

Kendine zarar vermenin işaretleri nelerdir

Bir aile üyesi ya da arkadaşınızın kendine zarar verdiğine işaret edebilecek durumlar şunlardır:

Açıklanmayan yara bereler ya da yanıklar. Bunlar genelde bilekler, göğüs, kollar ve bacaklarda olabilir. Giysileri ya da yataklarında kan lekeleri; eşyalarının arasında bıçaklar, iğneler, cam ve benzeri kesici eşyalar bulunabilir. Sık sık kazalara maruz kalırlar ve sakar oldukları ya da bazı engellerle karşılaştıklarını bahane gösterirler. Çok sıcak havada bile bunu saklamak için uzun kollu giyerler. Genelde uzun süre banyo ya da yatak odasına kendilerini kapatan kişilerdir ve izolasyon ve sinir bozukluğundan muzdariptirler.

Kendine zarar vermek sorunuyla nasıl başa çıkılır?

  • İlk adım, birine içinizi açmak ve yaşadıklarınız hakkında konuşmaktır. İlk başta kişi konuşmaya korkabilir ama yaşadıklarını başka biriyle paylaşmak çoğu zaman da rahatlamalarını sağlar. Bunu yapabilmek yani kendine zarar verme hakkında konuşabilmek için kişi, hislerine odaklanmalı ve en rahat hissetmelerini sağlayacak şekilde iletişim kurmalıdır.
  • İkinci adım ise profesyonel yardım almak ve kendine zarar verme davranışına devam etmemektir. Çünkü bir terapist yardımıyla kişi kendisine neden zarar verdiğini anlayabilir. Dolayısıylai kendine zarar vermesini tetikleyen şeyleri tanımak çok önemlidir. Bunun için kişinin duygusal farkındalığı üzerinde çalışması gerekir.
  • Üçüncü adım ise yeni teknikler geliştirmektir. Acı ve yoğun duyguları ifade etmek, kendini sakinleştirmek, nasıl rahatlayacağını ve gerginlikten kurtulmayı öğreten teknikler gibi.

Profesyonel tedavi

Doğru terapisti bulmak zaman alabilir. Asıl önemli olan şey, seçilen terapistin travma ve kişinin kendisin yol açtığı yaralanmalar konusunda deneyimli olması ve hepsinden önemlisi de iki taraf arasında güven ve samimiyet olmasıdır. 

Resim: Toni Blay

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.