Logo image
Logo image

Çok Az Şeye Sahibim Ve O Az Şey Ruhumu Doyuruyor

3 dakika
Çok Az Şeye Sahibim Ve O Az Şey Ruhumu Doyuruyor
Son Güncelleme: 06 Aralık, 2017

Mutlu olmak için, sadece çok azına ihtiyacımız var. Fakat, o az şey, diğerlerinin ben-merkezli bir sevgi beslemek için geride bıraktığı kalıntılar ya da kırıntılar olmamalıdır. Bu az şey, ruhumuzu doyurmalı, bizi insan olarak onurlandırmalı. Bu nedenle, başkalarının bize sanki altınmış gibi sunduğu kırık parçalara asla yer açmayalım.

Günümüzde bu yaklaşımların arttığını, pozitif psikoloji ile maneviyat arasında bir yere yaklaştığını biliyoruz. Bu yaklaşımlar, küçük şeyleri değerlendirebilmeyi öğrenmek ya da daha azıyla mutlu olmak için gerekli olanı vurgulamaktadır.Mutluluk, hiçbir şeyin çok önemli olmadığını anlamamız demektir” gibi düşünceler şüphesiz ki bizi biraz şaşırtabilir.

“Hak ettiğinizden daha azıyla yetindiğiniz anda, yetindiğinizden de daha azını elde edersiniz.”

– Mauren Dowd


Her şeyin nüansları vardır ve bu açıdan bakınca nüanslar büyüktür. Her şeyden önce hak ettiğimizden daha azıyla yetinmenin iyi bir fikir olmadığını açıkça belirtmeliyiz. Bazen, kendimizi “en azının yeterli” olduğuna ikna etmek, kısır bahçeler içinde bizi zor durumda bırakabilir. Bazı insanlar size dünyanın güzel ve verimli olduğunu ve er ya da geç tohumlar filizleneceğini ve muhteşem çiçekler açacağını söyleyecektir.

Ancak, çoğu zaman hayatlarımız, hayallerimiz için, özellikle de asla gelmeyecek hayaller için bir bekleme odasına dönüşür.  Asla başarılmamış hedefler için, asla çiçek açmayan çiçekler… azla yetinmek, kırıntılarla yaşamak anlamına gelmez ve mutluluk asla “hiçbir şeyin gerçekten önemli olmadığına kendimizi ikna etmek” anlamına gelmez. Aslında bunun tam tersi: Neyin önemli olduğu konusunda oldukça net olmalıyız.

Sizi bu konuda düşünmeye davet ediyoruz.

Some figure

Hayatın anlamları ve amaçları

Zihinsel sağlık uzmanları sık sık, her zaman beklenen sonuçlara sahip olmadıkları için, depresyon tedavisine yönelik mevcut modellerden şikayetçi olurlar. Programlar başarısız oluyor ve çoğunlukla farmakolojik tedaviyi ve psikoterapiyi bir araya getiren yaklaşım, çoğu zaman geçici olan bir iyileşme sunuyor.

Psikoterapist ve depresyon ve duygular hakkında uzun bir liste boyu kitap yazan Doktor Eric Maisel, bazı bakış açılarını yeniden şekillendirmenin gerekliliği konusundan söz ediyor. Birçok psikiyatrist günümüzde neredeyse sadece hastanın semptomatolojisini analiz etmeye odaklanmaktadır. Sorunun gerçek kökünü bulmaya zaman ya da kaynak harcamazlar.

Hayatın acısını iyileştirmek için yara bantlarıymış gibi çok sayıda antidepresan reçete edilir. Herkesin eşit muamele gördüğü daha fazla yaklaşım ve daha az etiket lazım.

Maisel’e göre, bugünlerde en çok acı çektiğimiz şey, derin ve yıkıcı varoluşsal bir sıkıntı. Hayatta amaçlarımızı, duygularımıza, düşüncelerimize veya kararlarımıza değer vermemek noktasına kadar unuttuk. Günlük hayatımızda artık hiçbir şey otantik bir anlam taşımayan bir duman ve sis örtüsü ile kaplıdır.

Some figure

Yanılıyor olma korkusu olmadan, hak ettiğimizden daha azıyla yaşamanıza alıştınız diyebiliriz. Çünkü olay, daha azıyla mutlu olmakla ilgili değil, önceliklerimizin ne olduğunu bilmekle alakalı. Hayati amaçlarımız, değerlerimiz nelerdir. Ancak o zaman iç müziğe uyum sağlamayı öğrenebiliriz. Herhangi bir arka plan gürültü ya da hile olmadan.

Az, eğer iyiyse, daha hafiftir

Sırtındaki sırt çantasıyla nehri geçmeye çalışan bir kişiyi bir saniye hayal edelim. O gün güneş çok sıcak, bazen de kör edici. Kahramanımız nereye gitmek istediğinden pek emin değil ama o nehri geçmesi gerektiğini seziyor. Yine de, taşıdığı sırt çantası çok ağır. İleri doğru gitmesine çok zor izin veriyor. Bu kişi bir şeyler yapmalı.

“İnsanların sahip olduğu en büyük günah, çok azla yetinmektir.”

– Thomas Merton

Kahramanımız durmak ve karar vermek zorunda kalıyor. Sırt çantasını çıkarıyor ve açıyor: içinde taşlar, taşlar var. Bazıları diğerlerinden daha büyük ve diğerleri çok küçük. En büyüğü en güzel ve muhteşem olanı. Hepsi; kahramanımızın değerlerini, ihtiyaçlarını, erdemlerini, sevdiği şeyleri ve onu tanımlayan şeyleri temsil ediyor.

Küçük olanlar dış ihtiyaçları ifade ediyor. Başkalarının ondan olmasını istediği şeylerle ilgili kaygılar, eleştiriler, eleştiriler, yerine getirilmesi gereken zorunluluklar, başkalarını tatmin etmek. Şimdi kahramanımız kesin bir karar vermeli. Bizim kahramanımız şunu yapıyor: sırt çantasından o küçük, rahatsız edici taşların tümünü çıkarmaya karar verir.

Some figure

Daha hafif bir yolculuk…

Onlardan tek tek kurtulduğu anda, harika bir şey fark ediyor. Onlardan binlerce var ve en sevdikleri taşların ağırlığını üç katına çıkarıyorlar. Bitirince ve sırt çantasını tekrar taktığında, ne kadar hafif hissettiğine şaşırıyor. Yine yürümeye başladığında, yol daha net görünüyor. Güçlü, cesur ve nehri geçme gücünü kendinde hissediyor.

Sırtında hala taşıdığı taşların sayısı az, ancak büyükler. Öte yandan, onlar, güzelliği, şekilleri ve ışıltılarıyla her gün ona ilham vermekten başka hiçbir şey yapmıyorlar. Biraz ilerledikçe, onların müthiş akını sayesinde yolunu ve varış noktasını hatırlıyor. Ve buna uymaktan çekinmiyor.

Aynı şeyi biz de yapmaya başlayalım. Hadi biraz fazla ağırlıktan kurtulalım ve anlamlı ve zenginleştirici olan az miktarı saklayalım.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.