Logo image
Logo image

Erkekler ve Kadınlar Arasındaki Farklar Gerçek mi, Efsane mi?

3 dakika
Erkeklerin Mars'tan, kadınların Venüs'ten olduğunu söylüyorlar. Bu doğru olabilir mi? Erkeklerin ve kadınların aynı şeyleri yapabileceğini biliyoruz, ancak bilim bizi gerçekten farklı kılan şey hakkında ne diyor?
Erkekler ve Kadınlar Arasındaki Farklar Gerçek mi, Efsane mi?
Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Anatomik düzlemde erkekler ve kadınlar arasındaki farklar bariz olmaktan ötedir. Ancak, fiziksel alemin ötesinde ne var? Sinirbilim veya davranışsal psikoloji bu konuda ne düşünüyor? Kesin olan bir şey var ki, yüzyıllardır cinsiyetler arasında açık bir fark görülmüştür. Ayrıca, bu farklılık geleneksel olarak erkeklerin kadınlardan daha üstün görülmesini içeriyordu.

Fiziksel güç, yaratıcılık ve zeka gibi yönler her zaman eril ile ilişkilendirilen erdemler olmuştur. Öte yandan, şefkat, duygu, sezgi ve bakım gibi boyutlar dişil ile ilişkilendirilmiştir. Neyse ki, toplumsal cinsiyet eşitliğinde ilerlemeler kaydediliyor. Bu nedenle artık kadınların kamusal alanda iktidar konumlarını elinde bulundurduklarını ve erkeklerin en mahrem alanda çocuk yetiştirme gibi görevleri üstlendiğini görebiliyoruz.

Erkeklerin Mars’tan, kadınların Venüs’ten olduğu ifadesinin önemli nüansları olduğunu söyleyebiliriz. Aslında, birçok açıdan farklı olduğumuz doğrudur (düşünebileceğimizden bile daha fazla), ancak aynı olduğumuz birçok şey de var. Bakalım erkekler ve kadınlar arasındaki farklar hakkında bilim ne diyor.

“Benzer olmak meraklı olmak kadar önemli değil mi? Farklı olduğumuz için dünyaları değiş tokuş etmenin, sevgilerimizi ve heyecanlarımızı birbirimize vermenin keyfini yaşayabiliriz.”

-Richard Bach-

Some figure

Kadın ve erkek arasındaki farklar

Nörobilim, genetik ve evrimsel biyoloji alanlarının yanı sıra transseksüellik üzerine yapılan son araştırmalar, erkekler ve kadınlar arasında açık psikolojik farklılıklar olduğunu söylüyor. Cinsiyet ve biyoloji alanıyla ilgili bariz olanların ötesinde, genellikle tartışmalı, ancak her zaman ilginç olan başka farklılıklar da vardır.

Kadın ve erkek arasındaki farklılıklar konusu yüzyıllardır ele alınmaktadır. Aslında konuyu ilk kez bilimsel bir perspektiften ele alan The Descent of Man and Selection in Relation to Sex (1871) adlı kitabıyla Charles Darwin olmuştur.

Cinsiyetler arasındaki en belirgin farklılıkları bulalım.

Beyin farklılıkları

Bilim insanları kadın ve erkek beyinleri arasındaki farkları incelerken dört özel alana odaklanırlar. Bunlar; işleme, kimya, yapı ve aktivitedir. Floransa Üniversitesi’nden (İtalya) Dr. Dardo Tomasi, aşağıdakileri öneren bir çalışma yürütmüştür:

Gri madde ve beyaz madde

Erkek beyni, kadın beyninden neredeyse yedi kat daha fazla gri madde kullanır. Öte yandan, kadın beyni neredeyse on kat daha fazla beyaz madde kullanır. Bunun nedeni, gri maddenin belirli bir göreve odaklanmış bir şekilde odaklanmamıza yardımcı olmasıdır. Beyaz madde, daha birçok uyarana karşı dikkatli olmamızı sağlar. Bu, kadınların neden ortalama olarak çoklu görevlerde daha usta olduklarını gösterme eğilimindedir.

