Logo image
Logo image

Doğa Yürüyüşü: Doğayla İç İçe Olmanın Beyne Harika Etkileri Vardır

3 dakika
Doğa Yürüyüşü: Doğayla İç İçe Olmanın Beyne Harika Etkileri Vardır
Son Güncelleme: 23 Nisan, 2018

Doğayla iç içe olmanın, stres atıp rahatlamanın harika bir yolu olduğunu bilmek için uzman olmaya gerek yok. Bunu kanıtlamak için ileri teknoloji aletler kullanmaya da gerek yok. Tek yapmanız gereken yeşillik bir alanda yürüyüşe çıkmak; anında yenilenmiş hissedersiniz. Daha enerjik fakat mental olarak daha sakin hissedersiniz. Hem de bu etkiyi anında fark edersiniz.

Doğanın hüküm sürdüğü yerlerde yürümek ciğerlerimizi oksijenle doldurur. Daha iyi nefes alınca ve daha temiz bir havayı içimize çekince beynimiz de daha iyi çalışır. Vücudumuz, ve tabi ki beynimiz de, ağaçların arasında soluduğumuz saf oksijenle beslenir.

“Dağın tepesine giden yol, hayatta da olduğu gibi, bacaklarla değil yürekle geçilir.”

– Andrés Nadal

Ayrıca egzersiz yapmak başlı başına kan dolaşımınızı artırır ve böylece vücudunuzdaki tüm organları güçlendirir. Fiziksel aktivitenin beyinde de olumlu değişimler yarattığı kanıtlanmıştır. Bazı faydalı hormonların üretimini artırır ve “stres hormonu” olarak adlandırılan hormonların salgılanmasını önler.

İlginçtir ki doğa yürüyüşünün ne kadar faydalı olduğunu kanıtlama amacıyla bazı çalışmalar yürüten uzmanlar da oldu. Bu uzmanlar, doğa yürüyüşü yapan birinin beyninde gerçekleşen değişimler üzerinde çalışmalar yaptı. Çıkan sonuçlar ise oldukça şaşırtıcı oldu. 

Doğa yürüyüşü ve beyindeki değişimler

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi doğa yürüyüşü yapanların beynindeki değişimleri incelemek için bir araştırma yaptı. İlk önce bir anket düzenlediler. Yakın zamanda doğayla iç içe yürüyüş yapmış kişilerle röportaj yaptılar. Daha sonra ise çıkan sonuçları şehirde yürüyüş yapan kişilerin sonuçlarıyla karşılaştırdılar. Elde ettikleri bulgular ilk grubun daha sakin hissettiğini, ikinci grubun ise daha çeşitli cevaplar verdiğini gösterdi.

Bilim adamları daha sonra doğa yürüyüşü yapanların beyinlerindeki değişimleri de kendi arasında karşılaştırdı. Bu aktiviteyi gerçekleştirdikten sonra deneklerin beyinlerinin subgenual prefrontal korteksindeki kan dolaşımında artış olduğunu doğrulamayı başarmışlar.

Bu da pratik bir terimlemeyle açıklarsak birkaç anlama sahiptir. En önemlisi de esas değişim ruh haliyle ilgili bölgede gerçekleşmişti. Özellikle de korteks bölgesi karamsarlık, endişe ve üzüntü gibi duyguları düzenler. Her bulgu doğa yürüyüşünün bu bölgelerin etkinliğinde azalma yarattığına işaret ediyor, böylece beynimizin “savaşmak” isteyeceği asabiyeti ya da üzüntüyü de azaltmış oluyor.

Başka bir araştırmada da benzer bir sonuç elde edildi. Bu araştırmada, kırsal bir bölgede yürüyen kişilerin beyninde oluşan değişimler dört gün boyunca incelendi. Bu kişilerden teknolojik aletlerden tamamen uzak kalmaları istendi. Daha sonra entellektüel becerilerilerini ölçmek için hepsi bir teste tabi tutuldu. Sonuç olarak herbir kişi, özellikle yaratıcılık potansiyeliyle ilgili bölgeye olan etkileri göz önünde bulundurulduğunda, doğa yürüyüşü yapmayanlardan %50 daha fazla puan aldı.  

Doğa yürüyüşünün diğer faydaları

Doğa yürüyüşü yapanların beyninde sadece yukarı bahsettiğimiz değişimler yaşanmadı. 2004’te, “dikkat eksikliği” dediğimiz durumdan muzdarip kişiler üzerinde de bir araştırma yapıldı. Bir gruptan doğa yürüyüşü yapması istendi. Yürüyüşten sonra bu gruptaki dikkat eksikliği semptomlarının kuvvetinde ve sıklığında azalmalar olduğu tespit edildi.

Benzer bir etki demans hastalarından oluşan grupta da yaşandı. Araştırmacılar, yeşillik alanlarda ve çok fazla efor gerektiren yüksek yerlerde yürüyüş yapmanın demans hastalarının hafızasında şaşırtıcı etkileri olduğunu gözlemlediler. Ortaya çıkan her bulgu, doğa yürüyüşü yapmanın konsantre olma ve bilgileri akılda tutma becerilerimizi geliştirme gücü olduğuna işaret ediyor. Kısacası, tüm entellektüel fonksiyonlarımızı basit bir doğa yürüyüşüyle geliştirmek mümkün.

Some figure

Fakat hepsi burada bitmiyor. Doğa yürüyüşünün duygusal durumlarımıza da bazı etkileri var. Çevresel Bilim ve Teknoloji Dergisi‘nde (Journal of Environmental Science and Technology) yayınlanan bir makale, doğal ortamda yapılan 5 dakikalık yürüyüşün duygularımız üzerinde kuvvetli etkileri olduğunu belirtiyor.

Benlik algımızda ve öz saygımızda değişimler görmek için işte bu kadar kısa bir süre yeterli oluyor. Bu yürüyüşleri yapan kişiler kendine daha çok güveniyor ve daha iyi bir otokontrol becerisi geliştiriyor.

En iyi tarafı ise doğa yürüyüşüne başlamak için neredeyse hiçbir şeye ihtiyacınız olmaması. Uygun bir kıyafet ile yanınıza su almanız yeterli olacaktır. Beyninizdeki olumlu değişimleri tetiklemesinin yanı sıra genel sağlığınıza da iyi gelir. Hatta doğa yürüyüşünü arkadaşlarınızla beraber yapmanız çok daha iyi olur. Bu etkinlik yaşam kalitenizi önemli ölçüde artırmanın kolay ve hızlı bir yoludur.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.