Karl Koch'un Ağaç Testi

Karl Koch'un Ağaç Testi
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Karl Koch’un Ağaç Testi, kişiliğimizin yanı sıra temeldeki duygusal evrenimizin ilginç bir projektif testidir. Kullanımı kolay olduğu için, çocuklarda bunu yapmak yaygındır. Ancak, kendimizi biraz daha iyi tanımak için çok eğlenceli bir öz analiz aracıdır.

Ağaç Testi de Baum Testi olarak bilinir ve 1950’lerde Karl (Charles) Koch adında bir psikolog tarafından geliştirildi. Birkaç yıllık olmasına rağmen hala sık kullanılıyor. Bu test bir çocuktan ya da yetişkinden dalları, kökleri ve gövdesi ile bir ağaç çizmesini istiyor. Böyle söyleyince bu testin inanılırlığını ve güvenilirliğini sorgulayabilirsiniz.

Ağaç Testinin avantajları, çok çeşitli insanlara hızlı bir şekilde uygulanabilmesidir. Daha sonra ise diğer test sonuçlarıyla karşılaştırılarak duygular hakkında ilginç bilgiler verir.

Bu sonuca ulaşmadan önce, bir detayı dikkate almalıyız. Projektif testler çok kullanışlı bir klinik araçtır. Onlar sayesinde, hastalarımızın dünyalarını nasıl algıladıkları, anladıkları ve yönettikleri hakkında çeşitli veriler toplayabiliriz. Dolayısıyla, Rorschach testi, Draw-a-Person testi veya Ağaç Testi gibi araçlar diğerleri ile birlikte kullanabileceğimiz tamamlayıcı (münhasır olmayan) testler olarak çok etkilidir.

Öte yandan doktor Koch sadece ağaçların sembolik anlamı nedeniyle bu teşhis testini geliştirdi. Bütün kültürlerde ağaçlar insanlarla iç içe olan mitolojik ve sembolik bir figürdür. Bu nedenle bu figürü düşünüp çizmek içimizdekileri dışa vurmaktır.

ağaç ve pembe gökyüzü

Koch ağaç testi neyi değerlendiriyor?

Bu ağaç testinde bir ağaç çizip renklendirip boş bir sayfada becerimizi göstermemiz gerekiyor. Bu süreçte de bazı duygularımızı göstermiş oluyoruz.

Aynı zamanda kişinin istikrarını, iç çatışmaların varlığını veya yokluğunu, onların savunmasızlığını ve hassasiyetini ölçer.

Öte yandan, psikanaliz gibi bazı psikolojik disiplinler, bu testin aynı zamanda bilinçdışımızın ruhunun veya içeriğinin yapısını da ortaya koyduğuna işaret etmektedir.

Son zamanlardaki bir çalışmanın ortaya koyduğu gibi, Baum Testi’nin bilişsel yetersizlikleri ve hatta demansın başlangıcını teşhis etmede çok etkili olduğunu ortaya koyması ilginçtir.

Ağaç testi nasıl uygulanır?

Bu test 5 6 yaşlarından itibaren uygulanabilir. Sadece kişinin resim yapabilmek için temel motor fonksiyonlarının olması yeterli.

  • Testi yapan kişiye boş bir kağıt, renkli kalemler ve silgi verilir.
  • Daha sonra kişi kökleri, gövdesi ve dallarıyla bir ağaç çizer.
  • Testi yapan kişinin 5 6 yaşlarında bir çocuk olması halinde iki ağaç çizmesi istenir. İlki serbest stildir. Çocuktan istediği herhangi bir ağaç çizmesi söylenir. Daha sonra yeni bir çizim daha yapması istenir. Bu sefer ağaç ilkinden farklı olur. Böylece değerlendirecek iki farklı çizim olmuş olur.
  • Tahmini çizim süresi 10 dakika ile yarım saat arasında değişir. Bu süre kişiden kişiye değişebilir.
    çocuk çizimi ağaç

Ağaç testi nasıl analiz eder?

Aşağıdaki unsurlara dikkat edilir.

Kök

  • Hiç toprak ya da kökün belli olmadığı çizimler kişide duygusal bazı eksiklerin olduğunu ve sabırsızlığı işaret eder.
  • Uygun olmayan ve dağınık şekilli kökler duygusal sorunların olduğuna ve sinirli yapıya işaret eder.

Gövde

  • Çok ince bir gövde hassasiyeti gösterir. Ya da kişinin sakinliğini alan bazı dış baskıların ve etkenlerin olduğuna da işaret edebilir.
  • Çok geniş bir gövde dürtüsel,yoğun duygusal ve kendini kontrol edemeyen bir yapıyı gösterir.
  • Normal oranları olan bir gövde ise iç dengeyi gösterir.
  • Düz çizgilerden meydana gelen bir gövde çizimi ise soyutlama kabileti olan düzgün bir kişiliğe işarettir.
  • Dalgalı çizgilerden oluşan bir gövde sosyal, enerjik ve sosyal açıdan sorunların olmadığına kanıttır.
  • Gövdede bazı oyuklar, çıkıntılar ve tırtıklar olması halindeyse kişinin bazı içsel korkuları, çekinceleri ve travmaları olduğu söylenebilir.

Dallar

Ağacın dalları fiziksel ve dış çevreyle etkileşimi gösterir. Kökler ve gövde daha çok iç ve duygusal dünyayla ilgiliyken dallar diğer psikolojik evrelere işaret eder.

  • Küçük dallar: 9 yaşına kadar çocuklarda küçük dallar çizilmesi normaldir. Bu henüz olgunluğa erişilmediği için ya da çocuğun dış dünyayla ilişkisinden kaynaklanabilir.
  • Büyük dallar: çizen kişinin geniş bir yaratıcılığı olduğu söylenir. Hatta biraz kendini beğenmeden de söz edilebilir.
  • Dalları olmayan ağaç: kişinin bilişsel sorunları olduğunu veya olası sorunlar yaşayacağını söyleyebiliriz.
  • Spiral dallar: iletişim yönü kuvvetli, zevkli ve hassas insanlardır.
  • Sert, dağınık ve çubuk şeklindeki dallar: inatçı ve bazı durumlarda meydan okuyan sinirli yapıyı gösterir.
  • Yaprakları olan dallar: canlılık göstergesi sayılır.
  • Meyveleri olan dallar: kişinin gerçekleştirmek için çabaladığı amaçları olduğunu gösterir.
    mavi yapraklı ağaç

Burada anlattığımıza göre, evler, kuşlar, tepeler gibi aslında psikoloğun istemediği diğer “aksesuarlar” da çizilir. Ayrıca, ağaç için seçilen renkleri ve hatta figürlerin büyüklüğünü bile hesaba katmak iyidir.

Ayrıca, kesik dallar, gövdede delikler veya yaralar, köklerin eksikliği veya koyu renklerin varlığı gibi şeyler dikkat çekebilir. Bütün bunlar muhtemelen travma olduğu anlamına gelebilir. Ancak, Ağaç Testi mevcut tek tanılama testi değildir. Diğer araçlarla birlikte, daha kesin bir nihai tanı vermek için bilgi toplamanıza yardımcı olabilecek ilginç bir araçtır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.