Depresyonu Atlatmanıza Yardımcı Olacak 7 Kitap
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Kitaplar, depresyonu atlatmaya çalışırken mükemmel bir araç olabilir. En kötü düşmanımızı, biraz daha iyi anlamamıza yardımcı olurlar. Sürekli acı çekmemizin sebebi hakkında bize daha fazla bilgi verebilir ve bizi dünyadan ayıran bu karanlık uçurumdan, adım adıma uzaklaşmak için uygun stratejiler uygulamamıza yardımcı olabilirler.
Kabul edelim, depresyon kadar yanlış anlaşılan başka bir patoloji türünü bulmak gerçekten çok zordur. Depresyonda olduğumuz zaman, uzun uzadıya düşünerek, olumsuz düşüncelerin değerimizi yok ettiği, zayıflatıcı bir zihinsel durumla, duygusal bütünlüğümüzün darmaduman olduğu bir vaziyet ile karşı karşıya kalırız. Bu durum, çok karmaşık ve hatta bazen çelişkili bir fiziksel semptomoloji ile sonuçlanır.
“Duygularınız felç olmamalı. Kendinizi onlardan korumanıza gerek yok. Sizi olabileceğiniz hiçbir şeyden alıkoymamalılar.”
– Wayne Dyer
Toplumda genel olarak, depresyon durgunluk, aşırı yorgunluk, düşük beklentiler, gözyaşları ve iştahsızlık ile ilişkilidir. Bununla birlikte, kulağa tuhaf gelse de, tam zıttı hal ve tutumlar içerisinde olanlar da vardır. Bu tür insanlar, hiperaktif olabilirler ve sürekli bir şeyler ile meşgul olma ihtiyacı hissederler. O büyük boşluktan uzakta kalmak ve düşünmemek için, kendilerini binlerce iş ve güç arasında bilerek bırakırlar.
Birçok durumda, bu hastalığın karmaşık tanıları ile karşı karşıya kalırız. Başa çıkmak için birden fazla strateji gerektiren, bazen dirençli bir rahatsızlıktır depresyon. Bununla birlikte, depresyonun iyileştirilebileceğinin de altınızı çizmekte yarar var. Bunu yapmak için çok boyutlu bir yaklaşım benimsemeliyiz: Psikolojik yaklaşıma, ilaç tedavileri de eklenmeli ve psiko-sosyal düşünülmeli. Ayrıca her bireyin kendi kişisel durumunda bulunan tüm stratejiler de yardımcı olabilir.
Burada, örneğin, farkındalık, spor, doğru beslenme, sanatsal terapiler, hayvan terapileri ve benzeri gibi bir çok araç var elimizde. Ayrıca, bize ne olduğunu daha iyi anlamak için, kuşkusuz temel bir parça olan depresyonun üstesinden gelmek için kitaplarımız da var.
Depresyonun üstesinden gelmek için en iyi kitaplar
DSÖ, dünya çapında 300 milyondan fazla kişinin depresyondan muzdarip olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, ruh sağlığına yeni bir yaklaşım getirmezsek, bu rakamların gelecekte artmaya devam edeceği konusunda da uyarıda bulunuyor. Örneğin, depresyon teşhisi rakamlarının gençler arasında yükseldiğini biliyoruz. Her gün, bir tür duygu bozukluğu ve onlarla birlikte intihar girişimine de sebebiyet veren çok fazla sayıda çocuk ve ergen var.
Bu nedenle, en yüksek derecede tıbbi ve sosyal ihtiyaçları gerekli kılan bir rahatsızlık ile karşı karşıyayız. Sağlık çalışanları ve farklı politik ve sosyal organlar, bu yükselen ruh sağlığı bozuklukları ile mücadele etmek için gerekli düzenlemeleri yapmakla sorumludur. Nüfusun geri kalanı da, bireysel ya da çevresel faktörler çerçevesinde, bu durumu tespit etmek için hastalık ile ilgili daha kapsamlı bilgi sahibi olmak ve çözümlerini geliştirme manasında sorumluluk sahibidir.
Depresyonu atlatmanıza yardımcı olacak kitaplar, bu yolda şüphesiz size büyük yardımda bulunacaktır.
1. Elveda Depresyon, Enrique Rojas
Psikiyatri profesörü ve İspanyol Psikiyatri Araştırma Enstitüsü Direktörü Dr. Enrique Rojas’ın 15’ten fazla kitap vardır. Depresyona yaklaşımı son derece basit, değerli ve çok sağlamdır.
Bu kitaptan hareket ile örneğin, depresyonun tarihini anlayabiliriz. Uzun süredir yanlış anlaşılan ve daha da uzun süredir yanlış teşhis edilen bir hastalık olarak depresyon, Dr. Rojas’ın kaleminden, bu karanlık dünyada kalan bir çok insan ışık verecek bir psikolojik anlayış yolculuğuna davet ediyor.
Gerçek klinik vakalar yoluyla depresyonun neden olduğu çeşitli semptomları keşfedeceğiz. Şifa elde etmek için kullanılan farklı stratejileri de göreceğiz. Bu durum şüphesiz, depresyonun üstesinden gelmek için en iyi kitaplardan biridir.
