Garip İkizler Kasabası

Brezilya'daki bu kasaba ikiz doğumları çok yüksek. Nazi deneyi mi yoksa genetik tuhaflık mı? Bu makalede keşfedin!
Garip İkizler Kasabası
Guillermo Bisbal

Yazan ve doğrulayan antropolog Guillermo Bisbal.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

İkiz doğumlar pek yaygın değildir. Sonuçta, her 250 doğumdan birinde ikizler doğar. Ancak, Rio Grande do Sui eyaletinde Cândido Godói adlı Brezilyalı bir belediye dünyanın en yüksek ikiz oranlarına sahip.

İkiz kasabasına girdiğinizde, “Cândido Godói, İkizler ülkesi” yazan bir tabela ile karşılanırsınız. Küresel olarak, insanlar bu kasabayı “dünya ikiz başkenti” olarak biliyorlar. Çünkü her 10 kadının biri ikiz çocuklar doğurmuş.

Cândido Godói: İkiz kasabası

Bu ikiz kasabası, Brezilya’nın uzak bir güney belediyesinde yer alır ve nüfusu yaklaşık 6.500 kişidir. Şehir Arjantin’in yanındaki Rio Grande do Sul eyaletindedir.

Şu anda bu kasabada 90 ikiz yaşıyor. Linha São Pedro alanı, özellikle, 44 ikiz içeriyor. 1959 ve 2014 arasında, Cândido Godói’daki doğumların % 35’i ikiz oldu.

Bu kasabada, her 10 kadının biri ikiz çocuklar doğuruyor. Bu nedenle, bu alan tüm dünyadaki en yüksek ikiz oranlarına sahip. Bu Brezilya kasabası ve ikizleri hakkında çarpıcı bir başka şey de, aynı ikiz kardeşlerin çoğunun sarışın ve mavi gözlü olmasıdır.

Cândido Godói sakinleri bu tuhaflığın farkında. Her yıl bir ikiz festivali yaparak, bölgedeki ikizleri bir araya getiriyorlar. Ancak, bu kasaba halkı kendi kasabalarında ne olduğunu açıklayamıyor.

Bazıları bunun nükleer enerjinin uygunsuz kullanımından kaynaklanabileceğini düşünüyor. Diğerleri de suyun içinde bir şey olduğuna inanıyorlar. Aynı zamanda, “dünyadışı bir etki” olabileceğine inananlar da var. Şu anda, iki teori mantıklı olarak öne çıkıyor. Biri ünlü bir Nazi doktorunun deneyleri ile ilgilidir ve diğeri de kurucu etkisi denilen genetik bir teoriye dayanmaktadır.

ikizlerin olduğu bir kasaba

Hipotez 1: Nazi Doktorunun deneyleri

Bu hipotez Arjantinli tarihçi ve gazeteci Jorge Camarasa soruşturmasını izler. Bahsedilen çalışma Mengele kitabında özetlenmiştir: Güney Amerika’da Ölüm Meleği. Bu kitapta Nazi doktor Josef Mengele’nin 1960’lı yıllarda gerçekleştirdiği deneyler açıklanmaktadır. Özellikle, II. Dünya savaşı bittikten sonra Brezilya’ya kaçmasının ardından yaptığı deneyler anlatılır.

Nazi doktoru Auschwitz toplama kampından sorumlu idi. Orada, Yahudileri çirkin deneyleri için kobay olarak kullandı. Amacı Aryan ırkının sözde üstünlüğü kanıtlamaktı. Yaptığı zülum nedeniyle, insanlar onu bugün ölüm meleği olarak hatırlıyor.

Mengele hem aynı hem de ayrı yumurta ikizlerine takıntılıydı. Aryan ırkının nüfusu artırabilmek için birden fazla doğumların sırrını keşfetmenin gerekli olduğunu düşünüyordu.

Bu küçük kasabayı, o amaca yönelik bir insan laboratuvarına çevirdi. 1961’de bu kasabaya vardığından beri, Cândido Godói’de ikiz doğumlarının oranı arttı. Bazı tanıklar oradaki zamanını hatırladıklarını söylüyor. Doktorun bazı hamile kadınları garip iksir ve enjeksiyonlar ile tedavi ettiğini iddia ediyorlar.

Hipotez 2: Kurucu etkisi

Cândido Godói nüfusu üzerine yapılan kapsamlı bir genetik çalışması, bu kasabada bu kadar çok ikiz doğmasının Mengele’nin deneylerine bağlı olmadığını gösteriyor. Kasabadaki insanların çoğu küçük bir grup atadan geliyor. Bu, neredeyse tüm kasaba halkının bir şekilde akraba olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, birçok genetik özellikleri paylaşıyorlar.

Uzmanlar bu genetik etkiyi “kurucu etkisi” olarak adlandırdı. Bu, küçük bir grup birey tarafından yeni bir nüfusun yaratılması anlamına gelir. Bu insan ırkında pek yaygın olan bir kavram değildir. Ancak, tarih boyunca bazı örnekleri vardır. Bazı durumlarda, bu gönüllüdür ve diğerlerinde empoze edilmiştir.

ikiz kardeşler

Cândido Godói kasabasında yaşayanların genleri TP53’ü paylaşır. İkiz çocuklar doğuran kadınların 43’ü bu geni taşır. Uzmanlar bu geni doğurganlık ve ikizlere sahip olma oranının yüksek olmasıyla bağlar. Ancak, bunu belirleyen tek faktör bu değildir. Bu gen, bazı kadınları birden fazla doğum yapmaya uygun hale getirir.

Bunların dışında, çalışmalar yüksek orandaki ikiz doğumlarının Mengele’nin geldiği zamandan önce olduğunu ortaya koydu. Aslında, kasabanın bu özelliği Nazi doktorunun Cândido Godói’ye yerleşmeye karar vermesinin nedenidir.

Bu şekilde, bu gizemli ikiz kasabanın varlığı Mengele’nin sözde deneyleri tarafından açıklanamaz. Bunun yerine, cevap nüfusun biyolojik ve genetik özelliklerinde yatıyor.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.