Kendimiz Olmak
Kendiniz olmak ne demektir? Doğal ve spontane davranmaktır diyebiliriz. Korkusuz, yalnız ya da çok güvendiğimiz insanlarla beraberken böyle oluruz.
Korkular, insanların özgünlüğünü azaltmakla kalmaz bazen de değişik sebeplerle gerçekte olduğumuz gibi yani değerlerimize, becerilerimize ve hayata bakış açımıza göre yaşamayız. Bizi etkileyerek kendimiz olmaktan uzaklaştıran pek çok şey olabilir. Gelenekler bilgi eksikliği ya da başkalarını memnun etmek için bir şeyler yapmak buna dahildir.
Gerçek varlığımızla yaşayıp yaşamadığımızı düşünmek ya da başkalarıyla yüzleşmek için bir karakter mi yaratıyoruz diye sormak çok önemlidir. Hepimiz bir noktada maskeler ardına saklanırız. Ama gerçek ‘özünüzü’ yaşamadığınız takdirde mutluluk ve sağlılığa erişmek imkansızdır.
Kendiniz tanımak
Kendi özümüze göre yaşayabilmek için kendimizi tanımamız gerekir. Bunu yapabilmek için üç noktayı açıklığa kavuşturmalıyız.
1. İyi olduğum bazı şeyler nelerdir? Beni öne çıkaran şeyler nelerdir? En iyi yeteneklerim hangileri? Güçlü yanlarımızı tanıyarak, bize sağlık ve başarı getirecek bir yola yönelebiliriz.
2. Benim değerlerim neler? Hayatta bizim için en önemli şey ne? Hayatta ne istiyorum? Eğer bilinçli yaşar ve şansın hayatımızı yönetmesine izin vermezsek, daha dolu bir hayat sürebiliriz çünkü gerçekten istediğimiz şeylere göre seçimler yaparız.
3. Motivasyonumu harekete geçiren şeyler nelerdir? Nelerden zevk alıyorum? Nelerden zevk aldığımızı daha iyi anlayabilmek için çocukluğumuza dönüp bakabiliriz. Tekrar başlamadığımız ama yaptığımızda bizi çok mutlu eden aktiviteler çıkacaktır karşımıza.
Kendimizi daha iyi tanımak sayesinde bize daha fazla güvenlik verecek araçlar ediniriz. Ama çoğu zaman, spontane olamamamızın nedenleri başkadır.
Doğallığın 3 düşmanı
1. Kendinizin daha iyi bir versiyonunu göstermek istemek. Kendimize dair mümkün olan en iyi imajı sunmak istiyorsak ve insanları memnun etmek için didiniyorsak, tam tersi bir sorunla karşılaşabiliriz. Kendimize dair en kötü versiyonu sunarız çünkü daha iyi versiyonumuzu göstermek için kendimizi zorlarsak, doğal davranamayız.
Kişisel kabul, iyileşmenin anahtarıdır. Hepimiz eşsiz ve benzersiziz. Hepimizin iyi ve kötü yanları vardır. Karar verenler bizleriz. En çok neyi umursuyoruz? Bir düşünelim. İyi bir imaj sunduğumuzda, ne kazanırız? Başkaları bizim hakkımızda iyi bir izlenim edinebilir ama gerçek varlığımızı gösteremediğimiz için yine memnuniyetsiz kalırız.
Başkalarını memnun etmek için asla maskeler ardına gizlenmemeliyiz. En çok kendi sağlığımızı düşünmeliyiz ve bunu ancak olduğumuz gibi davranırsak başarırız.
2. Yapacağınız izlenime odaklanmayın. Dikkatimizi kendimize yöneltirsek, özgüvensiz hissederiz ve başkalarının hakkımızda düşünecekleri konusunda endişelenerek doğal davranamayız.
Doğallık, sunduğumuz izlenime odaklanmadığımızda, tersine iyi ya da kötü gözüktüğümüzü düşünmeden etrafımızdaki şeylerin tadını çıkardığımızda ortaya çıkar.
3. Gerginlik. Gerginlik de doğallığı yok eder ve farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Ama en yaygın neden, reddedilme korkusuyla iyi gözükmeye çalışmaktır. İnsan kendini olduğu gibi kabul etmeyip başkalarını memnun etmeye uğraştığında bu durum yaşanır. Oysa önceliğiniz, bizi bekleyen şeyi yaşamaktır. İşte o zaman en özgün ve doğal halimizde oluruz çünkü bu sayede korkuyu saf dışı bırakırız.
Resim: Mr.Theklan and Alba Soler
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.