Kararsız Olmayı Nasıl Engellersiniz?

Hepimiz bazen belirli kararlar vermeden önce kendimizi engellenmiş hissederiz. Ancak, bazı insanlar sürekli olarak bu tür bir sorun yaşarlar. Burada, bunun olmasını önlemek için bazı önerilerde bulunuyoruz.
Kararsız Olmayı Nasıl Engellersiniz?

Son Güncelleme: 17 Eylül, 2022

Kararsız olduğunuzda, bir veya daha fazla seçenekle karşı karşıya kaldığınızda, kendinizi şüphe duygularıyla bloke edilmiş halde bulursunuz. Aslında, kararsızlığın etkisiyle donup kalmak, değerlerinizle ve o anda ne istediğinizle ve ne için özlediğinizle tutarlı bir konumu benimseyemeyeceğiniz anlamına gelir.

Kararsızlıkla ilgili sorun, yaşamanızı engellemesidir. Çünkü hayat kararlarla doludur. Attığınız her adım, yaptığınız seçim ve uygulamaya koyduğunuz her plan, karar vermenizi gerektirir.

Öyleyse, karar vermek günlük bir olaysa, neden bazen sizin için bu kadar zor oluyor? Ayrıca, bu kadar kararsız olmayı durdurmak için ne yapabilirsiniz?

şüpheleri olan kadın
Sürekli kararsızlık, bir kişinin harekete geçmesini engelleyebilir.

Karar vermenin zorluğu

Önemli kararlar vermek genellikle zor ve karmaşıktır. Bunun nedeni genellikle istediğiniz tüm bilgilere sahip olmamanız veya konunun önemli olmasıdır ki, bunları etkili bir şekilde işlemenin gerçekten zor olmasıdır. Böylece birden fazla belirsiz etkisi olan olasılıklarla karşı karşıya kaldığınızda karar verme süreciniz kesintiye uğrar.

Karar vermek aynı zamanda bir ölçüde vazgeçmek anlamına da gelir. Sonuçta, bir alternatif seçtiğinizde diğer seçeneklerden vazgeçiyorsunuz. Ancak, belki pes etmeyi ve bırakmayı zor bulursunuz, bu nedenle felç edici bir kararsızlık yaşarsınız. Bunun nedeni, bazen kararların kaçırmak istemediğiniz sonuçları olmasıdır. Bu koşullar bir seçenek seçmeyi zorlaştırır ve bunu yapmak zaman alır.

Sizi kararsız hale getirebilecek başka önemli nedenler de var. Örneğin:

  • Güvensizlik. Ne yapmak istediğinizi biliyor olabilirsiniz ama kendinize güvenmeyerek, yeteneklerinizden şüphe ederek ve kim olduğunuz konusunda güvensizlik hissederek sonunda kendinizi bir karar vermekten alıkoymuş olursunuz.
  • Mükemmelliyetcilik. Mükemmel kararı verme takıntısı sizi kararsız hale getirebilir çünkü başarısız olmak veya kusurlu görünmek istemezsiniz. Bu genellikle hataların hoş görülmediği bir ailede yetiştirilmekten kaynaklanır.
  • Sorumluluk korkusu. Bazen karar vermekten kaçınırsınız çünkü işler ters giderse sorumlu olmak istemezsiniz. Sonuç olarak, kendi hayatınızın kontrolünü bıraktığınızı fark etmeden başkalarının sizin için karar vermesine izin veriyorsunuz.
  • Dış kontrol odağı. Hayatta size rehberlik edecek faktörlere güvenerek ‘kader’in, durumun veya başkalarının karar vermesine izin verirsiniz. Bu nedenle, karar vermekten kaçınırsınız çünkü seçiminizi bir şeye veya bir başkasına devrettiğiniz için seçiminiz üzerinde hiçbir kontrolünüz olmadığına inanırsınız.
  • Son derece hassas olmak. Son derece hassas insanlar büyük değişikliklerden muzdarip olma eğilimindedir.

Nasıl kararlar veriyorsunuz?

