İzolasyon Sırasında Saat Değişimi ve Etkileri
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Birçok insan izolasyon sırasında saat değişimi ve bunun olası etkileri hakkında konuşuyor. Ancak, saat değişiminden ziyade, zorunlu izolasyonun kendisi bizi etkiliyor. Tabii ki saat değişimi gibi bir şeye alışmak zorunda olmak da şu an deneyimlediğimiz birçok stres faktörüne bir ekleme olabilir.
Bize ne deneyimleyeceğimizi, ne deneyimlememiz gerektiğini ya da benzer durumlardaki başka insanların neler deneyimlemiş olduğunu söyleyebilecek herhangi bir araştırma yok. Ancak, uzmanlar bizlere aşırı olumsuz ya da problematik bir etki yaşamamamız gerektiğini söylüyor. Hatta, birçoğumuzun fark edeceği tek şey bir saat az uyumak.
Buna rağmen, bariz olan bir gerçek var. Her yıl, hem uzmanlar hem de uzman olmayan kişiler yazdan kışa, kıştan yaza yapılan bu değişikliğin fayda ve zararlarını analiz ediyorlar.
Örneğin, Avrupa Birliği bu mevsimsel alışkanlığı durdurmayı halihazırda değerlendirir halde. Aynı şekilde, tıbbi ve bilimsel kuruluşlar da bizleri bu değişikliğin sirkadiyen ritmlerimizde genellikle ortaya çıkarttığı etkiler hakkında sürekli uyarıyorlar.
Bazı insanlar bunun sağlığımıza karşı oluşturduğu risklerden bahsediyor. Bazı insanların buna alışması haftalar sürüyor ve doğrusunu söylemek gerekirse çocuklar da genellikle bundan en çok etkilenen grup oluyorlar. Ancak, biliyoruz ki ticari sektör ve iş sektörü gün ışığından daha fazla yararlanmalarını sağladığı için bu stratejiyi takdir ettiğini biliyoruz.
Bununla beraber, açık olan bir şey var: daha önce hiç zorunlu bir izolasyon sırasında bir saat değişimi deneyimlemedik. Hadi bunun olası etkilerine bir göz atalım.
İzolasyon Sırasında Saat Değişimi Dolayısıyla Etkilenebileceğimiz İki Açı
Günümüzde yaşadığımız zorunlu izolasyon bağlamı sırasında sık görülen bir fenomen sabah gözlerinizi açıp hangi gün olduğunu bilmeme durumu. Bu kafa karışıklığı sadece birkaç saniye sürüyor ancak rutinlerimizdeki değişikliğin direkt bir sonucu. Birçoğumuz için hayat stilimiz hafta boyunca aynı olduğu için günün Pazartesi ya da Pazar olması bir şeyi değiştirmiyor.
Bu da demek oluyor ki nüfusun çoğu saat değişimi dolayısıyla ortaya çıkan herhangi bir negatif değişikliği zar zor fark edecek. Evet değişimi fark edebiliriz ancak bu değişikliğin birçok insan için diğer zamanlarda olduğundan daha az travmatik olması son derece olası çünkü şu an basitçe herhangi bir iş ya da okul sorumluluğumuz yok.
Diğer yandan, bu güncel durumda çalışmaya devam etmek zorunda olan insanlar değişiklik yaşayacak. Hadi buna detaylı bir şekilde bakalım.
Evde Kalmak Zorunda Olan İnsanlar İçin İzolasyon Sırasında Saat Değişimi
Saat değişimi hoş bir avantaja sahip, çünkü daha fazla doğal ışık alabileceğiz. Bu güncel bağlamımızda çok olumlu bir unsur olabilir.
Faydaları
Evinizde daha fazla ışık olması birçok fizyolojik süreci iyileştirir. Melatonin üretimini uyarılır. Bunun bir sonucu olarak da daha iyi bir gece uykusu almak, hafızanızın iyileşmesi ve iyilik hormonu olan serotonin üretiminin artması gibi sonuçlar ortaya çıkar.
Evde daha az yapay ışık kullanacağımız şeklindeki basit gerçeğin de bize yararı vardır. Ve bu sadece finansal bir durum değildir, çünkü pencereler ve balkonlarımızdan içeriye güneş ışığı girmesine izin vermek bizi rahatlatır ve motive eder, ayrıca bizlere bir iyilik hissi verir.
Problemler
Ancak, izolasyon sırasındaki saat değişimi bir dezavantaja da sahip olabilir: akşamlarımız daha uzun hale gelecek.
Bu durumda, bir hayal kırıklığı ve neredeyse dürtüsel olan bir dışarıya çıkma arzusu hissedebilirsiniz. Bu, şüphesiz ki sizin ana probleminiz olacak. Bu durumun ışığında izolasyondaki günleriniz sırasındaki günlük rutininizi güçlendirmeniz ve bu durumu hesaba katmanız önemlidir.
Telefon ile çalışmak, ev ödevi, çocuklarınıza bakmak ve evinizi temizlemek gibi görevlerinizi gerçekleştirmek için sabah saatlerinden yararlanın.
Öğleden sonrası için ise zihinsel ya da fiziksel açıdan daha meşgul olmak için daha motive edici aktiviteler gerçekleştirmelisiniz. Tam olarak bu saatler sırasında sıkıntınızı, hayal kırıklığınızı ve anksiyetenizi çok daha iyi bir şekilde yönetmeniz gerektiğinin farkında olun.
Çalışmaya Devam Eden İnsanlar
İzolasyon sırasındaki saat değişimi çalışmaya devam eden insanlar için zor olabilir. Bu anksiyeteyi, uyku problemlerini ve olumsuz duygusal durumları daha da kötü hale getirebilecek bir stres faktörüdür.
Dr. Beth Ann Malow tarafından California Üniversitesinde yapılmış bir çalışma Saat değişikliklerinin kendi başlarına beyinlerimiz için problematik olduklarını açıklar. Vücudumuzdaki her hücrenin bir içsel sirkadiyen saati vardır. Bu saat vücut sıcaklığı, metabolizma, hormon seviyeleri, kan basıncı ve en önemlisi de uyanıklık olan iç süreçleri düzenler. Bunun bir sonucu olarak da birçok sağlık çalışanı ve süpermarket personelleri daha büyük bir stres hissedebilir.
Herkesin aynı şekilde tepki vermediği doğrudur. Ancak eğer COVID-19 pandemisi insanları halihazırda yüksek anksiyete, baskı ve sorumluluk hissettikleri bir duruma soktuysa o zaman bu saat değişikliği başka bir problematik faktör haline gelebilir.
Bu durumlarda sonraki birkaç gün içerisinde bu insanların dinlenme programlarına dikkat etmeleri bir gerekliliktir. Sekiz saat uyku uyumalı ve aynı rutinleri devam ettirmelidirler. Ek olarak, işten uzak geçirdikleri zamanlarda bağlantılarını kesmeyi ve streslerini hafifletmeyi denemelidirler. Bu insanlar içinde bulunduğumuz durumda hayati önem taşımakta ve bundan dolayı onların ihtiyaçlarına dikkat etmeliyiz.
Sizin de görebileceğimiz üzere, izolasyon sırasında saat değişimi bizleri birçok farklı şekilde etkileyebilir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.