Enterik Sinir Sistemi: İkinci Beyin

Enterik Sinir Sistemi: İkinci Beyin
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Enterik sinir sistemi sıklıkla “ikinci beynimiz” olarak kabul edilir. İnce bağırsak ve kolon gibi belirli alanları kapsayan yüz milyondan fazla nörondan oluşan karmaşık bir ağdır. Ek olarak, bu sistem beynin kendisinden bağımsız olarak hareket edebilir.

Kuşkusuz, sindirim sürecinin düzenlenmesinden sorumlu olan otonom sinir sisteminin bu bölümünün vücudumuzun en ilginç bölümlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Son yıllarda, enterik sinir sisteminin ikinci beynimiz olduğunu söyleyen makaleler var.

Ancak, bilimsel topluluğun bir bölümünün bu varsayımı kabul etmediğini belirtmeliyiz. Michael D. Gershon’un bu konudaki çalışmaları çok ünlüdür. Kendisi Columbia Üniversitesi, Patoloji ve Hücre Biyolojisi Bölüm Başkanıdır. The Second Brain adlı kitabında önemli keşifler üzerinde çalışıyor. Örneğin, serotoninin %95’i ve dopaminin %50’si gastrointestinal sistemden gelmektedir.

Bu yılın Mayıs ayında, Avustralya’daki Flinders Üniversitesi, Sinirbilim Dergisi’nde yayımladıkları daha çarpıcı bir şey keşfetti. Yani, enterik sinir sistemi tarafından elektriksel aktivite üretilebildiğini keşfetmişlerdir. Bunu beynin yönteminden çok farklı ve eşsiz bir yöntemle yapıyor.

Bu yapı hakkında daha fazla şey öğrenmek kendimiz ile ilgili bilmediğimiz yönlerini ortaya çıkarabilir.

“Enterik sinir sisteminin işlevleri hakkında sahip olduğumuz bilgiler Orta Çağ düzeyinde kalmıştır. Bizim için yaptığı her şeyi keşfetme zamanı.”

– Dr. Michael D. Gershon

bağırsak bakterileri ilüstrasyon

Enterik sinir sistemi: Yeri ve fonksiyonu

Enterik sinir sistemi çok büyüktür. Aslında, yemek borusunda başlar ve anüste biter. Tüm sindirim sistemini kapsıyor ve ortalama 9 metre uzunluğa sahiptir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bu organın içinde, bağırsaklardaki gibi birçok nöron vardır.

Bir başka ilginç özellik ise, oldukça uzmanlaşmış olmasına ek olarak, vücudun bu bölümünün işlevlerini özerk olarak yerine getirmesidir. Dahası, merkezi sinir sisteminin yardımı ile iletişim kurmasına rağmen, beyine çok fazla bilgi gönderme yeteneğine sahiptir. Şimdi, biraz daha gerçeklere ve özelliklere bir göz atalım.

Enterik sinir sistemi sadece sindirim süreci değildir

  • Enterik sinir sisteminde milyonlarca nöron, nöron taşıyıcı, virüs ve bakteri bulabilirsiniz. Tüm bu unsurlar refahımızı ve sağlığımızı düzenler.
  • Bu bölgede üç tür nöron vardır: efferent nöronlar, afferent nöronlar ve internöronlar.
  • Bu sinir lifi işlemlerini düzenleyen nörotransmiterler asetilkolin, noradrenalin ve adrenalindir.
  • Ek olarak, sinir sistemi gibi, enterik sinir sistemi de serotonin, dopamin, ağrı için opioidleri vb. sentezler. Bu yüzden vücudumuzun kimyasal laboratuvarı olduğunu söyleyebiliriz.
  • Vermont Üniversitesi Nörolojik Bilimler Bölümünden Profesör Gary Mawe, hiçbir şeyin sindirim kadar karmaşık ve hassas olmadığını belirtiyor. Bu nedenle, enterik sinir sisteminin hangi sindirim enzimlerinin her tür yiyeceği parçalamak için en iyi olduğunu belirlediğini hatırlamalıyız.
  • Hatta asitliği gözlem altına alır, bağırsak hareketini destekler ve savunma seviyemizi izler.
  • Yediğimiz yiyeceklerde bakteri olup olmadığını tespit edebildiğine dair kanıtlar var. Eğer öyleyse, kusma veya ishal gibi işlemleri tetikleyecektir.
bağırsak bakterileri

Beyin, vagus siniri ve enterik sinir sistemi

Enterik sinir sistemin, merkezi sinir sisteminden bağımsız olarak çalışabileceğini belirttik. Bu özellikle etkileyicidir, çünkü Dr. Michael D. Gershon’un işaret ettiği gibi bağırsak, vücutta özerk bir şekilde işlev görebilen tek organdır.

Ancak, belirli zamanlarda beyinle iletişim kurması gerekir. Bu bakımdan vagus siniri ile iletişim kurar.

Beyin ve enterik sinir sistemi arasındaki duygusal iletişim

Duke Biyomedikal Mühendisliği Okulu, beyin ile bağırsak arasındaki her 10 iletişimden dokuzunun beyinde başladığını tespit eden bir çalışma yaptı.

  • Enterik sinir sistemi ile beyin arasındaki mesajlardan biri, aç olduğumuzda ve doluyken sonuncuyu işaret etmektir. Bunu, kendini iyi hissetme ve tatmin hissi üreten bir dizi hormonu düzenleyerek yapar.
  • Aynı şekilde, bu sinirler dizisi de beynimize sevdiğimiz ya da bize zevk verecek yiyecekleri tükettiğimizde bir haz hissi veriyor.
  • Stres yaşadığımız zaman, enterik sinir sistemi bu duruma karşı çok hassastır ve değişimler yaratır. Örneğin, “mide düğümlenmesi” olarak adlandırılan durum sistemin, bu bölgeye kan akışını artırır.
  • Son birkaç yılda, bağırsak mikroplarının davranışlarımızı ve duygularımızı nasıl etkilediğini keşfetmek için bir dizi araştırma yürütülmektedir. Kötü bakteriyel floranın ruh halimizi etkileyebileceğini biliyoruz. Ancak, veriler hala tek bir hipotezi desteklememektedir.
kafede dondurma yiyen kadın

Sonuç olarak, bir yönü not etmeliyiz. Enterik sinir sistemi için ‘ikinci bir beyin’ olarak değerlendirme yapılmasını bir hata olduğunu düşünen bazı bilim adamları var. Her ne kadar şu anda nörobiyolojik argümanlar tartışılabilir olsa da, bazıları için yeterince sağlamlar.

Böyle olsa da, bir detaydan bahsetmeye değer. Bu sinir lifi kümesi ‘düşünmez’, ama hisseder. Enterik sinir sistemi strese ve duygulara duyarlıdır ve çoklu vücut fonksiyonlarını düzenleyebilir. Bu nedenle, enterik sinir sistemi diğer bir önemli komuta merkezidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.