Karantina Sırasında Dedeleriniz ve Ninelerinizle İletişimde Kalmak
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Koronavirüs sağlık krizi ebeveynleri, dede ve nineleri çocuklarına ve torunlarına telefonlar ya da bilgisayar ekranlarından sanal öpücükler atmaya zorladı. Bu etkileşim çok soğuk ve uzak görünüyor ancak şu an elimizde olan tek şey. Duygusal yakınlık yaratabilmek ve acı verici derecede uzak olan kişiler ile sevgi ve bağlantımızı devam ettirebilmek için günlük bazda buna tutunuyoruz. Karantina sırasında dedelerimiz ve ninelerimiz ile nasıl bağlantıda kalabileceğimizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Güncel pandemi karşısında en savunmasız olan grup yaşlılar. Bu durumun ev hayatı üzerindeki etkisi kimsenin hazırlıklı olmadığı üzücü ve strese sokucu bir senaryoya sebep oldu.
Aynı şekilde, ebeveynlerimizin, dedelerimizin ve ninelerimizin en savunmasız olan insanlar arasında oldukları gerçeği, onları güvende tutmak ve bulaşmayı önlemek için onlara olan ziyaretlerimizi mümkün olan en minimum düzeyde tutmamız gerektiği anlamına geliyor.
Aniden, kendimizi ütopik, bir bilim kurgu filminin senaryosu olmaya layık durumlar içerisinde buluyoruz. Onların haftalık market alışverişlerini kapıda bırakıyor ve poşetleri almak için kapıya çıktıklarında onlara uzaktan merhaba diyoruz. Onlara, “Bu yakında bitecek,” diyoruz. Yüzlerinde büyük bir gülümseme ile “Her şey iyi olacak, sadece sabırlı olmamız gerek,” diyorlar bizlere, ancak gözlerinde üzüntü var.
Ancak, annelerimiz, babalarımız, dedelerimiz ve ninelerimiz güçlüler. Her zaman yıkılmaz, rahatlatıcı bir sıcaklık ve coşku iletiyorlar.
Teknoloji konusunda uzman hale gelmek zorunda kaldılar. Şimdi hepsi görüntülü arama guruları oldular ve hatta uzaktan, fiber optikler üzerinden torunlarına hikayeler bile anlatıyorlar. Zaman değişiyor ve bazen hayat önümüze önceden haber vermeden, kendimizi hazırlamak için zaman olmadan büyük değişiklikler getiriyor.
Karantina Sırasında Dede ve Ninelerimiz İle Bağlantıda Kalmak
Çocukların hayatları şimdi önceden hiç olmadığı kadar ebeveynlerinin çevresinde dönüyor ve birçoğu (özellikle de en küçük olanları) karantina sırasında neden gidip büyük anne ve büyük babalarını göremeyeceklerini anlayamıyorlar. Ebeveynlerimiz ve aile büyüklerimiz saatlerini yalnız, torunlarını görmeden, çocuklarının günlük desteğini almadan geçirmek zorundalar.
Bunların tamamını anlamak çok zor ancak kendimize bunun geçici olacağını, en önemli şeyin bunu aşmak ve sevdiklerimizin enfeksiyona yakalanmadığından emin olmak olduğunu söyleyerek bu gerçekliği kabul etmek zorundayız.
Diğer yandan, yaşlı akrabalarımızı etkileyen birçok diğer faktör var. Bazılarının yanında birileri var, bazıları ise bu günler ile tek başlarına yüzleşiyorlar. Bazılarının ailesi var, diğerlerinin yok. Ek olarak, huzur evlerinde olan kişileri de unutamayız. Durumları ne olursa olsun, onlarla uzaktan bağlantılar kurmalıyız.
Belki de asansörde bize hep merhaba diyen yaşlı bir komşumuz var. Belki de ebeveynlerimizin yan dairesinde çocukları farklı bir ilde yaşayan bir adam yaşıyor. Bu insanlar yardımınıza ihtiyaç duyabilirler. Her zaman ihtiyaçları olan şeylere sahip olduklarından emin olmak için bir destek ağı oluşturun. Eğer ihtiyaçları varsa onların alışverişlerini yapın ve nasıl olduklarını öğrenmek için onlara telefon edin.
