Dijital Boşluk Nedir?

Dijital boşluk, tıpkı diğer eşitsizlik biçimleri gibi, iş gibi diğer alanlarda da bir başlangıç ​​noktasıdır. Fakat bu boşluğun sonuçları nelerdir? Ve bunun en acil ve somut sonuçları nelerdir?
Dijital Boşluk Nedir?
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González.

Tarafından yazılmıştır Patricia Grande Yeves

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Bu yazı “dijital boşluk” hakkındadır. 20. yüzyılın sonundan 21. yüzyılın başına kadar oldukça önemli teknolojik gelişmeler oldu. Ancak, herkes aynı gemide mi?

Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, “Bilgi ve iletişim teknolojileri her derde deva veya sihirli bir formül değil, ancak bu gezegendeki herkesin yaşamını iyileştirebilir” demiştir.

Dijital boşluk, Bilgi ve İletişim Teknolojisini (BİT) kullanan ve kullanmayan kişiler arasındaki ayrım anlamına gelir. Bu iyi çünkü yapamazlar ve iyi çünkü bilmiyorlar. Bugünün makalesinde, beraberinde getirdiği problemler ve olası çözüm yolları ile birlikte bu kavram hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.

Dijital boşluk nedir?

Dijital uçurum herkesin erişiminde olan teknolojiyi kavrayabilme yeteneği arasındaki farka işaret eder.

Teknolojik yenilikler genellikle sistem tarafından homojen şekilde yayılmaz. Yani, tüm şirketler veya bireyler kullanıcı olmazlar ve daha az kalifiye kullanıcılar olurlar. Böylece, az gelişmiş ülkelerdeki kültürel ve ekonomik farklılıklar nüfusun sadece %10’unun internete erişimi olduğu anlamına gelmektedir. Sanayileşmiş ülkelerdeki rakam ise %58’dir.

Gördüğünüz gibi, nüfusun çoğunluğunun bu süreçle ilgili çok az bilgisi var. Günlük rutininizin tüm yönlerinde daha fazla gelişime ve rahatlığa kapı açan bir kapı. Çünkü teknoloji insan yaşamının gelişimi ve ilerlemesi için anahtar bir araçtır.

Eşitsizlikler özellikle şu durumlarda görülebilir:

  • Ekipmana erişim. Bazılarının dijital boşluğa doğru ilk adım olarak adlandırdığı şey budur.
  • Elinizin altında olan teknolojiyle ilgili cehalet. Bu ikinci dijital bölünmeye doğru ikinci adımdır..

Birinci ve ikinci adım

Esas mesele, en büyük engelin teknolojiye erişimle değil, teknolojinin kullanımıyla ilgili olduğunu anlamaktır. Çünkü teknolojik yeniliklerin etkisi insanların yaşamları üzerindeki etkilerine ve nasıl kullanıldıklarına bağlıdır. Bu nedenle, her bireyin teknolojiyi  kendi ihtiyaç ve ilgi alanlarına bağlı olarak kullanması çok önemlidir.

İnternet erişimi yeterli değildir.İnsanların kişisel ve mesleki yaşamları için gerekli olan dijital becerilere sahip olmaları gerekir. Özellikle, bilgiye ve bilginin artmasına değer veren toplumlarda.

Vurgulanması gereken bir nokta, dijital becerilerde cinsiyet ayrımcılığıdır. İlk dijital boşluk net bir kuşak ve eğitim bileşenine sahipken, ikinci dijital boşluk çoğunlukla kadınları etkiler. Böylece, bilgisayar ve internet kullanımı söz konusu olduğunda cinsiyet farklılıkları konusundaki endişeler artmaktadır. Maalesef çözülmesi zor bir sorun.

Dijital boşlukla ilgili sorunlar

Toplumsal açıdan, nüfusun önemli bir kısmının tüm önemli teknolojilerin tümüne erişimi olmadığında, yeni ekonomik ve sosyal eşitsizlikler ortaya çıkar. Ayrıca, bu daha önce var olan eşitsizlikleri de güçlendirir.

Benzer şekilde, yeni teknolojilerde iki zıt kutup vardır ve bunlar iş gücü piyasasını açıkça etkiler:

  • Teknolojiye tam erişimi olan insanlar.
  • Kullanımı zor, pahalı veya ulaşımı imkansız olduğu için erişemeyenler.

Bu bölünme sınıf eşitliği olmayan ülkelerde, aynı ülkede ve hatta aynı şehirde bile görülebilir.

Bu nedenle, bilgi ve iletişim teknolojisinden (BİT) yararlanamayan ülkeler rekabet güçlerini kaybederler. Ayrıca, erişimi olanlarla aynı ülkede bulunmayanlar arasındaki farklar iş gücü piyasasında yeni bir uçurum yaratır. Çoğunlukla, erişim imtiyazına sahip olanlar iş piyasasına işlerini seçerek girme şansına sahip olurlar.

Bir çözüm var mı?

Teknolojiye erişim sahibi ve bu konuda eğitimli insanlar iş gücü piyasasında imtiyaz sahibidir.

İşin iyi yanı, teknolojinin ilerlemesinin bizler için birçok avantajı olmasıdır. Örneğin:
  • Kişi dünyadaki hemen hemen herkesle hızlı ve kolay bir şekilde iletişim kurabilir.
  • Mükemmel bir öğretim aracıdır.
  • Teknoloji tükenmez bir eğlence kaynağı sunar.

Bu ve diğer birçok nedenden ötürü ülkeler, dijital politikalarını kamu politikaları yoluyla ortadan kaldırmalı ve BİT’lere erişimi demokratikleştirmelidir.

Dijital boşluğun daraltılması eşitsizliği azaltır ve daha fazla insana daha daha çok öğrenim ve daha iyi işler bulma fırsatı verir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.