Hipokampus ve bilgi işleme

Kadınlar daha büyük bir hipokampusa sahip olma eğilimindedir. Bu, duygularla ilgili verileri daha iyi işlemelerini ve hatırlamalarını kolaylaştırır. Ayrıca, kadın beyni her iki serebral yarım kürede de sözel merkezlere sahip olma eğilimindeyken, erkeklerin yalnızca sol yarım kürede daha fazla sayıda merkezi vardır. Bu, duygusal iletişimi kolaylaştırmak söz konusu olduğunda erkeklerin bazen daha fazla sınırlamaları olduğu anlamına gelir.

Daha yüksek ağrı toleransı ile daha büyük beyin

Erkekler kadınlardan daha büyük beyinlere sahiptir. Bu veri, erkek cinsiyetinin kadın cinsiyetinden daha büyük bir beden ölçüsüne sahip olmasıyla ilgilidir. Erkekler ayrıca ağrıyı kadınlardan daha iyi tolere eder. Bunun nedeni, bu boyutla ilgili sinir merkezlerinin daha büyük bir direnç göstermesidir.

Some figure

Davranış farklılıkları

Kadın ve erkek arasındaki farklılıklar davranışsal alanda da belirgindir. Gerçekten de, deneyim bize bazen oldukça farklı davrandığımızı, karar verdiğimizi ve tepki gösterdiğimizi söylüyor. Hadi daha yakından bakalım.

Erkekler ve kadınlar farklı iletişim kurar

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kadın beyni duygusal evreni işlemek için daha büyük bir yeteneğe sahiptir. Bu onları ortalama olarak duygularını iletmede daha usta yapar. Dilbilimci Deborah Tannen gibi konuyla ilgili uzmanlar, kadınların yakınlık ve ittifaklar oluşturmada etkili olduğuna dikkat çekiyor.

Öte yandan, erkekler özerkliklerini korumak ve sosyal konumlarını geliştirmek için iletişim söz konusu olduğunda daha kararlıdır.

Erkekler riskli kararlar vermekte daha beceriklidir

Judith E. Larkin ve Harvey A. Pines (2003) tarafından cinsiyete göre farklılaştırılmış karar verme üzerine yapılan bir çalışmada, erkeklerin kadınlara göre daha riskli kararlar verme eğiliminde oldukları gösterilmiştir. Aslında, ortalama olarak, daha dürtüseldirler.

Kadınlar strese daha duyarlı

Molecular Psychiatry dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada, kadınların stres yaşama olasılığının erkeklere göre iki kat daha fazla olduğu gösterildi.

Doktor ve sinirbilimci Rita Valentino, bu çalışmada kadın beyninin kortikotropin hormonuna (CRF) daha duyarlı olduğunu açıkladı. Erkekler ise (ortalama olarak) baskıya daha başarılı bir şekilde direnir.

Some figure

Sonuç olarak, gördüğümüz gibi, erkekler ve kadınlar arasındaki farklar çoktur. Ancak bu bizi birbirimizden daha iyi veya daha kötü yapmaz. Gerçekten de, üstün bir cinsiyet yoktur. Hepimiz harikayız ve yapmaya karar verdiğimiz şey için yetenekliyiz. Biyoloji potansiyelimizi belirlemez, bize sadece kendimizi geliştirme ve yapmaya karar verdiğimiz şeyi başarma fırsatı verir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Feingold, A. (1994). “Gender differences in personality: a meta-analysis”. Psychological Bulletin. 116 (3): 429–456. doi:10.1037/0033-2909.116.3.429
  • Schmitt, David P.; Realo, Anu; Voracek, Martin; Allik, Jüri (2008). “Why can’t a man be more like a woman? Sex differences in Big Five personality traits across 55 cultures”. Journal of Personality and Social Psychology. 94 (1): 168–82. doi:10.1037/0022-
  • Tomasi, D., y Volkow, ND (2012). Diferencias de género en la densidad de conectividad funcional del cerebro. Mapeo del cerebro humano , 33 (4), 849-860. https://doi.org/10.1002/hbm.21252

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.