Logo image
Logo image

"Her Şeyi Ben Bilirim" Havasında Olan İnsanlarla Başa Çıkmak için 8 Yöntem

3 dakika
"Her Şeyi Ben Bilirim" Havasında Olan İnsanlarla Başa Çıkmak için 8 Yöntem
Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial
Son Güncelleme: 04 Ağustos, 2019

“Her şeyi ben bilirim” havasında olan insanlar genellikle hem kişisel hem de profesyonel ilişkilerde sorun çıkarırlar. Onların bu davranış şekli bizi rahatsız eder. Belki bizden daha fazla bilgiye ve deneyime sahip olabilirler, fakat bu onlara her şeyi biliyorlarmış ve her zaman bir nedenleri varmış gibi davranma hakkını vermez. Bu davranışları onların sinir bozucu insanlar olarak tanınmasına neden olur.

Çalışan herkesin iş yerinde en az bir tane her şeyi ben bilirim havasında olan iş arkadaşı veya patronu vardır. Bu tip insanlarla çalışmak bir eziyet haline gelir ve kişisel gelişimimizi etkiler, hatta işi bırakmamıza neden olabilir.

Her şeyi ben bilirim havasında olan insanlarla başa çıkma yolları

Bilmiş insanlarla başa çıkmak için aşağıdaki stratejileri kullanabilirsiniz:

1. Anlayışlı olmaya çalışın

Bu kişi sinir bozucu olabilir, fakat onun bu bilmiş tavırlarının ardında öz güven eksikliği veya daha derin bir kişisel sorun olabileceğini unutmayın. Ne kadar rahatsız olursanız olun, kendinizi tutun ve görmezden gelmeye çalışın. Empati kurmayı deneyin. Bu bilmiş tavırlarının ona istediği şeyi vermediğini görünce, bu davranışından vazgeçecektir.

Some figure

2. Gereksiz tartışmalara girmeyin

Her şeyi biliyormuş gibi davranan insanlarla uğraşmak yorucu olabilir. Bu nedenle, onların “faydalı” tavsiyelerini görmezden gelmek yapabileceğiniz en iyi şeydir. Kısacası, uzun bir tartışma başlatmak yerine “tavsiyelerin için teşekkür ederim.” gibi kısa bir cümleyle konuşmasını bitirmesini sağlayabilirsiniz. 

3. Örnek olun

Özellikle de liderler ve patronlar her şeyi bilmenin iyi bir şey olmadığını zamanla öğrenirler. “Bilmiyorum, fakat fakat çözüm bulmak için başkalarının fikirlerinden yararlanabiliriz.” diyebilmek sizin açık görüşlü ve diğer fikirleri önemseyen biri olduğunuzu gösterir. “Bilmiyorum.” demek açık sözlülük, savunmasızlık ve dürüstlük belirtisi olduğu için güven kazanmanızı sağlar.

4. Kendinizi kanıtlarla savunun

Sunum yaparken, bir fikri savunurken veya bir toplantıda konuşurken öz güvenli olun. Kaynaklarını kontrol edin, ve gerçekleri kanıtlayın. Ne kadar bilgili olursanız, bilmiş kişinin sizin önünüze geçmesi de bir o kadar zor olur.

Toplantıdayken, değinmeniz konuların ve bu konulara ne kadar zaman ayıracağınızın belirlendiği programa sadık kalın. Toplantıdan önce bu konulara hazırlanın ve statiksel oranlarla çalışın, ve bu bilgileri not edin. Böylelikle bilmiş kişi size konuyla ilgili bir soru sorduğunda cevaplayabilirsiniz. Toplantıya ne kadar iyi hazırlanırsanız, bilmiş kişi kendini o kadar az öne atar.

Her şeyi ben bilirim havalarındaki kişiyi iki veya üç kere durdurabilirseniz, size bir daha bilmiş tavırlar sergilemeyecek olması muhtemeldir. Bu tip insanların genellikle başarılı olmadıkları davranışları tekrar etmediğini unutmayın.

5. Espri anlayışınızı koruyun

Çok bilmiş insanlar genellikle fazla savunmacı ve hatta bazen agresif olurlar. Bu nedenle onları bir konu hakkında sıkıştırmak yapacağınız en son şey olmalıdır. Bu kişinin bilmiş tavırlarıyla dalga geçmek çok eğlenceli olsa da, kesinlikle kötü sonuçları olabilir.

O kişiyle dalga geçmek yerine derin bir nefes alın ve “Ben bunu hiç bilmiyordum. Ne kadar ilginç.” deyin, ve bunu yaparken gülmemeye çalışın. Günün sonunda, bu kişinin davranışlarının zararsız olduğunu ve hiçbir şey ifade etmediğini unutmayın. Arkadaşça bir ifade veya yorum, yaşanan herhangi bir gerginliği hafifletebilir.

6. Detay sorular sorun

Bilmiş kişiye karşı saygılı olun, fakat ona detay sorular sorun. Söylediği bir şeyin neden doğru olduğunu veya neye dayanarak doğru olduğu iddia ettiğini sorun. Spesifik detaylar hakkında direkt bir soru sormak bu tip insanların konuşmadan önce düşünmeleri gerektiğini anlamalarını sağlar.

7. Kişinin davranışı hakkında yapıcı eleştirilerde bulunun

Her şeyi ben bilirim havasında olan insanların bu davranışlarının başkalarını rahatsız ettiğini bilmeme ihtimalleri olduğunu unutmayın. Eğer bu kişinin davranışının başkalarını rahatsız ettiğinden habersiz olduğunu düşünüyorsanız, bunu özel bir konuşma sırasında başarılı ve taktiksel bir biçimde ona açıklayabilirsiniz. Ayrıca, bu kişinin davranışlarını gözden geçirmesi için motive etmeniz ve kendisini kişisel bir saldırıya uğramış gibi hissetmemesi oldukça önemlidir.

Bilmiş insanların kendileri güvensiz hisseden insanlar olabileceğini, ve bunun benliklerini kaybetmelerine neden olabileceğini unutmayın. Onlara takımın önemli bir parçası olduklarını söyleyin, fakat daha da önemlisi onlara başkalarının da takıma katkıda bulunma şansının ne kadar önemli olduğunu hatırlatın.

Some figure

8. İşin kalitesine büyük bir tehdit oluşturmadığı sürece konuya patronunuzu dahil etmekten kaçının

Başka seçeneğiniz yoksa, olumlu bir tavır takının ve kişi hakkında şikayette bulunmak yerine, işin düzgün yapıldığından emin olmak için ne yapmak istediğinize odaklanın. Eğer durum katlanılmaz bir hal alırsa, patronunuzla konuşun ve onu sorunlu kişinin davranışının takımı ve iş yerini nasıl etkilediği hakkında bilgilendirin.

Size yardımcı olabilecek stratejilerin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Son olarak şunu belirtmek istiyoruz ki, her şeyi ben bilirim havasında olan insanlarla başa çıkmak, duygusal zeka ve iletişim becerilerimizin devreye girdiği önemli bir sabır egzersizidir.