Güvensiz Bir Kişiye Nasıl Yardım Edilir

Güvensizlik bir kişilik özelliği haline geldiğinde, kişi rahatsızlık ve ıstırap yaşar. İşte onların üstesinden gelmelerine nasıl yardım edeceğiniz.
Güvensiz Bir Kişiye Nasıl Yardım Edilir

Son Güncelleme: 28 Haziran, 2022

Hepimiz hayatımızın bir noktasında kendimizi güvensiz hissettik. Özellikle zorlu durumlarla karşı karşıya kaldığımızda. Bununla birlikte, bazı insanlarda güvensizlik, kişiliklerinin bir parçasıdır ve bu da onlara büyük rahatsızlık verir.

Bu nedenle, sevdiğiniz bir kişide bu özelliği fark ederseniz, onu nasıl destekleyeceğinizi bilmeniz önemlidir. Bu yazıda, güvensiz bir kişiye yardım etmenin en iyi yolunu inceleyeceğiz.

Güvensiz bir kişinin özellikleri

Amerikan Psikoloji Derneği’ne göre güvensizlik, yetersizlik duygusu, özgüven eksikliği ve çeşitli durumlarla baş edememe duygusudur.

Kural olarak, güvensiz insanlar kendilerini yetenekli hissetmezler ve başkalarının onları yargılamasından veya zayıflıklarını keşfetmesinden korkarlar. Bu, utangaçlık, paranoya veya sosyal izolasyon durumlarını teşvik eder.

Öte yandan, güvensizlik saldırganlık, kibir veya narsisizm gibi telafi edici davranışlara yol açabilir. Bu durumlarda, güvensiz insanlar başkalarını gerçekten eleştirebilir veya onları aşağılamak için onlarla dalga geçebilir. Aslında, başkalarının kusurlarını vurgulamak, kendi öz saygılarını yükseltmek için başarısız bir girişim haline gelir.

güvensiz bir adam
Güvensiz insanlar, hem nasıl davranacakları hem de kendileri hakkında birçok şüpheye sahip olma eğilimindedir.

Güvensiz bir kişiye nasıl yardım edilir

Bu özellikleri bir arkadaşınızda, partnerinizde veya aile üyenizde görüyorsanız, ideal olarak onları nasıl destekleyeceğinizi bilmelisiniz. Aşağıda yardımcı olacak bazı stratejiler bulunmaktadır.

1. Empatik olun

Empatik olmak , başkalarının duygu ve düşüncelerini tanımak ve onları kendininmiş gibi deneyimlemek anlamına gelir. Başka bir deyişle, karşınızdakini gerçekten anlamak için kendinizi onun yerine koymayı içerir.

Bununla birlikte, kendine güveni olmayan bir kişiye yardım etmek istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey onun durumunu anlamaktır. Bunu yapmak için, güvensizliklerinin nereden geldiğini anlamaya çalışmalısınız. Genel olarak, güvensizlik özelliği yaşamın ilk yıllarında, özellikle birincil bakıcılarla bağ kurarken gelişme eğilimindedir.

Bu nedenle, kişiye çocukluk ve ergenlik döneminin nasıl olduğunu sormayı deneyebilirsiniz. Bunun hakkında konuşmak sadece anlamanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda bu özelliklerinin nereden kaynaklandığını da anlayabileceklerdir.

Ayrıca, onları yargılamaktan veya eleştirmekten kaçınmalısınız. Güvensiz insanlar başkalarının görüşlerine aşırı değer verir, bu nedenle ideal olarak onların duygu ve düşünceleriyle uyum içinde olmalısınız. Dikkatle dinlediğinizden ve sorunlarına ilgi gösterdiğinizden emin olun.

2. Nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun

En iyi niyetlere sahip olabilirsiniz, ancak bunlar güvensiz kişinin ihtiyaç duyduğu şeye uymuyorsa, onlara gerçekten yardım ediyor olmayacaksınız. Onlara onları nasıl destekleyebileceğinizi sormak en iyisidir.

Bazen sadece onları dinlemenizi isteyebilirler. Veya kendilerini başka bir şekilde ifade etmek isteyebilirler veya onlara yardım etmek için küçük bir şey yapmanıza ihtiyaç duyabilirler. Empati, diğer kişinin herhangi bir zamanda neye ihtiyacı olduğunu fark etmekle ilgilidir.

3. Güvensizliklerini tanıyın

Bu, onların kendi kompleksleriniz veya eksiklikleriniz hakkındaki şikayetlerine katlanmanız gerektiği anlamına gelmez. Onları neyin rahatsız ettiğini, nasıl hissettiklerini ve onları kimin eleştirdiğini düşündüklerini söylemelerini istemek anlamına gelir. Bu aynı zamanda onların durumunu anlamanıza da yardımcı olacaktır.

