Logo image
Logo image

Çocuğunuzu Şımartmanın 10 Emri

3 dakika
Çocuğunuzu Şımartmanın 10 Emri
Son Güncelleme: 22 Eylül, 2017

Bugünlerde çocuk büyütmek o kadar karmaşık bir hale geldi ki her zaman için onları şımartma ihtimaliniz var. Göstereceğimiz yöntem normal yetiştirmeden daha pahalıya mal olsa da daha basit. Peki, çocuklarımızı şımartıp şımartmadığımızı nereden anlayacağız? Hangi yöntemi seçmeliyiz: yetiştirmek mi yoksa şımartmak mı? Elbette seçim anne babalara, hamillere, eğitimcilere ve hatta topluma kalmış. Sırf bu yazıyı uzun tutmak için zaman zaman çocuk eğitiminde televizyon izlemenin öneminin altını çizmeyeceğiz.

Bazı davranışların çocuk yetiştirirken iyi mi yoksa kötü mü olduğuna dair yapılan tartışmalara da odaklanmayacağız. Hayır, size tarafsız kurallar sağlamak için biraz uzaktan bakacağız her şeye. İşte çocuğunuzu şımartmak istiyorsanız yapmanız gerekenler.

“Çocukları eğitirseniz yetişkinleri cezalandırmak zorunda kalmazsınız.”

– Pisagor

Çocuğunuzu Şımartmanın 10 Emri

Çocuğunuzu şımartmanın pek çok yolu olsa da on emir kadar basit 10 kuralımız var. Eğer bu kurallara uyarsanız ne kadar şanssız olursanız olun kesinlikle istenen amaca ulaşacaksınız.

Some figure

Sulh mahkemesinin tanınan yargıcı Emilio Calatayud tüm gelecek nesillere bu on emri bırakıyor: (makaleyi zenginleştirmek için bazı değişiklikler yapılmıştır.)

  1. Çocuğunuza tüm çocukluğu boyunca istediği her şeyi vermeye başlayın. Bu sayede tüm dünyanın kendisinin olduğuna ve ne isterse istesin yapmaya hakkı olduğuna ikna olmuş şekilde büyüyecektir. Ne zaman ve nasıl yapmak istediği kendine kalmış.
  2. Ahlaki ve manevi eğitimlerini hiç düşünmeyin. Bırakın reşit olduklarında özgürce kendileri seçsinler. Kimsenin onlara öğretmediği değerleri kendi kendilerine öğreneceklerinden ve uygulayacaklarından hiç şüpheniz olmasın.
  3. Çocuğunuz ağza alınmayacak kelimeler ettiğinde gülün geçin! Böyle yapmanız onları daha çok komik kelime söylemeye teşvik edecektir. Kötü kelimelerin ve davranışların kullanımını pekiştirmek onları sevilen insanlar yapacaktır. Herkesin palyaçoları sevdiğini zaten biliyoruz.
  4. Çocuklarınızı azarlamayın ve onlara yanlış yaptıkları hiçbir şeyi söylemeyin. Bu çocukların bir kompleks ya da suçluluk duygusu oluşturmasına sebep olabilir. Suçlu olan çocukları olsa bile kimse çocuklarını suçlu hissettirmek istemez. Yapılacak en iyi şey onlara bir oyuncak almak ve bu davranışın bir dahaki sefere tekrarlanmayacaklarını ummaktır.
  5. Dağıttıkları her şeyi siz toplayın: kitapları, ayakkabıları, kıyafetleri ve oyuncakları. Bu şekilde çocuğunuz sorumlulukları başkalarının üzerine atmaya alışacaktır. Ek olarak, evlendiğinde evi kimin temizleyeceğini bilecektir.
  6. Eline geçen her şeyi okumasına izin verin. Kullandığı tabaklar, gümüş takımları ve bardaklar tertemiz olsun ama aklı çöple dolu olsa da olur. Bırakın televizyon izlesin ve tüm gün tabletiyle oynasın.
  7. Eşinizle sık sık çocuğunuzun önünde tartışın. Bu sayede bir gün ailesi belki de kendi davranışları sebebiyle tamamen parçalandığında etkilenmeyecektir.
  8. Çocuğunuza harcamak istediği tüm parayı verin. Sakın ha para kazanmak için çalışmak gerektiğinden şüphe etmesin. Bu sayede kendisini geçindirebileceği bağımsız bir hayatın hayalini bile kuramaz.
  9. Çocuğunuzun tüm isteklerini, ihtiyaçlarını karşılayın ve açlıklarını giderin. Kendinden ödün verme ve azla yetinme kabiliyetleri ilerideki kişiliklerini bozabilecek kızgınlıkları sebep olabilir.
  10. Okuldaki öğretmenleriyle ve komşularla yaşayacakları her sıkıntıda onların tarafını tutun. Tartıştıkları her insanın çocuğunuza karşı ön yargılı olduğunu ve yalnızca onu üzmek istediklerini düşünün. “Benim çocuğum her zaman doğruyu söyler” diyorsanız neden çocuğunuzun yalan söylediğini düşünecekmişsiniz ki?

“Çocuklar yetişkinleri hoş görmeli.”

– Antoine de Saint-Exupéry

Some figure

Eğitim yetişkin bireylerin temelini atar

Yazının başında da belirttiğimiz gibi eğitimi biraz karmaşık bir iş olarak görebiliriz fakat sorumluluk sahibi yetişkinler yetiştirmenin önünde bir engel varsa, o da bu bireyler gençken net sınırlar çizmemektir. Bireylerin gelecekteki kişiliklerinin temelinin büyük bir kısmının çocukluklarında atıldığını unutmamak gerekir. Kişilikleri ister iyi, ister kötü olsun.

Bu nedenle çocuğunuzu şımartmak bu saydıklarımızdan geçer. Bu makalenin ironik ve alaycı bir dille yazıldığına dikkatinizi çekiyoruz. Bu kurallara uymamak, çocuğunuzu daha iyi bir insan yapacaktır. Ve elbette “çocuğunuz zaten suça meyilliyse ona hiçbir şekilde yardım edemeyeceğinizi duyurmayı unutmayın.”