Çocuklara Telefon Vermemek İçin 3 İyi Neden
Çocuğunuza telefon almayı düşünüyor musunuz? İyi bir şey mi yoksa kötü bir şey mi olurdu bu? Neden bu konuda şüpheleriniz olacağını anlıyoruz.
Teknoloji artık hayatın bir parçası ve çocuklar bu teknolojiyi kullanmakta her geçen gün daha da gelişiyor. Bu yaşlardaki muhteşem öğrenme kapasiteleri, merakı ve aygıtlarımızın sunduğu sınırsız imkanlar telefonları çocuklar için karşı konulmaz kılar.
Yeni teknoloji çocuklara doğru yöneliyor. Ve artık çocuklar telefonunuzu vermeniz için yaygara koparmakta gecikmiyor.
Öyleyse, doğru bir karar vermek istiyorsanız, bu yazıda çocuklara telefon vermemeniz için 3 iyi sebebe yer vereceğiz. Veya, en azından denetiminiz altında ve sınırlı bir süre için telefon kullanmalarına izin verebilirsiniz.
1. Sinir Gelişimini Etkiler: Beyne Sürekli Uyarıcıyla İşlemeyi Öğreten Cihazlar
Her zaman uyarıldığımız bir ortamda çalışmak iyi bir şey gibi görünebilir. Aslında, çocuk gelişimi konusundaki bir çok uzman, çocukları erken teşvik etme ihtiyacını vurguluyor. Bu şekilde, maksimum entelektüel gelişim potansiyellerine ulaşabilirler.
Ancak telefonlar söz konusu olduğunda bu cihazların yarattığı uyarı sağlıklı değildir.
Mobil cihazlar sürekli beyni aşırı derecede uyarır ve geçici, titreşen ve sürekli bir ortam oluşturur.
Bu aşırı uyarılma sağlıklı değildir. Çünkü bir çocuğun daha sonra gerçek yaşamda karşılaşacağı uyarılma gibi değildir.
Bu bakımdan insanlar, aşırı uyarılmanın sağlıklı olmadığını, çünkü oldukça yapay olduğunu söylemekte. Bu, çocuk gerçek hayatla karşı karşıya geldiğinde pek çok hayal kırıklığına neden olabilecek bir şeydir (daha çok canı sıkılacak ve daha az uyarıldığını hissedecektir).
İşte bu nedenle 10 yaş altı çocukların mobil cihaz kullanımını (beynin beyaz madde üretiminin zirvede olduğu yaştır bu), ADHD ile birleştiren çalışmalar vardır.
“Aşırı uyarılma sağlıklı değildir çünkü çocuğu gerçek yaşam için hazırlamaz. Ve daha sonra gelecekte çocuk gerçek hayatla (daha sıkıcı ve daha az uyarıcılı olacaktır) yüz yüze geldiğinde hayal kırıklığı hisseder.”
2. Çocukları İnternet ve Sosyal Medyanın Tehlikelerine Maruz Bırakır
Çocuklara telefon vermek, onlara ebeveynlerinin kontrol edemeyeceği büyük bir dünyaya erişim sağlaması demektir: İnternet. Bir metafor kullanmak gerekirse: Kiminle konuştuğunu, oynamadığını ve etkileşimde bulunduğunu kontrol etmeden çocuğunuzu alışveriş merkezinde yalnız başın bırakmazsınız. Öyleyse, ona telefonunuzu neden veresiniz ki?
Çocuğunuzun cihazı sorumlu bir şekilde kullanabileceğinden ne kadar emin olursanız olun, çok gerçekçi değildir bu. Eğer bunu denerseniz, çocuğun telefonla ne yaptığını ilk birkaç gün boyunca denetleyebilirsiniz.
Fakat sonra, muhtemelen onlara güvenmeye ve daha az korumacı olmaya başlayacaksınız. Böylece zaman ilerledikçe çocuğu, sizin kontrolünüzde olmayan bir uyarana ve durumlara maruz bırakabilirsiniz.
Öte yandan, çocuklara telefon verdiğinizde, ”çevrim içi” ilişkiler seçmesini yüz yüze, gerçek zamanlı olarak ilişki kurmaya göre kolaylaştırmış olursunuz.
Bu durum, sosyal becerileri normal olarak öğrenmek söz konusu olduğunda daha büyük bir soruna dönüşecektir. Bir yetişkin olduklarında işlerinde ve sosyal hayatlarında bir engel oluşturabilir.
3. İyi Alışkanlık ve Gerekli Becerilerin Gelişimini Önler
Erken çocukluk döneminde bir telefon kullanmak önemli bir becerinin gelişmesine engel olur: yoğunlaşma. Bu, mobil cihazlar bir uyarandan diğerine atlamak üzere tasarlandığı için olur.
Ancak konsantrasyon bunun tam tersidir. Konsantrasyon, bir seferde bir uyarana sabit ve uzun süre için dikkatimizi vermek demektir.
Çocukların ekrana çok fazla konsantre oldukları doğrudur. Ancak bu konsantrasyonun kolay bir şeklidir. Sürekli değişimle yönlendirilir, bu nedenle telefon onlar için konsantrasyon işinin çoğunu yapmış olur.
Hem çocuklar hem de anne-babalar şanslı ki beynimiz esnektir ve yetişkin olduğumuzda dahi konsantre olmayı öğrenebilir. Ancak, mümkünse, bunu henüz küçüklükte öğrenmek çok daha iyidir.
Dolayısıyla çocuklara telefon vermek can sıkıntısıyla kendi başlarına mücadele etmelerine engel olmak demektir. Canlarının sıkılması çocuklar için çok önemlidir.
Ama çocuğa telefon verdiğinizde onu eğlendirecek bir şey bulacaktır daima. Böylece asla can sıkıntısıyla yüzleşmek durumunda kalmazlar. Ayrıca bu şekilde kavgaya da yol açmış olursunuz. Çocuk ara sıra ”huzursuz” ve ‘aktif” olacak şekilde yaparsınız bunu. ama sabrınızın bu şekilde sınanması aslında çocuk için iyi bir şeydir.
“Çocuğunuza telefon verdiğinizde onu can sıkıntısını öğrenmekten alıkoyarsınız. Oysa bu, günlük hayatımız için en temel becerilerden biridir.”
Son olarak, bu makalede çocuklara telefon açmamak için nedenler üzerinde durduk. Fakat düşünmemiz gereken olumlu ya da tarafsız nedenler de var.
Ne olursa olsun, önemli olan, olanları kontrolümüz altında tutmamız. Yani çocuğumuza telefonumuzu verdiğimiz takdirde onu izlememiz gerekmektedir.
Bunu biraz ara verip korumamızı çok fazla düşürmek için kullanmamalıyız. Ayrıca, kullanabileceği süreyi yapılandırmak gerekir. Büyükbabaları veya diğerleri onlara izin verirse onlara cihazları nasıl kullanmalarını istediğimizi göstermeliyiz.
Durum buysa, en iyi şey onlara bir telefon vermememiz olabilir. Bize “kötü” deyip üzülseler bile, bu şekilde teknolojiye maruz kaldıkları süreyi ikiye katlamamış oluruz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.