Ebeveynlerin Boşanması Bir Yetişkini Nasıl Etkiler

İlişkiler, bireylerin yaşları veya koşulları ne olursa olsun, bazı durumlarda kötüye gidebiliyor. Ancak, yetişkinler, bazen ebeveynlerin boşanması durumuyla nasıl başa çıkacaklarını bilemiyorlar. Böyle bir durumda sizce ne yapılmalı?
Ebeveynlerin Boşanması Bir Yetişkini Nasıl Etkiler
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bir yetişkin olarak anne babanızın boşanmasını yaşamak çok zor bir şeydir. Yine de birçok insan bunu tabu olarak görüyor. Çoğu kişi ebeveynlerin boşanması durumunu duyduğunda, bunun çocuklar için ne kadar kötü olduğunu düşünür. Ancak, yirmi, otuz ve hatta kırk yaşında olanlar için bile yıkıcı ve zor bir durum bu.

Bununla birlikte, bu olayın bir çocuk için daha hassas olabileceği de doğru. Ancak yetişkinlerin belirli duyguları, iç çatışmaları ve hatta direnişi deneyimlemekten muaf olmadıklarını da akılda tutmak önemli. Örneğin, bazıları, yetişkin de olsa, çocukların ebeveynlerinin ilişkisini bir tür kutsal kurum ve gerçekten de ebedi ve kırılmaz bir bağ olarak gördüğüne işaret ediyor.

Yine de çiftler ayrılır, evlilikler bozulur ve sabır gibi aşk da zaman içerisinde kaybolabilir. Boşanma, çocukların halihazırda yetişkin olduğu her yaşta, hatta en ileri yaşta bile gerçekleşebiliyor. Şimdi bu durumun nasıl yaşandığını ve nasıl ele alınması gerektiğini biraz daha derinlemesine inceleyelim.

Bir yetişkin olarak ebeveynlerin boşanması sürecini yaşamak: bununla nasıl yüzleşilir

Psikoloji alanında da belirtildiği gibi, hiçbir değişim ya da geçiş kolay değil. Yetişkin olmanız, ebeveynlerin boşanması gerçeği ile yüzleşmenizi kolaylaştırmaz. Aslında, bu süreç, çocuklarla kıyasladığımızda, mevcut stresin üzerine, hazır olmayabileceğiniz daha karmaşık faktörler de ekleyebilir. Ortalama olarak, bu olayın çocuklar yirmili yaşlarındayken gerçekleşmesi yaygın olarak ortaya çıkan bir durum.

Peki bunun nedeni nedir? Bir bakıma, siz o yaşa geldiğinizde, ebeveynleriniz de bağımsız hale geliyorlar. Evlerinde yaşamaya devam edip etmediklerine bakılmaksızın, kendi kararlarını verme, kendilerine daha fazla bakma, kendi hayatlarını kurma ve kendi ebeveynlerinden uzakta bir gelecek inşa etme konusunda zaten özerk bir dönemi yaşıyor oluyorlar. Birdenbire ebeveynleriniz, siz evden çıkıp gidince, endişelerini, mesleklerini ve çocuklarına odaklamayı bıraktıkları boş bir yuvada yaşar hale gelirler. Bunun yerine, bunca yıldan sonra kendilerine odaklanmak isteyeceklerdir.

Ve bu aşamada, aslında pek de hoşlanmadıkları bir şeyi keşfetmiş olabiliyorlar. Kendilerini artık beslemeyen, yakınlıktan yoksun ve her bireyinin kendi çıkarlarının peşinde olduğu bir ilişkide bulunmak çoğu zaman boşanmaya yol açıyor. Sonuçta, yeni bir hayata başlamak için her zaman için yeterli zamanlarının olduğunu düşüneceklerdir. Bu nedenle de, ayrılık sadece anlaşılabilir değil, aynı zamanda da gerekli bir olgu halini alıyor. Ancak bu, çocukların da konuyu aynı şekilde görüp algılayacağı anlamına gelmiyor.

Şimdiye kadar okuduklarınızdan yola çıkarak sizin de söyleyebileceğiniz gibi, bir yetişkin olarak anne babanızın boşanmasını yaşamak sandığınız kadar kolay değil. Bunu uygun şekilde karşılamanın bazı kilit noktalarına isterseniz beraber göz atalım!

arada kalan genç insanlar

İstediğinizi hissetme hakkınız olduğu için duygularınızı bastırmayın

Ortalama olarak, toplum, daha küçük yaştaki çocuklara duygularını göstermeleri için daha fazla izin verir. Bu nedenle, 6, 10 veya 12 yaşındaki bir çocuğun ebeveynlerinin boşanması nedeniyle ağlaması, sinirlenmesi veya harap hissetmesi normal olacaktır. Ancak, yetişkinler söz konusu olduğunda, bu gerçekten de çok fazla gün yüzüne çıkan bir durum olmaz.

