Logo image
Logo image

Hemineglect (İhmal Sendromu): Bedeninizin Yarısı "Var Olmayı" Bıraktığında

2 dakika
Hemineglect (İhmal Sendromu): Bedeninizin Yarısı "Var Olmayı" Bıraktığında
Tarafından yazılmıştır Alicia Garrido Martín
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Hemineglect ya da ihmal sendromu diye bir şeyi hiç duydunuz mu? Bu, beyin hasarı olan insanlarda çok yaygın olan bir rahatsızlıktır. Kelimenin köküne bakarsanız, ne anlama geldiğini tahmin edebilirsiniz. Ama çok farklı türde hemineglect sendromu vardır.

“Hemi” öneki, bir şeyin yarısı anlamına gelir. Bu durumda, bahsettiğimiz şey sizin görüş alanınızdır. “İhmal” kelimesi, bir şeyi gözden kaçırmak veya bir şeye karşı dikkat eksikliği anlamına gelir. Bu durum, sizin ve etrafınızdaki insanlar için tehlikeli olabilecek hatalar yapmanıza neden olabilir.

Bu kavramı beyin hasarı dünyasına getirirseniz, hemineglect sendromunun vücudunuzun bir yarısında dikkat eksikliği anlamına geldiğini göreceksiniz. Daha açık bir ifadeyle , vücudunuzun o tarafında meydana gelebilecek her türlü uyarana (işitme, dokunma, görme…) karşı tam bir dikkat eksikliği olduğu anlamına gelir.

Hemineglect ve sol tarafınızdaki şeyleri yok etme gücü

Bu durumdaki insanlar vücutlarının o tarafında neler olduğunu görmüyor gibidir. Fark etmesi tuhaf bir şeydir ama ihmal sendromlu bir hastayla konuşurken ya da onu gözlemlerken hissettiğiniz duygudur.

Some figure

Gerçek şu ki söz konusu görüş alanının önündeki uyaranı mükemmel bir şekilde algılayabilirler. Sorun daha ziyade dikkatleriyle ilgilidir. Vücutlarının o kısmına hiç dikkat etmezler. Sanki sol tarafları var olmayı bırakmış gibidir. Ama dikkatlerini o tarafa odakladıklarında, onları mükemmel bir şekilde algılamaya başlarlar. Ne tür bir uyaran olduğu önemli değil, farkındadırlar.

Bildiğimiz gibi, beynimizde iki farklı hemisfer vardır. Bu yarıkürelerden biri beyin hasarından muzdarip olduğunda, özellikle etkilenen bir şey vücudunuzun zarar görmüş yarıkürenin karşı tarafında bulunan kısmıdır. Yani, vücudunuzun kontrasepsiyonel veya zıt kısımlarını etkiler.

Sağ taraf zarar gördüğünde, etkileri sol taraf hisseder

Bu yüzden, eğer hasar sağ yarıkürede meydana gelirse, vücudunuzun en çok etkilenen kısmı muhtemelen sol taraf olacaktır. Diğer taraftan, eğer hasar sol yarımkürede gerçekleşirse, vücudunuzun sağ tarafını etkileyecektir. Bu bedensel etkiler, diğer şeylerin yanı sıra hemiparezi (kısmi felç) ile hemipleji (tam felç) arasında değişebilir.

Some figure

Sendromu

Hemineglect sendromlu hastalar sadece dikkatlerini daha sağlıklı beyin yarı küreleri ile kontrol ettikleri tarafa odaklarlar. Çoğu zaman, bu sağ taraftır. Bu hastaların, onlara soldan konuştuğunuzda sizi dinlemiyormuş gibi davranması yaygındır. Ama aynı şeyleri bu kez sağ taraftan söylerseniz, size tepki vereceklerdir.

Hemineglect tedavisi söz konusu olduğunda telafi stratejileri çok etkilidir

“Ah, seni görmedim! Çok üzgünüm! ”Bu tür bir şey olduğunda en yaygın tepki budur. Bu yüzden nöropsikolojinin yaptığı şeylerden biri, bu hastaların tamamen “zarar görmüş” dikkatleri üzerinde çalışmaktır. Peki bunu nasıl yapıyorlar? Hasarın karşı tarafındaki yarı küreye dikkatlerini yeniden yönlendirerek.

Some figure

Ayrıca bu sorunu yaşadıklarına dair farkındalıklarını arttırmak zorundasınız. Bunun nedeni hemineglect sendromunun anosognozi yani hastalığının farkında olmama durumuyla birlikte gelmesidir.

İşte bu yüzden sorunlarının farkında olmalarına yardımcı olmanız gerek. Böylelikle, aradıklarını bulamadıklarında telafi edebilecek ve kendi rehberleri haline gelebilecekler. Bulamayacakları şey muhtemelen sol taraflarında, “var olmayı bırakmış” taraflarındadır.