İklim Değişikliğinin Ruh Sağlığımıza Etkisi
İklim değişikliği sadece gezegenimizin ekosistemlerini değil aynı zamanda fiziksel ve zihinsel sağlığımızı da etkiliyor. Bu değişikliklerin zihindeki daha ani etkileri en açık şekilde doğal afetlerden sonra görülür. Örneğin, travma, şok, travma sonrası stres bozukluğu, terk edilmişlik duyguları, kaygı ve depresyon. Bunlar intihar düşüncesine ve riskli davranışlara yol açabilir (APA, 2021).
Nitekim, hava değişiklikleri artık sadece gizli ve yakın bir tehdit değil, geleceğimiz için korkunç tahminlere sahip yerleşik ve yıkıcı bir gerçekliktir.
” İklim değişikliğinin insani belirtileri kesindir ve potansiyel olarak geri döndürülemezdir ve bugün dünyanın dört bir yanındaki nüfusun sağlığını etkiler” (Watts ve diğerleri, 2017). Aslında, 2030 ile 2050 yılları arasında iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle ölümün yılda 250.000 artacağı tahmin ediliyor.
İklim değişikliği ruh sağlığımızı nasıl etkiler?
Bazı insanlar iklim değişikliğinin ruh sağlığımıza olan etkisi karşısında diğerlerinden daha savunmasızdır. Bunlar, çocukları, kronik hastaları, yaşlıları, bilişsel yetersizlikleri olan kişileri, hamile kadınları ve psikopatolojik bozuklukları olan kişileri içerir.
İklim değişikliğinin etkileri doğrudan veya dolaylı ve kısa veya uzun vadeli olabilir. Sonuçları da ertelenebilir ve travma sonrası stres gibi bozuklukları kapsayabilir. hatta sonraki nesillere aktarılabilirler (Cianconi, Betrò ve Janiri, 2020).
Sıcaklık, nem, kuraklık, orman yangınları ve sel gibi aşırı hava olaylarını araştıran 120 çalışmanın gözden geçirilmesi, bunların akıl sağlığı üzerindeki olası sonuçlarının aşağıdaki gibi olduğu sonucuna varmıştır:
- Psikolojik bozukluklar.
- Belirli psikopatolojileri olan kişilerde ruh sağlığının kötüleşmesi.
- Psikiyatrik hastaneye yatışlarda artış.
- Artan intihar oranları.
Bu makalenin yazarları, iklim değişikliğinin ruh sağlığını yalnızca travmatik iklimle ilgili olaylara doğrudan maruz kalma yoluyla değil, aynı zamanda dolaylı olarak da etkileyebileceği sonucuna varmıştır. Örneğin, yoksulluk, işsizlik ve evsizlik yoluyla.
Anında etkiler
Bir rapora göre, bir hava felaketinin kurbanlarının yüzde 25-50’si olumsuz zihinsel sağlık etkileri riski altındadır. Ayrıca, aynı rapor yetişkinlerin yüzde 54’ünden fazlasının ve çocukların yüzde 45’inin ruh sağlığının ciddi şekilde tehdit altında olduğunu iddia ediyor. Aslında, bu olaylardan sonra, aşağıdakileri içeren sıkıntı tepkileri gözlemlenmiştir:
- Uykusuzluk hastalığı
- Sinirlilik.
- Artan madde kullanımı.
- Depresyon.
Bu reaksiyonlar geçici olma eğiliminde olsa da, çoğu durumda kalıcı olabilirler. Bu, yardım istemeyen ve travmalarını gizlemek için duygularına sırt çeviren insanlarda daha belirgindir. Bu durumlarda, ruh sağlığı üzerindeki etki daha önemlidir.
Kademeli etkiler
Akıl sağlığımız sadece doğal afetler nedeniyle değil, aynı zamanda gezegenimizin geçirdiği kademeli değişimler nedeniyle de zarar görmektedir. Bunlar nihayetinde insanların sağlığını etkilemeye başlar.
Bir çalışmada, yükselen sıcaklıkların yorgunluk, saldırı, yaralanma ve intihar nedeniyle artan ölüm riski ile ilişkili olduğu bulundu. Diğer araştırmalar, aşırı sıcaklık ile artan sinirlilik, saldırganlık ve hatta şiddet arasında bir bağlantı olduğunu öne sürdü.
İnsanlar rahatsız edici derecede sıcak olduklarında, öfkeleri, asabiyetleri ve fiziksel saldırganlık ve şiddet olasılıkları artar.
Nitekim, daha yüksek sıcaklıklara sahip şehirler ve bölgeler, daha soğuk bölgelere göre daha şiddetli suçlara maruz kalma eğilimindedir. Bu, yaş, ırk, yoksulluk ve kültür gibi sosyokültürel faktörleri hesaba kattıktan sonra bile geçerlidir (Plante ve Anderson, 2017).
Buna göre, suç ve saldırganlık oranlarının sıcak yaz aylarında artma eğiliminde olduğu görülmektedir, bu da saldırgan davranışlar ile sıcaklıklar arasında bir bağlantı olduğunu düşündürmektedir (Haertzen ve diğerleri ; Cohn ve diğerleri, 2004).
