İyi Bir Duygusal Sağlığın 5 Sırrı

İyi Bir Duygusal Sağlığın 5 Sırrı

Son Güncelleme: 01 Eylül, 2017

Yeni giysiler alıp stilimizi değiştirdiğimizde, arkadaşlarımızla gülüp spor yaptığımızda ya da meditasyon yaptığımızda, tavrımız değişir. Kendimizi daha pozitif hisseder, daha fazla ilham alır ve yaratıcı oluruz. Duygusal sağlığımız, her gün yaşadığımız küçük şeylerle değişebilir ve bu durum, hayata farklı bakıp kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar.

Duygusal sağlık, kendimizi iyi hissetmemiz ve daha iyi bir tavra sahip olabilmemiz için hem pozitif (sevgi, neşe, umut, iyi mizaç) hem de negatif duygularımızı (nefret, öfke, kıskançlık, suçluluk) doğru yönetmeyi öğrenmekle ilgilidir. Duygusal bakımdan sağlıklı bir insan, kendini anlamayı, kabul etmeyi ve hayata gülümseyerek bakmayı öğrenmiş kişidir.

“Düşünmesi bile heyecan veriyorsa, bir de yapmayı hayal edin.”

– Daniela Galofre Yepes

Geleneksel olarak, kişisel gelişimimizde duygulara çok fazla önem vermeden akıllıca davranmak öğretilir hepimize. Hatta bazı durumlarda duygularımızı açığa çıkarmayı bir zayıflık işareti olarak görürüz.

Ne var ki pek çok bilimsel çalışmada duygularımızın psikolojik, fizyolojik ve davranışsal düzeyde hareket ve davranışlarımız üzerindeki etkisi ortaya konmuştur. Bu nedenle, duygusal sağlığınızı düzeltip kendinizi daha iyi hissedebilmeniz için size farklı teknikler sunmak istiyoruz.

1. Elinizdeki güzel şeylerin kıymetini bilin ve sevdiğiniz şeyi yapın 

Kötümserlik bizi esir aldığında, sahip olduğumuz güzel şeyleri hatırlayamayız. Geçmişimiz, gölgeler arasında kocaman bir saha gibi gözükür. Bu nedenle, sahip olduğunuz güzel şeyleri bir kâğıda yazmanızı öneriyoruz. Birçok arkadaşınız var, girişken birisiniz, insanları dinlemeyi biliyorsunuz, resim yapıyorsunuz. Negatif düşünceler aklınıza her akın ettiğinde, bu listeyi okuyun ve ne kadar eşsiz ve muhteşem olduğunuzu hatırlayın.

Günlük hayatımızın karmaşası yüzünden sevdiğimiz şeyleri bize unutturan günlük işlere kapılırız. Mesela, film izlemeyi seviyorsanız, her hafta kendinize biraz zaman ayırıp beğeneceğinizi düşündüğünüz bir film seçin. Bisiklet sürmeyi seviyorsanız, şehirde bir tur atın. Kitap okumaktan hoşlanıyorsanız, yatmadan önce bir kitap alıp okuyun. Mesele, sevdiğimiz şeyi yapmak için zaman ayırmaktan ibaret. Bunu yapabiliriz öyle değil mi?

2. Kendinizi ifade etmeyi ve kabul etmeyi öğrenin 

Belli durumlarda duygularımızı ifade etmek ve düşündüklerimizi söylemek, çok zor olabilir. Ama kendimizlemutlu olmak için başkalarıyla yeterli iletişim kurabilmeyi, duygularımızı empatiyle ifade edebilmeyi ve gerektiğinde ”hayır” demeyi öğrenmek gerekir.

“Duygular, vahşi atlara benzer. İlerlememizi sağlayan, açıklamalar değil ilerleme isteğimizdir.”

– Paulo Coelho

Belli durumlarla karşılaştığımızda doğru tepki verebilmek ve duygularımızı sağıklı bir şekilde kontrol edebilmek için bütün kusurlarımızla kendimizi kabul etmemiz gerek. Kim olduğunuzu kabul edin ve böylece değişiminizi başlatın.

3. Aktif kalın ve şu anda yaşayın 

Fiziksel ya da entelektüel bir aktiviteyi sürdürmek, duygusal sağlığımızı korur. Zihinlerini canlı tutan kişiler, kendini daha iyi hisseder çünkü tembelliğin onlara hakim olmasına izin vermezler. Ama zihinsel aktiviteye ek olarak fiziksel aktivite de gereklidir. Bu yüzden yürümeniz, koşmanız, bisiklete binmeniz, spor yapmanız gerek. Ne olduğu önemli değil, ama mutlaka hareket edin!

Her gün geçmiş ya da gelecekle ilgili konular yüzünden kaç kez endişelendiğinizi düşündünüz mü hiç? Geçmiş değiştirilemez ve geleceğin bize ne getireceğini de bilmiyoruz. İşte bu yüzden, endişelenmek hiç mantıklı değil ve asıl önemli olan şey, şu anda yaşamaktır.

4. Rahatlayın ve kendinizi pozitif insanlarla çevirin  

İyi uyumak ve rahatlamak, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımız için esastır. Böylece dinlenip kendimizi iyi hissederiz. Her gece aynı saatte uyumaya dikkat edin ve iyi uyku almanızı sağlayacak alışkanlıklar edinin. Her gün dinlenmek ya da meditasyon yapmak için kendinize zaman ayırın.

Hayatımızdaki pozitif insanların bize aktardığı  enerji, çok önemlidir. Stres yaşamanıza neden olan ya da kötümser tavırlara sahip insanlardan uzak turun ve sizi takdir edip hayatın sunduğu güzel şeyleri öğrenmenize yardım edecek insanlara yaklaşın.

5. Gerekirse yardım isteyin 

Profesyonel yardıma ihtiyacınız varsa, tereddüt etmeden yardım isteyin. Bizi dinleyen ve destek veren bir uzman, kişisel gelişimimizi teşvik etmek için belli durumlarda gerekli olabilir.

Sizi dinleyen ve meseleleri başka açılardan görmenize yardımcı olan birine danışmaktan korkmayın. Önemli olan, duygusal olarak gelişmek ve hatalarımızdan ders çıkararak her geçen gün kendimizi daha çok sevmektir.

“Gözlerinizin içini parlatan, hatalar ve duygular karşısında kalbinizi çarptıran tutkuya ve onun duygular bohçasına kapıyı kapatan kişi, yavaş yavaş ölmektedir.”

– Pablo Neruda


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.