Çocuklarınıza Öğretmeniz Gereken 5 Değer
Bir çocuğa iyi, nazik ve yardımsever olmayı öğretmek, ona çocukluk döneminde verilebilecek en önemli derslerdendir. Bunda başarılı olabilirsek, gelişimleri ve gelecekleri için onlara büyük bir iyilikte bulunuyoruz demektir.
Eğer bir çocuk barışçıl ve arkadaş canlısı ise, aşırı bencil ve saldırgan değilse, başkaları tarafından daha çok takdir görecek ve sağlıklı bir öz güven geliştirecektir.
“Bir toplumun ruhunu, çocuklarına davranış şeklinden daha açık ortaya koyan bir şey yoktur.”
-Nelson Mandela-
İyi kalpli ve merhametli çocuklar dünyaya, insanlara ve hayvanlara karşı daha hassastırlar ve bu da zamanla daha iyi bir dünya kurmaya katkı sağlayacaktır.
Bu değerleri çocuklara öğretmek hiç de kolay bir iş değildir, ancak çocuklarla hayat dersleri paylaşırken üzerinde durulacak 5 anahtar konuyu bilmelisiniz.
1. Minnet
Çocuklarımıza minnet duymanın önemini öğretmek, görkemli şatomuzun ilk temel taşını koymak anlamına gelir. “Lütfen” ve “teşekkür ederim” sihirli sözleri, kullananlar için birçok kapıyı açar ve en iyi kartvizittirler. Şükran, kendiliğinden akıp gelen iyilik ve merhamete giden ilk adımdır.
Fakat, çocuklarımızın bu sihirli kelimeleri, değerlerini öğretmeden her şey için söylemelerinde ısrar etmek tek başına yeterli değildir. Mesele sadece teşekkür ederim demek değildir, sahip oldukları oyuncakları, onlara gösterdiğimiz ilgi, onlara sunulan fırsatlar ve benzeri imkanlar için şükran duygusunu hissetmeleri çok önemlidir.
Bir çocuk daha fazla iyilik yapabilmek için minnet duymanın gücünü bilmeli ve anlamalıdır. Böylece sahip olduklarının ve olacaklarının değerini bileceklerdir.
2. Dayanışma
Dayanışma, sadece elimizde fazladan bulunanı değil, elimizde olanı vermek demektir.
Çocuklarımız hayatta her konuda bizi örnek alırlar, ve bu yolla onlara paylaşmanın ve ihtiyacı olanlara yardım etmenin değerini çocukluktan başlayarak öğretmeliyiz.
Bu sebeple, kendileriyle doğrudan ilgili olmayan sorunları çözmeleri için tasarlanmış grup projelerine nasıl katılacaklarını görmeleri iyi olacaktır. Bu yolla, hayatlarının yardım yoluyla başkalarının yaşamını nasıl düzelteceğine dair örneklerle dolu olduğunu görebilirler. Sosyal uzlaşma, çok önemli bir motive edicidir ve öğretmenler ve yetişkinler olarak öğretmekten sorumlu olduğumuz bir şeydir.
3. Duygusal Zeka
“Çocukluğumuzdan beri bize vücudun, organların, kemiklerin nasıl oluştuğu, işleyişi, boyutları öğretildi, fakat ruhun neden yapıldığını hiç öğrenemedik.”
-Mario Benedetti-
İyi kalpli varlıklar olma yolunda bu da temele konulan bir diğer tuğladır. Çocuklar, duygularını tanımayı ve kontrol etmeyi öğrenmelidirler.
Duygusal zekanın amacı, iyiliği yeşertmek, onu empati ve sevgiyle yan yana büyütmektir. Duygular, motivasyon olmalarının yanı sıra, iyi iletişim ve başkalarına saygının da başlangıç noktası görevini görürler.
4. Çaba ve İşbirliği
Bir şey istediğin zaman, işbirliği yapmalısın. “Eğer hızlı gitmek istersen, yalnız yürü. Eğer uzağa gitmek istersen, başkalarıyla birlikte yürü.”
Afrika atasözü
Çocuklarımızın diğerleriyle ortak çalışabildiğini ve dahası bunu yapmanın onları gerçekten mutlu ettiğini çok iyi biliyoruz. Öyleyse, her imkan bulduğumuzda, onların ev işlerinde bizimle birlikte çalışmasına fırsat tanımalıyız ve bazen de bu sayede onlara her çabanın bir karşılığının olduğunu öğretebiliriz.
5. Tutku
Çocuklarımızı değerler konusunda eğitmek ve bilgilerini geliştirmek, dünyayı onlar için erişilebilir kılmak demektir. Bununla şunu kastediyoruz: Eğer aya dokunabileceklerini bilmezlerse, ona ellerini uzatmayacaklardır; öyleyse onlara merdiven verin.
Çocuklarımıza büyümeleri ve kalplerinde iyiliği, merhameti ve empatiyi geliştirmeleri için fırsat vermek çok önemlidir. Böylece mutluluk, iyilik ve geri kalan her şey için onları teşvik etmiş oluruz.
Resimler için Teresa Ramos Chano’ya teşekkürler.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.