Çocuklarınızla İlişkinizi Güçlendirmek İçin 17 Alışkanlık
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Bir anne veya baba olarak işinizin bir parçası, çocuklarınıza rehberlik etmek ve günlük rutinlerinde onlara yardımcı olmaktır. Bu, sınırları belirlemek, davranışları düzeltmek, hayır demek ve onlara ne yapmaları gerektiğini söylemek anlamına gelir. Ancak, çocuklarınızla ilişkinizi güçlendirmek bundan çok daha fazlasıdır.
Çocuk yetiştirmek, onları doğru olduğunu düşündüğünüz yolda yönlendirmekten çok daha fazlasıdır. Çocuklarınızla pozitif etkileşimler yaratmak, sadece onları duygusal olarak olgunlaştırmakla veya onların eğitimlerini geliştirmekle kalmaz. Aynı zamanda işinizi de kolaylaştırır. Aşağıdaki öneriler önemsiz veya zaman kaybı gibi görünebilir, ancak sizi öyle olmadıklarına dair temin ederiz.
Muhtemelen çocuklarınıza sarılmanın ne kadar önemli olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Virginia Satir, hayatta kalmak için günde dört kucaklamaya, olduğumuz yerde kalmak için günde sekiz kucaklamaya ve büyümek için on iki kucaklamaya ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Birçok yazar, aynı konu hakkında yazmıştır.
Ama kucaklamalar, çocuklarımızla yaşadığımız kötü anları telafi edebilir mi? Çünkü dürüst olalım, hepimiz çocuklarımızla kötü günler geçirmişizdir. Kaçınamayacağımız ya da kontrol edemediğimiz negatif etkileşimler her zaman olacaktır.
Çocuklarınızla sağlıklı bir ilişki için olumlu etkileşimler
Hepimiz çocuklarımızla olan samimi anları, yürek eriten zamanları özlüyoruz. Bu bağlantı anları, ebeveynler için, çocuklar için olduğu kadar önemlidir. İlişkimiz güçlü olduğunda, çocuk yetiştirmenin tüm fedakarlıklarını değerli kılar.
Bu bağlantı aynı zamanda çocukların gönüllü olarak kurallara uymalarının tek nedenidir. Ebeveynleriyle güçlü bir bağ hisseden çocuklar işbirliği yapmak ister. Sizin her daim anlayabileceğinize ve onun yanında olacağınıza inandıklarında, liderliğinizi takip etmek için motive olurlar.
Ebeveyn olmak kolay değildir. Hiçbir zaman kolay olmamıştır, ama günümüzde ebeveynlik daha da karmaşıklaştı. Ebeveynler olarak çocuklarımıza zaman ayırmamız ve onlarla birlikte kaliteli anlar yaşamaya çalışmamız gerektiğini biliyoruz. Ama bu geri kalan her şeyi telafi ediyor mu? Cevap, neyse ki, evet.
Araştırmalar, gün boyunca her bir negatif etkileşim için en az beş pozitif etkileşime ihtiyacınız olduğunu göstermektedir. Bu denge, günlük yaşamın normal çatışmalarına dayanacak sağlıklı ve mutlu bir ilişki kurmayı mümkün kılar. Yeterli pozitif etkileşime sahip olmadığınızda, dengenizi kaybedersiniz.
Bu hassas dengeyi kaybettiğinizde çocuklarınız tavsiyenize direnecektir. Kurallarınıza uymak veya onları kabul etmek istemeyecekler. Bu denge bozulduğunda, çocuğunuzun tutumu değişecektir.
Ama hepimiz çok meşgulüz ve yapacak çok şeyimiz var. Çocuklarımızla bu olumlu etkileşimler için zamanı nasıl yaratabiliriz? Bu önemli dengeyi ne zaman tekrar kurabiliriz?
Çocuklarınızla ilişkinizi güçlendirmek için alışkanlıklar
Çocuklarınızla olan ilişkinizi güçlendirmek için yapabileceğiniz birçok şey var. Bu olumlu etkileşimleri etkili kılmanın anahtarı bu etkileşimlerin her gün gerçekleşmesidir. Bu yüzden günlük rutininize bu tip etkileşimleri dahil etmek çok önemlidir.
Bu fikirleri hayata geçirmenin en iyi yanı, sadece kötü zamanları telafi etmekle kalmayacak olmasıdır. Bütün gününüzün daha iyi geçmesini sağlayacak. Olumlu etkileşimlere odaklanarak, olumsuz etkileşimler için daha az yer bırakırsınız. Dahası, bu tür alışkanlıklar oluşturduğunuzda, çocuklarınız daha işbirlikçi olacak, daha az kavga edecek ve kurallara uymak için daha fazla çaba gösterecektir.
Çocuklarınızla ilişkinizi güçlendirmenin anahtarı, her gün olumlu etkileşimler geliştirmektir.
1. Her sabah çocuğunuzla birlikte bazı anların tadını çıkarın. Konuşmak zorunda değilsiniz, sadece sarılmanız yeterli. Onları kucaklayın, sevin. Bu şekilde uyanmak güne başlamanın en iyi yoludur.