Süreç durma noktasına geldiğinde kararsızlık sorunları yaşarsınız ve şu aşamalardan birinde takılıp kalırsınız:

  • Durumsal farkındalık. Karar vermeniz gereken bir durumla karşı karşıyasınız.
  • Hedeflerin belirlenmesi. Kararınızla neyi başarmayı umduğunuzu ve hedefin sizin için ne kadar önemli olduğunu açıklamaya çalışıyorsunuz.
  • Bilgi Toplama: Daha fazla bilgi edinmek için araştırma sürecindesiniz.
  • Seçenekleri belirleme. Kullanabileceğiniz alternatifleri tanımaya çalışıyorsunuz.
  • Seçenekleri değerlendirmek. Kendi hedeflerinizi göz önünde bulundurarak artıları ve eksileri dengeliyorsunuz.
  • Tercih edilen seçeneğin seçilmesi. Kendi değerlendirmenize göre en iyi seçeneği seçmeye çalışıyorsunuz.

Bu süreç son derece zorlu ve yorucu hale gelerek karar vermenizi giderek zorlaştırabilir. Bu nedenle, deneyebilir ve geciktirebilir veya mümkün olduğunca kaçınabilirsiniz.

Kararsız kalmayı durdurmak için ipuçları

İşte kararsız kalmayı bırakmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları.

1. Net hedefler belirleyin

Nereye gittiğinizi, ne istediğinizi veya hedeflerinizin ne olduğunu bilmediğiniz için kararsız olabilirsiniz. Ancak, nihai olarak ne istediğinizi bilmiyorsanız, hangi ortamın işinize yarayacağını, hangisinin yaramadığını ve hangi kararın en uygun hangisinin uygun olmadığını bilemezsiniz. Bu nedenle, hangi kararı hangi zamanda vereceğinizi bilmek için hedeflerinizi netleştirmelisiniz.

2. Suçluluğu bırakın

Kararsız olmayı bırakmak istiyorsanız, geçmiş kararlarınızın sonuçları hakkında suçluluk duymamayı öğrenmelisiniz. Bunun nedeni, başarısız olma ve tekrar suçlu hissetme korkusu, karar vermekten kaçınmanıza neden olabilir.

Geçmişi değiştiremeyeceğinizi unutmayın. Bunun yerine, kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın ve kararlarınızla şimdi bir değişiklik yapın.

3. Güvensiz hissetmeyi bırakın

Kararsızlığınız, güvensizliğinizin açık bir işareti olabilir. Bu nedenle, kendinize olan güveniniz ve benlik saygınız üzerinde çalışmalısınız.

Bir karar verirken hangilerinin sizi güvensiz hissettirdiğini anlamak için kusurlarınızı ve zayıf yönlerinizi gözlemlemeye çalışın.

4. Mükemmeliyetçiliğinizi düzenleyin

Mükemmeliyetçiyseniz, kararsız kalmanız muhtemeldir. Gerçekten de, aşırı dozda mükemmeliyetçilik, kararlarınızdan şüphe duymanıza veya güvenmemenize neden olabilir.

Bu tutumun üstesinden gelmek için, durumunuza başka bir açıdan bakmaya çalışın ve yaptığınız şeyden bir adım geri atın.

5. Kendinize inanın

Kendinize olan güveninizi besleyin. Güven eksikliği, yeterli olmadığınız veya belirli bir görevde başarılı olmak için gerekenlere sahip olmadığınız gibi mantıksız bir inançla el ele gider. Kendinizi kabul etmeyi ve yeteneklerinize inanmayı öğrenin.

aynaya bakan kadın
Kendinize inanmak, güvensizlikten sizi korur.

6. Toksik insanlardan uzak durun

Çevreniz kararlarınızı baltalıyorsa, kararsız bir insan olabilirsiniz. Daha da önemlisi, başkalarının görüşü sizin için önemliyse. Ancak, çevrenizdeki birçok kişinin toksik olabileceğini unutmayın, bu nedenle onların etkisini sınırlamak için adımlar atmanız gerekir.

7. Kendiniz için sorumluluk alın

Kararsız olmayı bırakmak için kendinize hata yapma fırsatı vermelisiniz. En iyi seçeneği seçmenin her zaman mümkün olmadığını unutmayın. Gerçekten de, zamanla, bazen en kötü kararı verdiğinizi anlayacaksınız. Aslında, onları çözmeden önce her zaman kabul etmeniz gereken belirli olaylar olacaktır.

Kararsızlıktan vazgeçmek kolay değil. Ancak, iyi haber şu ki, bu mümkün. Bir psikoloğa gitmek, kararsızlığınızın kaynağını belirlemenize yardımcı olacaktır. Bu çok önemlidir. Bununla birlikte, tüm değişikliklerin zaman ve ısrar gerektirdiğini unutmayın, bu nedenle beklediğiniz dönüşüm biraz zaman alıyorsa sabırsızlanmayın. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.