Dans Etmenin 5 Psikolojik Faydası

Dans Etmenin 5 Psikolojik Faydası
Adriana Díez

Yazan ve doğrulayan psikolog Adriana Díez.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Dans etmenin birçok psikolojik yararı olduğunu biliyor muydunuz? Dans etmenin sunduğu faydaları hiç denediniz mi? Bu yazıda dans etmenin 5 psikolojik faydasını açıklayacak ve ayaklarınızı, zihninizi ve vücudunuzu müzikle harekete geçirmeniz için size 5 güçlü neden sunacağız.

Dans etmek evrensel bir dil ve tüm kültürlerden herkesin zevk aldığı bir eylemdir. İki ya da daha fazla insan, sadece bedenlerinin hareketi ve müziğin ritmine geçme arzusundan başka hiçbir şeye ihtiyaç duymaksızın bağlantı  ve iletişim kurabilir, dans sayesinde birbirini anlayabilir. Müzik, bize konuşmak ve tek kelime bile etmek zorunda bile olmadan yeni insanlarla tanışma, kendimizi tek bir kelime bile söylemeden ifade etme şansını verir.

Şimdi dans etmenin bedenimiz ve zihnimiz için faydalarını açıklamaya başlıyoruz.

Yaratıcılığı geliştirmek için dans edin

Bedenimizin müzikle akıp hareket etmesine  izin verdiğimizde zihnimizin de özgürce çalışmasını sağlamış oluruz.  Bunun için bir dile ihtiyacımız yoktur, sadece kendimizi fiziksel olarak hissedip ifade etmemiz gerekmektedir, işte hepsi bu. Doğallık ve yaratıcılığın kapıları önümüzde açılır ve yeni yollar bizi bekler. Problemlerimize yeni cevaplar buluruz, zihnimiz yeni yolları yürümeye başlar sorunların  çözümü daha kolay olur.

Hertfordshire Üniversitesi’nde Dans Psikolojisi Laboratuvarı yöneticisi Peter Lovattdans etmenin beynin yeni düşünce yolları bulmasına yardımcı olduğunu ve yeni sinirsel devreler yarattığını ortaya koyan bir çalışma gerçekleştirdi. 

doğada bale yapmak

Bir bağlantı türü olarak dans etmek

Dans etmek, en iç benliğimizle bağlantı kurmamızı sağlar. Dans etmek sayesinde, farkında bile olmadığımız duyguları ifade edebiliriz. Bizi taşıdığımız ağırlıklardan kurtarır dans etmek. Bize kendimizi farklı bir dilde tanıma fırsatı ve imkânını verir.

Bununla birlikte, dans etmek sadece kendimiz ile bağ kurmamızı sağlamakla kalmaz. Dans etmenin bir sosyal yönü de vardır ve bize başkalarını tanıma şansını verir. Dans etmek, her yaştan insanı bir araya getirir ve ortak bir dille her kültürden insana katkı sağlar. Her şeyden önce, farklı zevk ve kişilikleri olan insanları müzik ve ritimle birleştirerek bir araya getirir ve birbirlerini tanımalarını sağlar.

Dans etmek, sağlığımızı ve öz güvenimizi iyileştirir

Dans ettiğinizde, zihniniz tüm sorunlarınızı unutmakta ve harekete odaklanmakta özgürdür. Ayrıca dans etmek, stres azaltan ve mutluluk duygularını arttıran kimyasallar olan dopamin ve serotonin maddelerinin salgılanmasını sağlar. Birçok çalışma, dans etmenin baş ağrısı ve sırt ağrısı gibi fiziksel ağrıları hafifletmekte faydalı olabileceği hipotezini desteklemektedir. Ayrıca bazı depresyon semptomlarını da azaltmakta kullanılabilir.

Dans etmek; bedenimiz, zihnimizi ve ruhumuzu birleştirmemize yardım eder, bağlantıyı geliştirir ve öz saygımızı güçlendirir. Ayrıca bir  partner ile dans etmek, kendimize ve başkalarına daha çok güvenmemize yardım eder.  Engelleri bırakıp yaratıcılığımızın dans pistine girmesine izin vererek kendimizde yeni kapılar açmış oluruz, böylece kendimizi biraz daha sevebilir ve anlayabiliriz.

deniz kıyısında dans

Dans etmek beynimizin daha yavaş yaşlanmasına yardım eder

M. Joe Verghese (2003) tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada  dans etmenin sinir kavşaklarını destekleyerek yaşlanma sürecinin doğal bir sonucu olarak yaşanan hipokampus hacmindeki azalmayı yavaşlattığı ortaya konmuştur. Dans etmek, uzun vadede beyni korur. Bu bilim adamı ayrıca başka çalışmalarında dansın merkezi sinir sistemini ve beyin aktivitesini uyardığı sonucuna ulaşmıştır.

Artık dans etmenin, müziğin tadını çıkarıp zihninizi boşaltmanın sizin için ne kadar faydalı olduğunu biliyorsunuz. Dans etmenin bütün bu faydaları beyninizi zamanın etkilerinden korur. Dans etmeyi, yaratıcı olmak için bir fırsat olarak görün ve ayaklarınızı serbest bırakın çünkü müzik ve dans kalbin atmasını sağlar, bize yaşam verir.

“İnsanların kendini en gerçek ifade ettiği yer dans ve müziktir. Çünkü bedenlerimiz asla yalan söylemez.”

– Agnes de Mille


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.