Logo image
Logo image

Canınızı Sıkan Şeyleri Yaşandığı An İfade Edin, Çok Geç Olduğunda Değil

3 dakika
Canınızı Sıkan Şeyleri Yaşandığı An İfade Edin, Çok Geç Olduğunda Değil
Son Güncelleme: 19 Nisan, 2018

Bir şeyin canınızı sıktığını, sizi bunalttığını ve incittiğini belli etmek için en iyi zaman şimdi. Ancak şu anda, en iyi kelimeleri seçerek çekinmeden, buranıza kadar gelmeden ve istemeden bir atak geçirmeniz şeklinde sonlanmadan kendinizi ifade edebilirsiniz.

Bazıları kendini uygun bir şekilde savunmanın zor olduğunu hatta bencilce olduğunu düşünür. Başkalarına zarar vermeden kendimizi savunmak, kişisel ve duygusal haklarımızı korumanın en etkili yoludur. Bunu yaparken, aynı zamanda karşımızdaki kişiyi nasıl saygıyla yaklaşacağımızı da biliriz.

Kişisel alanımı ihlal etmen, beni savunmasız bir hale getirmen, kalbim ve iradem bu kadar büyükken kendimi ufacık hissettirmen canımı sıkıyor. Bu beni üzüyor, kendimi savunuyorum ki sınırlarımın neler olduğunu bil, bana gerçekten değer veriyorsan geçmemen gereken o çitin farkına var.

The Guardian gazetesindeki makalelerde rastladığımız önemli bir konu, okulda ve üniversitede inandıklarını çekinmeden söyleme becerisinin gelişmesi. İnandıklarını savunmasını bilen bir çocuk, öğrenci ya da yetişkin daha özgür, daha saygılı ve daha mutlu biridir.

Some figure

Canınızı sıkan şeyi ifade etmek: bir kişisel itibar meselesi

İtibar her zaman başkalarını memnun etme ya da onların olmanızı beklediği gibi olamama korkusunun veya kaygısının üzerinde olmalı.

Çekinmeden kendini ifade etmek, kendine saygı duymanın bir parçası. Bugün içinde yaşadığımız karmaşık sosyal koşullarda kendini kararlı ve saygılı bir biçimde savunabilme becerisi. Sanki bir ormanda yaşıyormuşuz gibi haklarımızı talep ederek agresif davranamayacağımız da belli. Anahtar, denge, saygı ve uzmanlıktır.

Some figure

Herkes tarafından beğenilme ihtiyacı

Herkes tarafından beğenilme ve başkalarının beklentilerine uyma ihtiyacından daha büyük bir stres ve ızdırap kaynağı yoktur. Bunlardan kaynaklanan kişisel yorgunluk muazzam boyuttadır.

Bu taktiğin arkasında açıkça onaylanma ihtiyacı yatar. Ayrıca bu, “Diğerlerinin benim hakkımda ne düşündüğü, benim kendimle ilgili düşüncemden daha önemlidir.” gibi yanlış bir yorumu takip etmek anlamına da gelir.

Kendine saygı duymanın ilk kuralı bize, diğerleri tarafından kabul edilmeden önce kendimizi kabullenmemiz gerektiğini söyler. Bu, pek çok bağı koparmak için cesur olmayı da kapsar:

  • Etrafınızdakileri algılama ve hissetme şeklinizi kabul etmeyen insanlarla aranızdaki bağ.
  • Onaylanma ihtiyacı ve gönül hoşluğu ile aranızdaki bağı kesip atma cesareti. Kendinizi düşünmeye cüret edin ve başkalarının sizin dünya görüşünüzü ya da mutluluk anlayışınızı paylaşmak zorunda olmadığını kabullenin.
  • Başka insanlar ne der korkusuyla ve pasiflikle aranızdaki bağı koparma cesaretini de gösterin.
Some figure

Hislerinizi çekinmeden nasıl ifade edebilirsiniz

Bir şey canımızı sıktığında sessiz kalırız ve bu da bizde bir yara açar. Kızgınlıklarımızı birbiri ardına yutarsak sonunda içimizdeki zehir bizi hasta eder. Öfkemizin ve hayal kırıklığımızın etkisiyle son anda tepki göstermeyi seçersek, bizim sessiz kalıp, tepki vermeden es geçtiğimiz şeyleri öğrendiklerinde diğerlerinin kafası karışır.

İnandıklarını çekinmeden söylemek öz-saygının pusulasıdır. Haklarımızı savunmamızı sağlayan, bize huzur veren sestir. Bu yüzden bunu davranışlarımıza dahil etmek için doğru stratejileri geliştirmek hayati önem taşır:

Şunlar bazı temel prensipler olabilir:

  • “İstiyorum”, “Seviyorum”, “Hissediyorum” gibi filleri günlük konuşmalarınıza dahil edin. Onların etkisiyle hareket ettiğiniz her an, duygularınızın ya da hislerinizin farkına varın.
  • Eğer karmaşık bir durumla karşılaşırsanız, onu göz ardı etmeyin. Eğer bir şey canınızı sıkarsa, endişelenmenize ya da paniklemenize sebep olursa onu “o anda” açıklığa kavuşturmaya çalışın.
  • Başka insanların pozitif taraflarını görün. Sizi zenginleştiren, pozitif olduğunu düşündüğünüz ya da Kant’ın söylediği gibi “evrensel iş”in temsili olduğunu düşündüğünüz davranışlarını teşvik edin.
  • Sizi kızdıran ya da öfkelendiren bir durumla karşılaştığınızda, biraz hava alın, nefes alıp verin ve hissettiğiniz her şeyi, “Canım sıkkın çünkü…”, “Kırıldım çünkü…” gibi uygun cümleler kullanarak kelimelere dökün.
  • Kimseyi çok fazla kınamayın, iğnelemeyin ya da küçümsemeyin. Hakkınız olan şeylerden ve ihtiyaçlarınızdan bahsedin, başkalarını dinleyin ve kendinizi savunmaktan korkmayın. Başkalarına saygı gösterdiğiniz şekilde kendinize de saygı gösterin. Zeki olun, saygıdeğer olun.

İnandıklarını çekinmeden söylemek, kişisel korumanın ve zekanın silahıdır. Akıllıca kullanıldığında öz-saygımızı besleyen en iyi enerjidir.

Some figure

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.