Duygusal Desteğin İyileştirici Gücü
Duygusal destek görmek, kendimizi yalnız hissettiğimizde veya çok fazla duygu ile boğuşurken, bizlere büyük bir rahatlama sağlar. Bu destek, bir rahatlama, güvenlik ve huzur noktası gibidir.
Peki, bu durumda olan birisine duygusal destek vermek istersek ya da omzuna yaslanacak bir arkadaşa ihtiyacımız olursa, bilmemiz gerekenler nedir?
Çevremizdeki insanlara destek vermek için, dinlemeyi ve empati kurmaya bilmeliyiz. Öte yandan, bizim ihtiyaç duyduğumuz duygusal destek için, başımıza gelen her şeyi kendi başımıza halletme yeteneğimizin olmadığını da kabul ederek yola çıkmalıyız. Dolayısıyla, bazen diğer insanlardan yardıma ihtiyacımız olacaktır.
Aktif Dinlemenin Önemi
Aktif bir şekilde dinleme yeteneği, bir anlayış alanı yaratmanın temelidir. Dinlemek, işitmek ile aynı eylem değildir. Dinlediğimizde, bütün vücudumuzla algılıyoruz: yani kulaklarımız, gözlerimiz, ifadelerimiz de işin içine giriyor.
Tüm vücudumuz, kendini dinlemeye adar. Bu şekilde konuşan kişi, onları gerçekten anladığımızı hissedebilir.
Aktif dinlemenin iyi bir göstergesi olarak, kişinin konuştuklarını özetlemek ve ana fikrini ortaya çıkarmak olabilir. Dikkatimizi dağıtmadan, tek bir noktaya odaklanarak dinlediğimizden kesinlikle emin olmalıyız.
Fark etmeden, gereğinden erken bir zamanda konuşmak bizim için gerçekten kolaydır. Veya konunun tamamını bilemeden düşündüklerimizi söylemek de öyledir… ya da daha da kötüsü: birisi bize derdini anlatırken, telefonumuzla oynamak.
“Sadece iyi bir şekilde dinleyerek, acıyı ve kederi hafifletebiliriz.”
– Anonim
Başkalarıyla bağlantı kurmak, duygularımızdan dolayı sıkıntı çektiğimiz zamanlarda, ihtiyaç duyduğumuz duygusal desteği bizlere de sağlayabilir. Bu yüzden “kendi insanlarımıza” ihtiyacımız vardır.
Anlatacaklarımız onlar için de önemli olduğundan, acımızı ve sevincimizi paylaşabileceğimiz bir arkadaşımız olmasını isteriz. Karmaşık düşüncelerimiz ile karmaşık varlıklar olduğumuzu anlayan birileri. Ve böylece, bizi anlama görevini (bazen kimsenin takdir etmediği), bu güzel insanlar kabul etmiş oluyorlar.
Empati Yapmak, Öğrenilmesi Gereken Kaliteli Bir Değerdir
Empati yapmak, kendinizi başkalarının yerine koyabilme becerisi ve içinde bulundukları duruma göre duygularını anlama kabiliyetidir. Bu sayede, bu insanlara ne olup bittiğini, onların ne hissettiğini, ne düşündüklerini ve neden bu şekilde davrandıklarını anlayabiliyoruz.
Empati yapmak, çevremizdeki insanlar ile birlikte oturup, vakit geçirip, yardımcı olabilirsek, mükemmelle ulaştırabileceğimiz bir yetenektir. O karanlık günlerinde, her ne kadar korkutucu olursa olsun, onların yanında durabilirsek, ne ala.
“En çok istediğimiz şey anlaşılmaktır. Bizi dinleyip anlayan birine hep ihtiyacımız vardır. O zaman, daha az acı çekeceğiz.”
– Thich Nhat Hanh
Diyelim ki bir arkadaşınız, sevgilisinden ayrıldığını söyledi. Bu arkadaşımızın yanında olduğumuzun en önemli göstergelerinden bir tanesi, duygularına değer verdiğimizi hissettirmektir.
İnsanların zor zamanlarında ne hissettiklerini anladığımızı söyleyerek, duygularını takdir edebilir ve bunlara değer verdiğimizi ima ederiz.
Birine duygusal destek vermek için, bir sürü söz söylemek zorunda değilsiniz. Aslında, bunun için öyle çok uzun bir zaman da gerekli değildir. Sarılmak, bir bakış ya da bir ifade, karşınızdaki kişinin sizinle birlikte olduğunu hissetmesi için yeterli olabilir.
Hiçbir şey olmamış gibi davranmak, yani acıyı ve kederi asgariye indirmek genelde yardımcı olmaz. Bununla birlikte, acıyı çok abartmak da, bu acının gerçekliğinin tam tersini ima etmek olur. Belki de başkalarının yaptığı gibi bir tepki vermezdik, ama bu çekilen acıyı samimiyetten uzaklaştırmaz.
Duygusal Destek Almak Acıyı Azaltır
Zor zamanları atlatmanız için gereken yardımın ve desteğin alınması, bize çok büyük bir rahatlama ve huzur getirir. Başımıza gelen her şey ile tek başımıza uğraşmamamız gerektiğini kabul etmeliyiz, aksi takdir de işin içinden çıkamayız. Ve durum böyle olduğunda, güvendiğimiz ve her seferinde bizi rahatlatacak birinden destek almaya ihtiyaç duyabiliriz.
Duygularımızı başkalarıyla paylaşmak, aslında bağışıklık sistemimizi de güçlendirir. Ek olarak, sorunlar ile uğraşanın sadece biz olmadığımızı da görmüş oluruz.
Hepimizin hayatta zor zamanları vardır. Bu nedenle, bu zor anları tek başımıza yaşamaktansa, yanımızda birinin olduğunu görmek daha iyidir. Acının zaten kendi başına nasıl bir bela olduğunu düşünün, bir de buna yalnızlığı ekleyin, sonrasından nasıl bir şey olacağını siz hayal edin.
Duygusal destek vermek için aktif olarak dinlemeliyiz, insanların konuşmalarına izin vermeli ve empati kurarak desteklemeliyiz. Ve daha sonrasından bizim duygusal desteğe ihtiyacımız olduğunda, alçak gönüllü olmamız gerekir.
Bizim ihtiyaç duyduğumuz duygusal destek için, başımıza gelen her şeyi kendi başımıza halletme yeteneğimizin olmadığını da kabul ederek yola çıkmalıyız. O halde ihtiyaç duyduğumuz zaman, yardım isteme alışkanlığını kazanmaya başlayalım.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.