Yanıtlarını dinlemek ve onları desteklemek için zaman ayırın. İş, okul veya fiziksel görünümleri hakkında endişeli hissettiklerini söyleyebilirler. Önemli olan onları dinlemek ve söylediklerine açık olmaktır.

İdeal olarak, onları neyin endişelendirdiğini bulmalı ve neyin gerçek neyin gerçek olmadığını birlikte analiz etmelisiniz. Kural olarak, güvensiz insanlar başkalarının kendileri hakkında kötü konuştuğuna veya belirli durumlarla yüzleşecek kadar yetenekli olmadıklarına inanırlar. Ancak, gerçekte durum böyle değil. Bu olduğunda, paranoyak fikirler yaşıyorlar. Bu nedenle, onların doğru olmadığını anlamalarını sağlamanız önemlidir.

4. Güçlü yönlerini vurgulayın

Kendine güveni olmayan bir kişiye yardım etmenin bir başka yolu da onun olumlu özelliklerini görmelerini sağlamaktır. Aslında, genellikle kendilerini gerçekten eleştirirler ve olumsuzluk yanlılığı yüzünden kendilerini körelmiş bulurlar. Sizin göreviniz onlara tüm yeteneklerini göstermek. Bunu yaparak, onların kendine güven duygularını geliştirmelerine yardımcı olacaksınız.

5. Öz-şefkati modelleyin

Öz-şefkat, kendimize karşı nazik olmak, geçmiş kararlarımız için kendimizi cezalandırmamak demektir. Sonuçta insanız ve hata yaparız. Bununla birlikte, güvensiz insanlar mükemmeliyetçiliğe takıntılı olma eğilimindedir. Başka bir deyişle, her şeyi ellerinden gelenin en iyisini yapmak isterler. Aksi takdirde kendilerini değersiz hissederler.

Sorun, asla mükemmelliğe ulaşmamaları ve hüsrana uğramalarıdır. Bu da özgüvenlerinin daha da düşmesine neden olur. Bu nedenle, kimsenin mükemmel olmadığını ve hatta büyük başarılara sahip olanların bile hata yapabileceğini bilmelerini sağlamalısınız.

Kişisel olarak öğrenmemize ve gelişmemize izin verdiği için hata yapmanın hayatta önemli bir süreç olduğunun farkında olmalarına yardımcı olun. Onlara hayatınızda yaptığınız ve size ders veren hatalardan örnekler vermek isteyebilirsiniz. O tür hatalar ki, eğer onları yaşamamış olsaydınız, bugün bulunduğunuz yerde olmayacaktınız.

6. Sabırlı olun

Kendine güveni olmayan bir kişiye yardım etmek istiyorsanız, sabrınızı geliştirmeniz önemlidir. Bunun nedeni, muhtemelen başlarına gelenlerden şikayet etmeye ve bir dizi önyargılı düşünce ifade etmeye başlamalarıdır. Örneğin, değersiz veya işe yaramaz olmaları vb. Ayrıca, size yönelik incitici yorumlar veya olumsuz eleştirilerle kendilerini savunabilirler.

Tutumları ne olursa olsun sabırlı olmalı ve bunun onların kişisel işleyişinden kaynaklandığını anlamalısınız. Bu en zor kısım olabilir, ancak ilk seferinde pes ederseniz, onlara asla yardım edemezsiniz.

Partnerini teselli eden kadın
Güvensiz kişinin nasıl düşündüğünü anlamak, onlarla nasıl hareket edeceğinizi bilmenize yardımcı olacaktır.

7. Profesyonel yardım almaya teşvik edin

Güvensiz bir kişiye yardım etmek isteseniz de, bazen çabalarınız yeterli olmaz. Gerçekten de, birçok insanda bu özellikler o kadar kökleşmiştir ki, üstesinden gelmek için bir terapiste ihtiyaç duyarlar. Bir ruh sağlığı uzmanı, bu tür sorunları ele almak için en uygun olanıdır.

Terapiyi bir zorunluluk olarak görmemeleri gerektiğini anlatmaya çalışın. Onlara faydalarını ve rahatsızlık hislerini azaltmaya nasıl yardımcı olacağını tanıtın.

Son olarak, kendine güveni olmayan bir kişiye yardım etmenin çoğu zaman kolay bir iş olmadığını vurgulamalıyız. Özellikle de herhangi bir yardımı kabul etmekte isteksizlerse. Ancak, imkansız değil. Unutmayın, sorunlarının üstesinden gelmeleri için çevrelerinin desteği çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.