2. Çocuklarda ve Ergenlerde Depresyon, Victoria del Barrio ve Miguel Angel Carrasco
Yazının başlarında, genç nüfus içerisinde artan depresyon teşhis sayısına dikkat çektik. Yani, gençler arasında bir şeyler oluyor. Büyüyen ve gözümüzden kaçan bir çatlak var. Dikkat etmemiz gereken ve mümkün olan en kısa zamanda ele almamız gereken bir dizi ihtiyaç bu bağlamda ortaya çıkıyor.
Bunu başarmak için, bu kitabı okumaktan daha iyi bir seçenek şu an için yoktur. Bu kitabı okurken, son 50 yılda bu konuda meydana gelen son gelişmeleri keşfedeceğiz. Bu bozukluğun temellerini, risk faktörlerini, önleme stratejilerini ve var olan farklı yaklaşımları anlayacağız.
Gençlerle çalışan ebeveynler, eğitimciler ve ruh sağlığı profesyonelleri için bir baş ucu kitabıdır.
3. Depresyon ile Akılcı bir yol, Mark Williams
Farkındalık, birkaç nedenden dolayı tartışmalı bir konudur. Williams’ın felsefesine göre, meditasyon teknikleri ve farkındalık kavramı, bu modern toplum için çok yararlıdır, bu yüzden uyaranlarla doyurulur. Bir çok insan kendi varlığından, kendi duygusal ve varoluş ihtiyaçlarından uzak olduğu yerlerde yaşamaya çalışır.
Bu kitapla, dikkatimizi depresyona yönelik tamamlayıcı bir strateji olarak yerleştiriyoruz. Yaşamdan daha fazla tat almak için, yeni bakış açıları benimsemek ve ilişkilerimizin kalitesini iyileştirmek için farkındalığı pratiğe dökmeyi öğreneceğiz.
4. Motivasyonun Sırları, Jose Antonio Marina
Motivasyonun kıvılcımını yakmak, depresyonun karanlık tünelinden az da olsa bizi dışarıya çıkartabilir. Hayallerimizi yeniden inşa etmek, hedeflerimizi yenilemek ve ufkumuzun gerçekçi ama pozitif bir vizyonunu hayata geçirmek, her geçen gün kendimizi daha iyi bulmamız için bir anahtar olabilir.
Bu, hayatımızdan çıkamayan depresyonun üstesinden gelmek için başarılı kitaplardan bir diğeridir. Motive olmak, bu zihin yapısına odaklanmak, iyileşmeye yönelik büyük bir adımdır.
5. Depresyonun Bilişsel Terapisi, Aaron T. Beck
Şüphesiz, başka bir temel eser kitabı. Zaten hali hazırda 20’nci baskısını yaptı ve mutlaka okunması gereken bir klasik olarak kabul ediliyor. Bilişsel terapi, depresyonun tedavisi alanında en etkili yöntemlerden biridir ve bu çalışmanın sayfalarında, Beck’in kendi çalışmalarından ve diğer araştırmacılarla ve hastalarla işbirliğinden alınmış, tüm tedavi sürecine yönelik ilginç adımları keşfedeceğiz.
Ayrıca, yaşadığımız hastalıklar için, mitleri veya yanlış fikirleri her zaman akılda tutmamız gereken asıl gerçeklerden nasıl ayırt etmemiz gerektiğini de bu kitap sayesinde öğreneceğiz.
6. Kadınlarda Depresyon, Emilce Dio Bleichmar
Bu kitap, özellikle kadınların depresyonun üstesinden nasıl gelebileceğine odaklanmaktadır. Tıp doktoru ve psikanalist Emilce Dio Bleichmar tarafından yazılmıştır. Burada, bu tür bir rahatsızlığın neden kadınlarda daha yüksek bir sıklığa sahip olduğu, risk faktörlerinin neler olduğu ve hangi tekniklerin en faydalı olduğu gibi hususları öğreneceğiz.
7. Depresyon bulaşıcıdır, Michael Yapko
İlginç ve yararlı bir kitap olan Depresyon bulaşıcıdır, bu hastalığın bazen bir “virüs” misali hareket edebileceğini anlatır. Bu, bazı ailelerde, topluluklarda, çalışma ortamlarında ve iletişim türünün, duygusal iklimin veya tavrın, insanlar için yıkıcı olabileceği küçük sosyal çevrelerde görebileceğimiz bir durumdur.
DSÖ depresyonun bir salgın olduğunu düşünmektedir. Bununla birlikte, aynı zamanda, bazen aile gibi belirli ortamlarda ortaya çıkan bir “virüs” olarak da görebiliriz.
Sonuç olarak, bu listenin çok sınırlı olduğunu da belirtmemizde. Ancak burada önerilen kitaplar, birer başlangıç noktası olarak sizlere yarar sağlayabilir. Bizi bu hastalığın kökenini, farklı insan gruplarını nasıl etkilediklerini ve en etkili tedavi yöntemlerini anlamaya davet ederler. Bu nedenle bu süreçte aktif birer unsur olmak bizim elimizdedir. Ya kendi iyileşme sürecimize odaklanarak ya da etrafımızdaki sorunları tespit ederek bir başlangıç sağlayabiliriz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Chand, S. & Arif, H. (2022). Depression. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847/
- Kováč, L. (2012). The biology of happiness. EMBO Reports, 13(4), 297–302. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321158/
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.