David Eagleman: Bir Beyin Uzmanının Biyografisi

David Eagleman, beyin üzerine yaptığı derin araştırmalar nedeniyle bugün dünyanın en etkili bilim adamlarından biri olarak kabul ediliyor.
David Eagleman: Bir Beyin Uzmanının Biyografisi
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González.

Tarafından yazılmıştır Edith Sánchez

Son Güncelleme: 16 Nisan, 2023

David Eagleman Amerikalı bir sinirbilimcidir. Aslında, beyin konusunda günümüzün önde gelen uzmanlarından biri olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda, çoğumuz için gerçekten karmaşık olan sorunları ele aldığı zarafet ve sadelik sayesinde, dünyanın en takdir edilen bilim iletişimcilerinden biridir.

Eagleman, The Brain With David Eagleman adlı televizyon programı sayesinde gezegenin birçok yerinde ünlü oldu. Bu, Carl Sagan’ın yazdığı ünlü Cosmos’u anımsatan bir diziydi. Gösteri, 2016 yılında Emmy Ödülü’ne aday gösterildi. Ancak, 32’den fazla dile çevrilmiş kitapları daha alakalı.

İlginç bir şekilde, David Eagleman’ın en başarılı metinlerinden biri, bir bilim kurgu eseri olan Sum’dur. Bu kitapta, yalnızca zamanımızın parlak bir bilim adamı değil, aynı zamanda olağanüstü bir yazar olduğunu da gösteriyor. Büyük etkisi olan bir başka kitabı da Amazon’da 2011’de en çok satanlar arasına giren Incognito: The Secret Lives of the Brain’dir. Gerçekten de, Eagleman sıradan bir sinirbilimci değildir.

“İnsan beyninde olup bitenlerin çoğu biz bilmeden ya da farkında olmadan gerçekleşir. Bilinçli zihin (sabah uyandığınızda canlanan kısım) beynin malikanesindeki süpürge dolabı gibidir. Bu, olanların en küçük kısmı.”

-David Eagleman-

ışık altında saatler
Zaman algısı David Eagleman’ın ilgi duyduğu alanlardan biridir.

David Eagleman

David Eagleman, 25 Nisan 1971’de Albuquerque’de (New Mexico, Amerika Birleşik Devletleri) doğdu. Arthur ve Cirel Egelman’ın oğluydu. Babası sekiz dil konuşan bir psikiyatrdı. Annesi başarılı bir biyoloji öğretmeniydi. İkisi de yorulmak bilmeyen okuyuculardı ve kitaplara olan tutkularını David’e aktardılar.

Eagleman, çok küçük yaşlardan itibaren büyük bir zekaya sahip bir çocuk olma belirtileri gösterdi. Erken bir deneyim merakını uyandırdı. Sekiz yaşındayken çatıdan düştü. Bu tehlikeli durum, onun bu gibi olaylarda zamanın farklı geçtiğini algılamasını sağlamıştır. Zaman algısı konusuna ilgi duymasına yol açtı.

Eagleman, Albuquerque Akademisi’nde liseye gitti. Daha sonra Houston’daki Rice Üniversitesi’nde İngiliz ve Amerikan edebiyatı okumaya karar verdi. Son yılını Oxford Üniversitesi’nde (İngiltere) bir değişim programı sayesinde tamamladı. 1993 yılında lisans derecesini aldı ama kısa süre sonra diğer yazarların ve filozofların merakını gideremediğini keşfetti.

Bu nedenle 1998 yılında tamamladığı Baylor Tıp Fakültesi’nde nörobilim alanında doktora yapmaya karar verdi. Daha sonra San Diego’daki prestijli Salk Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Oradan, Teksas’taki Baylor College’da bir laboratuvarın sorumluluğunu üstlenmek için ayrıldı. Gerisi tarih ve kısa sürede dünyayı büyülemeye başlayan genç bir bilim adamının hikayesini anlatıyor.

Birden çok ilgi alanı

Soy ağacına ilişkin kapsamlı araştırmaların ardından soyadının bu yazılışını benimseyen Eagleman, çok yönlü bir araştırmacıdır. Birçoğu onu bir konudan ve alandan diğerine olağanüstü kolaylıkla geçebilen bir amfibi olarak tanımlıyor. Örneğin, sinestezi, zaman algısı ve beyin plastisitesi gibi çok çeşitli alanlara daldı. Bu, daha önce bahsettiğimiz yazarlık kariyerini bir kenara bırakıyor.

Ayrıca, Eagleman’ın Büyük Veriye özel bir ilgisi vardır. Bir keresinde bir tırtıl tarafından ısırıldı (2003) ve tepkisi, kullanıcıların benzer deneyimlerini paylaşabilmeleri için bir web sitesi oluşturmak oldu. Bunu yaparak, büyük miktarda bilgi topladı. Ayrıca kıskanılacak bir harita ve veritabanı oluşturdu.

Büyük veri içeren sanal küre
Büyük Veri olarak bilinen veri zekası, sinirbilimcileri cezbeden alanlardan biridir.

Eagleman’ın TED konferansı da meşhur oldu. Konuşmasının ortasında gömleğini çıkarıp sesini dokunsal duyumlara çevirebilen bir çeşit yelek göstererek dinleyicileri şaşırttı. Bu onun için bir mucit olarak yeni bir kariyere başlamasını sağladı. Hatta işitme engellilerin duymasına yardımcı olacak bir cihaz geliştirdi. Ayrıca şizofreni tespitinde iyi sonuçlar veren bir cihaz geliştirdi.

Eagleman ayrıca nörohukukun az gelişmiş alanıyla da uğraştı . En cesur fikirlerinden biri, suçluların ‘prefrontal jimnastik’ ile rehabilite edilebileceğidir. Bu, karar verme becerilerini çalıştıran bir terapidir. Kısacası, şu anda Stanford’da profesör olan David Eagleman, zamanımızın en büyük beyinlerinden biridir. Kuşkusuz, önümüzdeki yıllarda adını duymaya devam edeceğimiz biri. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.