İklim değişikliğinin ruh sağlığımıza etkisi çeşitli şekillerde olabilir. Araştırmalar, kuraklık, sel, deniz seviyesindeki yükselmeler, ortam sıcaklığındaki artışlar ve iklim değişikliğinin diğer sonuçlarının birçok aracı aracılığıyla artan psikolojik sıkıntıya yol açabileceğini iddia ediyor. Örneğin, diğer nedenlerin yanı sıra ekonomik stres, stres, sosyal sermayede azalma ve travmatik olayları sıralayabiliriz.
Ne yapılabilir?
Devlet düzeyinde, ruh sağlığı sorunlarını yönetmek için yeterli tedavi tesisleri inşa edilebilir. Ek olarak, olumlu ruh sağlığını teşvik etmek, iklim değişikliğinden kaynaklanan psikolojik sıkıntıyı azaltmanın başka bir yoludur (Padhy ve diğerleri, 2015).
Kişisel düzeyde, dayanıklılık seviyenizi artırmak ve APA’ya göre aşırı hava olaylarına hazırlanmak iyi bir fikirdir. Bu, iklim değişikliği tehditlerine karşı süregelen duygusal tepkilerinizi daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir. Aşağıdakileri dahil etmek isteyebilirsiniz:
- Eviniz için acil durum planları yapın.
- Acil durum kiti hazırlayın.
- Afet planlamasına yardımcı olmak ve kaynakları paylaşmak için güçlü sosyal ağlar oluşturun.
Çevre dostu yaşam tarzı değişiklikleri, iklim değişikliği karşısında psikolojik sağlığı iyileştirerek çevresel değişikliklerin etkisini azaltmaya yardımcı olabilir. Bir çalışma, çevre yanlısı eylemlerin daha yüksek yaşam doyumu seviyelerini ve daha fazla öznel iyi oluşu öngördüğünü buldu. Görünüşte faydalı faaliyetler arasında şunlar vardı:
- Kendi yiyeceğinizi yetiştirin.
- Organik gıda tüketin.
- Çocuklarla çevre sorunları hakkında konuşun.
- Alışverişlerinizde fazla paketleme yapmaktan kaçının.
Son olarak, iklim değişikliğinin gezegendeki yaşam üzerindeki etkisi sadece ekosistemleri ve fiziksel sağlığı değil, aynı zamanda zihinsel işleyişimizi de etkiler. Gerçekten de, çevresel değişim, varlığımızı deneyimleme şeklimizi büyük ölçüde etkileyebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Psychiatric Association. How Extreme Weather Events Affect Mental Health. https://psychiatry.org/patients-families/climate-change-and-mental-health-connections/affects-on-mental-health
- American Psychological Association [APA]. (2021). Urgent need to address mental health effects of climate change, says report. https://www.apa.org/news/press/releases/2021/11/mental-health-effects-climate-change
- Charlson, F., Ali, S., Benmarhnia, T., Pearl, M., Massazza, A., Augustinavicius, J., & Scott, J. G. (2021). Climate change and mental health: a scoping review. International journal of environmental research and public health, 18(9), 4486.
- Cohn, E. G., Rotton, J., Peterson, A. G., & Tarr, D. B. (2004). Temperature, City Size, and the Southern Subculture of Violence: Support for Social Escape/Avoidance (SEA) Theory 1. Journal of Applied Social Psychology, 34(8), 1652-1674.
- Cianconi, P., Betrò, S., & Janiri, L. (2020). The impact of climate change on mental health: a systematic descriptive review. Frontiers in psychiatry, 74.
- Haertzen, C., Covi, L., Buxton, K., & Richards, H. (1993). Seasonal changes in rule infractions among prisoners: A preliminary test of the temperature-aggression hypothesis. Psychological reports, 72(1), 195-200.
- Padhy, S. K., Sarkar, S., Panigrahi, M., & Paul, S. (2015). Mental health effects of climate change. Indian journal of occupational and environmental medicine, 19(1), 3.
- Parks, R. M., Bennett, J. E., Tamura-Wicks, H., Kontis, V., Toumi, R., Danaei, G., & Ezzati, M. (2020). Anomalously warm temperatures are associated with increased injury deaths. Nature medicine, 26(1), 65-70.
- Plante, C., & Anderson, C. A. (2017). Global warming and violent behavior. APS Observer, 30.
- Schmitt, M. T., Aknin, L. B., Axsen, J., & Shwom, R. L. (2018). Unpacking the relationships between pro-environmental behavior, life satisfaction, and perceived ecological threat. Ecological economics, 143, 130-140.
- Watts, N., Amann, M., Ayeb-Karlsson, S., Belesova, K., Bouley, T., Boykoff, M., … & Costello, A. (2017). The 2017 Report of The Lancet Countdown on Health and Climate Change: From 25 years of inaction to a global transformation for public health. The Lancet, 391, 581-630.
- Watts, N., Adger, W. N., Agnolucci, P., Blackstock, J., Byass, P., Cai, W., … & Costello, A. (2015). Health and climate change: policy responses to protect public health. The lancet, 386(10006), 1861-1914.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.