Ancak, bu noktada bir şeyi netleştirmek önemli. Tamamen kabul edilebilir ve anlaşılır bir durum olan bu tür zamanlarda çelişki, üzüntü ve öfke yaşanması beklenen bir reaksiyon olacaktır. Duygusal sağlık, doğru zamanda doğru duyguları hissetmek ve bunlarla nasıl başa çıkılacağını bilmekle ilgili sonuçta.

Durumu anlayın ve kabul edin (belki de zaten geldiğini gördüğünüz bir şeydi)

Bir yetişkin olarak ebeveynlerinizin boşanması söz konusu olduğunda, yapacağınız en önemli şey bu durumu kabul etmek olacaktır. Ne kadar isteseniz de, bu durumu çözmek sizin sorumluluğunuz değil. Bu, sadece ebeveynlerinizin problemi ve onlar arasında da kalacaktır. Bazen bu durum, geldiğini gördüğümüz bir şey olacaktır ve onu başka bir ışık altında görmek hayati önem taşıyor: her ikisine de yeniden mutlu olma şansı vermek anlamına gelebilir.

Bu yeni gerçekliği kabul etmek, anlamak ve varsaymak bir zorunluluk. Ancak bu üzülmeyeceğiniz ve acı çekmeyeceğiniz anlamına da gelmiyor. Yine de kapsamlı bir süreç olduğunu söyleyebiliriz.

Taraf tutmamaya çalışın

Bazen bu durum birçok farklı yönden tetiklenebiliyor: eşler arasında sadakatsizlik, istismar ve etik olmayan davranışlar gibi. Bu koşullarda kurbanın yanında olmak oldukça yaygın bir davranış tarzı olacaktır (ister anneniz ister babanız olsun). Bunlar oldukça hassas durumlar ve acıyı daha yoğun hale getirmemek için bunlarla doğru başa çıkmak çok önemli.

İdeal olan, olabildiğince objektif kalmak. Bu şekilde, bazen ayrılıklar sorunlu olduğunda devam eden bu tür bir şantajın parçası olmaktan da kurtulacaksınız demektir. Ayrılmanın mümkün olan en iyi şekilde gerçekleşmesi için ölçülü ve dengeli davranmaya çalışın.

Ailenizin dışından biri ile ebeveynlerin boşanması ile ilgili duygularınız hakkında konuşun

Bu durum hakkında konuşacak birinin olması önemli. İster arkadaş, ister partner veya psikolog olsun, kalbinizi ailenin dışındaki bir kişiye açmak iyi bir fikir olabilir. Bazen bir yetişkin olarak anne babanızın boşanması, hissedebileceğiniz suçluluk duygusundan dolayı inanılmaz bir derecede zor olabilir. İster inanın ister inanmayın, pek çok çocuk bu durum için kendini suçlar, ve hatta, yanlış bir biçimde, bunun olmasını engellemek için bir şeyler yapabileceklerini düşünürler.

Bu nedenle, yeni gerçekliğinizle uzlaşabilmeniz için düşünceleriniz ve hisleriniz hakkında konuşmanız çok önemli. Tatillere kiminle gideceğim? Ailemi ayrı ayrı ziyaret etmem gerekecek mi? Onlarla ilişkim şimdi nasıl olacak? Birisiyle bunun hakkında konuşmaya cesaret etmelisiniz.

Ebeveynlerin boşanması ve kız çocukları

Sizin için yapmış oldukları şeylere odaklanın

Onlara kızmanın veya kararlarından dolayı hüsrana uğramanın pek bir faydası yok. Anne babanızın kendi ihtiyaçları var, birbirlerinden bağımsız insanlar ve bazen kendi yollarına gitmeyi seçebilirler. Yeni ve ayrı bir hayata başlama hakkına da sahipler tabii ki. Bu onları mutlu edecekse, bırakın öyle olsun.

Bu durumu daha iyi işlemek için, her birinin sizin için ne yaptığını hatırlamak en iyisi. Onların güçlü yönlerini, size öğrettikleri dersleri, niteliklerini ve erdemlerini hatırlayın. Suçluluk duygusuna odaklanmayın, çünkü eninde sonunda hayat karmaşık bir olgu ve hepimiz daha iyisine ulaşmak için kararlar vermek zorundayız. Ayrıca, sizin için yaptıkları şeyler bu değişiklik sonrasında da değişmeyecek, bunu unutmayın.

Bir yetişkin olarak anne babanızın boşanması çok zor olabilir. Ancak yönetilebilir bir süreç olduğunu unutmayın. Değişim her zaman karmaşık olacaktır, ancak sonunda mutluluk da getirebilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.