Akrabalarınız Bir Huzur Evinde Olduğunda
Bahsettiğimiz gibi, şu an birçok ailenin deneyimlemekte olduğu en zor durumlardan bir tanesi huzur evinde olan aile bireyleri için duydukları endişe. Sakinleri (ve çalışanları) korumak için aşırı önlemler alınmış durumda ve eğer ziyaretler tamamen yasak hale getirilmediyse bile ciddi şekilde kısıtlanmış durumda.
Peki bu tip bir durum ile nasıl başa çıkabilirsiniz? Bu insanlar ile bağlarınızı uzaktan nasıl korursunuz?
- İlk yapmanız gereken şey güncel durumumuzu anlamak. Yaşlıların en savunmasız grup olduğunu kabul etmek bizleri aşırı önlemler almaya zorlar.
- Huzur evleri kendi sağlıkları ve korunmaları ile aşırı derecede ilgilenmek zorunda. Bundan dolayı, bu insanları ne zaman görebileceğinizi bilmeyebilirsiniz.
- Aynı şekilde, bu organizasyonlar, akrabalarını sevdiklerinin sağlık durumu ile ilgili düzenli bir şekilde bilgi sahibi halde tutmak için bazı mekanizmalar oluşturmalıdır.
- Son olarak, bir huzur evinde bile olsalar yaşlı akrabalarınız ile görüntülü konuşma yapmanın yollarını bulmalısınız. Bunlar, onların nasıl olduğunu görmeniz ve birlikte geçirilen kaliteli zamanın keyfini çıkarmanız için elzemdir.
Dede ve Nineler İle Torunlar Arasındaki Bağlantıyı Korumak
Karantina sırasında bu kriz için dede ve nineler ile torunlar arasındaki sevgiden daha iyi bir antidot yoktur. Fiziksel sınırlamalara rağmen bağlantıda olmaları gerekir.
Uzaktan bağlantıyı korumak günlük bir görev olmalıdır, ve çocuklar ve aile büyükleri söz konusu olduğunda bu karantina sırasında çok daha önemlidir. Bazıları için bu düpedüz gereklidir, diğerleri için ise son derece sağlıklı bir uygulamadır. Bunu günlük bir şekilde yapmalıyız ki aralarındaki sevgi hayatta kalabilsin. Bu şekilde, sevginin yok edilemez olduğunu ve tüm korkuların birden kaybolabileceğini gösterebiliriz.
Görüntülü konuşmalarınız sırasında dikkate almanız gereken çeşitli noktalar vardır. İlki onlara nasıl olduklarını, ne yediklerini ya da ne yiyeceklerini sormaktır. Onların iyiliğinin ve zihinsel durumlarının farkında olmalısınız.
Son derece pozitif olan bir diğer şey ise onların dikkati ve hafızası üzerine odaklanmaktır. Bunu, onlara hem iyi zamanları hem de yapıyor oldukları aktiviteleri hatırlatacak sorular sormak yoluyla yapabilirsiniz. Bu odaklanmalarına ve bu zamanı çok daha belirsiz ve dağınık hale getiren zor ev karantinası sırasında şimdiye ve şu ana tutunmalarına yardımcı olacaktır.
Plan Yapmak
Hem çocuklarınız hem de yaşlı akrabalarınız için umut ateşlerini yanık halde tutmak her zaman pozitif bir şeydir. Bu umutları planlar yaparak ve bunların hepsi bittiğinde ve göreceli normalliğe geri döndüğünüzde yapabileceğiniz aktiviteler organize ederek besleyebilirsiniz.
Sonuç olarak, bu günler herkes için zor olan günler. Yine de, bu epidemi karşısında en savunmasız olan kişilere özel dikkat göstermek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.
Yaşlı akrabalarımız bize her şeyi verdiler ve şimdi bize her zaman olduğundan çok daha fazla ihtiyaç duyuyorlar. Ve, ne kadar ironik görünürse görünsün, onlara yardım etmemizin en iyi yolu fiziksel mesafeyi korumak ancak aynı zamanda duygusal boşluğu da daraltmaktır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.