2. Kahvaltıda çocuklarınızla konuşun. Onlara o gün ne yapacaklarını sorun. Cevaplarıyla ilgilenin.
3. Onlara sevgi dolu notlar bırakın Notu öğle yemeğinin arasına, not defterinin sayfaları arasına veya masasına saklayabilirsiniz.
4. Çocuklarınızla birlikte en sevdikleri şarkıları söyleyin ve / veya onlarla dans edin.
5. Daima kucaklayarak ve bir öpücükle hoşçakal deyin. Onlara güzel bir gün yaşamalarını söyleyin ve eğlenmelerine dair hatırlatmada bulunun.
6. Çocuklarınızı daima bir kucaklama ve bir öpücükle selamlayın. Okuldaki günlerine veya yaptıkları aktivitelere ilgi gösterin.
7. Çocuklarınızla birlikteyken işle ilgili şeyler yapmayın. Bu, diğer şeylerin yanı sıra telefonları, e-postaları, sosyal medyayı ve anlık mesajlaşmayı da içerir.
8. Öfke nöbetleri genellikle anksiyete belirtisidir. Çocuklar genellikle size meydan okumak için sinir krizi geçirmezler. Böyle bir şey olduğunda, sakin kalın, yaptığınız şeyi bırakın ve çocuğunuza yardım edin. Öfkelerini atmalarına yardım edin. Duygusal bir boşalma yaşamak istiyorlarsa onların yanında olun. Hazır olduklarında konuşmaları için onları cesaretlendirin. Sizin işiniz bu noktada, dinlemek olacaktır.
9. Çocuğunuz zor bir görevle karşılaştığında cesaretlendirici olun. Onların korkularına ilgi gösterin ve olumlu sözler ve nazik hareketlerle yaklaşın.
10. Ne kadar salakça gelse de şakalarına gülün. Şakaları saygısız veya uygunsuz ise, onlara nezaketli bir biçimde şakalarının komik olmadıklarını söyleyin.
11. Çocuğunuzun tüm duygularına empati gösterin. Hareketlerini sınırlayabilirsiniz, ancak duygularını kısıtlayamazsınız. Bütün duygular kabul edilebilir. Çocuklarınızın nasıl hissettiğini anladığınızda, onlarla olan bağlantınızı güçlendirirsiniz. Sadece bununla kalmaz, duygusal zekasını da beslersiniz.
12. Oynamak istedikleri her ne olursa olsun, onlarla oynamak için her gün zaman yaratmaya çalışın. Hayal güçlerinin uçmasına müsaade edin talimatlarını takip edin. Çok uzun sürmemesinin bir önemi yok. Önemli olan her gün gerçekleşmesidir. Ayrıca çocuğunuzun rutinine uyduğundan emin olun.
13. Çocuklarınızla günde en az bir öğün paylaşın. TV’yi açmayın. Bunun yerine, çocuğunuzun ilginç bulacağı bir soru sorarak konuşmayı teşvik edin.
14. Şefkatle dinleyin. Size okulda yaşadıkları sorunları, özellikle arkadaşlarıyla veya sevdikleri birisiyle ilgili sorunları anlatırken ilgilenin. Dinlemek, çocuklarınızla olan ilişkinizi güçlendirmek istiyorsanız, sahip olmanız gereken en önemli alışkanlıklardan biridir.
15. Yatmadan önce çocuklarınızla birlikte bir kitap okuyun veya şarkı söyleyin. Bunun için yaş olarak çok büyüklerse, yatmadan önce okumaya teşvik edin ve okudukları kitaba ilgi gösterin.
16. Çocuğunuza iyi geceler öpücüğü verin. Konuşmaları gerekiyorsa, dinleyin. Bir şey hakkında endişeleniyorlarsa, bunun hakkında konuşmak onların uyumasına yardımcı olur.17. Yatmadan önce iyi olduklarından emin olmak için çocuklarınızı kontrol edin. Bunu yaptığınızı bilmese bile, bu aranızdaki bağı güçlendirecek.
Janet Fackrell çok zekice bir gözlem yapmıştır: “Bazı geceler yatmadan önce, uyuyan çocuklarımızın yanına uğruyorum. Yastıklarının üstünde uyuyan yumuşak ve darmadağınık kafalarını izliyorum ve içim hüzünle doluyor. Gülümsemeleriylee sarhoş oldum mu, kahkaha atıp onlara sarıldım mı, yoksa bugün sadece yapılacaklar listemdeki işleri mi kontrol ettim? Çok hızlı büyüyorlar. Bir sabah uyandığımda kızlarımdan biri evlenecek olabilir ve endişeleneceğim: Onlarla yeterince oyun oynadım mı? Hayatlarının bir parçası olma fırsatını kullandım mı? ”
Zaman çok hızlı geçiyor. Çocuklarınızla güçlü bir ilişki kurma şansınızı kaçırmayın!
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.